Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Pastırmanın faydaları, pastırma çiğ yenir mi?

istanbul temizlik şirketi

Pastırma Nedir?

Pastırma Nedir?

Pastırma; eti uzun süre koruması amacıyla bol tuz ile kaplanması ve baharatlanıp kurutulmasıdır. Türk mutfaklarında özel yeri olan pastırmanın ilk kullanıldığı bölge Orta Asya’dır. Hunlar tarafından üretildiği bilinen pastırmanın günümüzde özdeşleşen şehri ise Kayseri’dir. Kırmızı et, çemen tohumu, sarımsak, kırmızı biber ve tuzun yoğurulması ile elde edilen pastırma Türk askerlerinin savaşta et ihtiyacını karşılamak için bulduğu bir yöntemdir. Bol tuzla kaplanmasının temel nedeni ise etin kokmasını önlemek içindir. Sığır ve dana etinden yapılan pastırma Dünya mutfaklarında domuz etinden yapılır ve “Bacon” ismiyