Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Düzeli Elma Tüketmenin 8 Faydası

Elma hakkında bazılarını daha önce duyduğunuz, ama eminim ki ilk defa duyacağınız bilgiler de çıkacaktır. İşte bunları öğrenmek için lütfen yazımızı okumaya devam edin.

istanbul temizlik şirketi

Elma en sık tükettiğimiz meyvelerden biri. Hem sulu hem de lezzetli bir meyve. Bu yazımızda elmanın faydalarını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız. Elma hakkında bazılarını daha önce duyduğunuz, ama eminim ki ilk defa duyacağınız bilgiler de çıkacaktır. İşte bunları öğrenmek için lütfen yazımızı okumaya devam edin.

Elma, pek çok bilimsel araştırmanın konusu olmuş harika bir meyvedir.

Elmanın Sağlık Faydaları (Elma Neye İyi Gelir?)

Orta büyüklükte bir elma 1.5 porsiyon meyveye karşılık gelir. 2.000 kalorilik diyette her gün iki porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir.

Orta büyüklükte bir elma için besin değerleri aşağıdaki gibidir.

  • Kalori: 95.
  • Karbonhidrat: 25 gram.
  • Lif: 4 gram.
  • C vitamini: Günlük ihtiyacın % 14’ü.
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın % 6’sı.
  • K vitamini: Günlük ihtiyacın % 5’i.
  • Manganez, bakır ve vitaminler A, E, B1, B2 ve B6: günlük ihtiyacın % 4’ünün altında.

Elma, ayrıca zengin polifenol kaynağıdır. Bu bileşen elmaya sağlık faydalarının çoğunu kazandıran çok etkili bir organik bileşiktir.

Cildinizi genç ve güzel tutmak için elma tüketmeye özen gösterin. Çünkü elma yiyen güzelleşir diye eski bir deyiş vardır.

Elma, lif ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi sayısız sağlık faydası bulunan polifenolleri de içerir.

Elmanın Sağlık Faydaları

1- Elma Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Elma, temelde lif ve sudan oluşan bir meyvedir. Bu özelliği nedeniyle hem tok tutar hem de iştah bastırır. Bir araştırmada, yemekten önce elma yiyenlerin kendilerini daha tok hissettikleri ortaya konmuştur.

Aynı çalışmada, elma ile yemek yemeye başlayanlar, elma ile başlamayanlara göre ortalama 200 kalori daha az almıştır ki bu da elmanın tokluk hissi oluşturmadaki becerisini ortaya koymaktadır.

Bir başka çalışmada ise 50 obez  kadın, 10 hafta boyunca diyetlerine elma ve yulaf bisküvisi seçeneklerinden sadece birini ekledi. Bu iki besinin kalori ve lif değerleri hemen hemen aynıdır. Elma tüketenler, yulaf bisküvisi tüketenlere göre 1 kg daha fazla vermiştir. Elmanın içerisinde kilo vermeyi kolaylaştıran özel maddeler olduğu düşünülmektedir.

Obez fareler üzerine yapılan bir çalışmada, öğütülmüş elma ve elma suyu konsantresi verilen obez farelerin, daha fazla kilo verdiği ve kontrol grubuna göre LDL kolestrol (kötü kolesterol) , trigliserid ve toplam kolesterol düzeylerinin düştüğü bulmuştur.

Sonuç olarak elma hem tok tuttuğu için hem de kilo vermeye yardımcı maddeler içerdiği için iyi bir diyet dostudur.

2- Elma Kalbinize İyi Gelir

Elma tüketenlerin kalp hastalıklarına yakalanma olasılığı daha düşüktür. Bunun bir nedeni elmanın, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşüren lifler bakımından zengin olmasıdır.

Ayrıca, antioksidan etkilere sahip olan polifenolleri de içerir. Bunların çoğu elmanın kabuğunda yoğun olarak bulunur. Bu nedenle elmanın kabuğunu soymadan tüketmeye bakın.

Bu polifenollerden biri, kan basıncını düşürebilen epikateşin adı verilen özel bir flavonoiddir. Hipertansiyonu engelleyerek kalp hastalıklarının önüne geçmeye yardımcı olur.

Yapılan çalışmalarda , yüksek miktarda flavonoid alımının felç riskini %20 azalttığı bulunmuştur. Flavonoidler özellikle kan basıncını düşürerek, LDL oksidasyonunu azaltarak ve antioksidan olarak hareket ederek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olurlar.

Bir başka araştırmada ise, günde bir elma tüketmenin, kolestrol düşüren bir ilaç sınıfı olan statin ile etkileri karşılaştırılmıştır. Elmanın, statin gibi kalp hastalığından kaynaklı ölüm riskinin azaltılmasına yardımcı olan güçlü bir ilaçla neredeyse aynı etkiye sahip olabileceği gösterildi.Fakat bu çalışma henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil, kalp hastalığından korunmak için sadece elmaya güvenmeyin.

Bir başka çalışmada, beyaz meyve ve sebzelerin (elma ve armut gibi) tüketilmesi ile felç riskinin azaldığını gösterdi. Bu çalışmaya göre günlük düzenli tüketilen her 25 gramlık elma dilimi (yaklaşık 1/5 elma) felç riskini % 9 azaltmaktadır.

Sonuç olarak elma kalp sağlığı için son derece faydalı bir meyvedir. Günlük olarak mutlaka tüketilmeli, içerisindeki liften yararlanmak için posasıyla birlikte alınmalıdır. Kalp sağlığını korumanın yanında felç riskini de önemli ölçüde azalttığını görüyorsunuz.

3- Elma Tüketimi Diyabet Riskini Azaltır

Diyabet çağımızın en sinsi hastalıklarından biri. Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 2 çeşidi var. Kronik Diyabet ve Tip 2 Diyabet.

Yapılan araştırmalarda sık sık elma tüketenlerin Tip 2 Diyabet geliştirme riskinin çok daha düşük olduğu görülmüştür.

Bir başka araştırmada her gün 1 tane elma tüketenlerin Tip 2 Diyabete yakalanma olasılığının %28 daha düşük olduğu görülmüştür.

Elmadaki polifenollerin pankreastaki beta hücrelerinde doku hasarını önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Beta hücreleri, insülin adlı hormonu üreten özel hücrelerdir ve bu hücrelerdeki hasar nedeniyle yeterli insülin üretilemediğinde Tip 2 Diyabet ortaya çıkar. (İnsülin miktarı çok azdır.)

Sonuç olarak düzenli olarak elma tüketmek, daha düşük bir tip 2 diyabeti geliştirme riski ile ilintilidir. Kesin olmamakla beraber bunun nedeninin polifenoller olabileceği düşünülmektedir.

4- Bağırsak Florasını Düzenler

Bağırsaklarımızda çok sayıda prebiyotik faydalı bakteri bulunmaktadır. Bunlar çeşitli vitaminlerin sentezinden, sindirim sistemine yardımcı olmaya ve bağışıklık sistemini desteklemeye kadar sayısız fayda sağlar.

Elma bu bakterilerin çok sevdiği bir çeşit lif olan pektin maddesi bakımından oldukça zengindir. Elmadaki pektin, prebiyotik bakterileri besler ve sayısını artırır.

Yeni araştırmalar pektinin bu fonskiyonunun, obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığına karşı koruyucu etkilerinin sebebi olabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak: Elmadaki pektin adlı lif türü iyi bakterileri besler ve obezite, kalp hastalıkları ve tip 2 diyabetlere karşı vücudu korur.

5- Elma Kansere Karşı Koruyucudur 

Çeşitli araştırmalar, elma tüketiminin düşük kanser riski ile ilintili olabileceğini göstermektedir.

Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada elma tüketen kadınlarda kanser kaynaklı ölümlerin çok daha düşük olduğu görülmüştür. Bunun en önemli nedeninin elmada bulunan güçlü antioksidanlar olabileceği düşünülmektedir.

Sonuç olarak elma, kanserle mücadelede yardımcı olabilecek doğal bileşikler içerir. Yapılan gözlemler, elma tüketiminin düşük ölüm ve kanser riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Elma Astıma Karşı Etkilidir

6- Elma Astıma Karşı Etkilidir

Antioksidan bakımından zengin olan elma, akciğerlerinizi oksidatif hasarlardan korumaya yardımcı olur. 68.000’in üzerinde kadın üzerinde yapılan geniş bir araştırmada, astım riski en düşük olanların en çok elma tüketen kadınlar olduğu görüldü. Her gün büyük bir elma tüketmenin astım riskini %65 – 70 oranında azalttığı düşünülmektedir.

Ayrıca, elmanın kabuğunda quercetin adı verilen ve bağışıklık sisteminin düzenleyip ve iltihaplanmayı azaltan etkili bir flavonoid bulunmaktadır. Bu maddenin astıma karşı oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Elma, astıma karşı etkili antioksidanlar içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

7- Elma Kemik Sağlığına İyi Gelir

Elma kemik yoğunluğunu artıran ve kemik erimesinin önüne geçen harika bir meyvedir. Araştırmacılar, elma içerisindeki antioksidan ve antienflamatuar bileşenlerin kemik yoğunluğunu ve kuvvetini artırdığını göstermiştir.

Peki elma kemik sağlığını nasıl korumaktadır? Bildiğiniz gibi kemiklerimizin ana yapısını kalsiyum minerali oluşturmaktadır. Kalsiyum kaybı zamanla kemikleri zayıflatır ve kırılgan hale getirir. Elma, kalsiyum kaybını azaltır ve kalsiyumun en üst düzeyde emilerek kemiklere geçmesini sağlar.

Sonuç olarak elma, içerdiği antioksidanlar sayesinde kalsiyum kaybını engeller, kemiklerin kırılmasını engeller.

8- Elma Beyin Fonksiyonlarını Artırır

Elmanın kabuğu ve iç kısmı beyin fonksiyonlarını iyileştiren özel maddeler içeriyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, elmanın beyin hücrelerine zarar veren bazı reaktif bileşikleri ortadan kısa sürede kaldırdığı görülmüştür.

Elma suyu, yaşla birlikte azalabilen bir nörotransmitter olan asetilkolinin korunmasına yardımcı olur. Düşük asetilkolin seviyesinin Alzheimer hastalığına yol açtığını unutmayın.

Bir araştırmada düzenli olarak elma tüketen yaşlı farelerin hafıza belirteçlerinin genç farelerle aynı seviyeye geldiği görülmüştür.

ÖZET: Elmadan maksimum faydayı alabilmek için meyve olarak tüketin. Elmanın suyu, elma kadar faydalı değildir. Hatta diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olanlarda kan şekerini hızla yükselttiği için tüketilmemelidir, meyvesi ise bolca lif içerir ve glisemik indeksi düşüktür.

Elmanın sayısız sağlık faydasından yararlanabilmek için organik tarım ile üretilmiş çıtır ve taze elmaları tercih etmeniz gerekiyor.

Kaynak:

  • https://authoritynutrition.com/10-health-benefits-of-apples/

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu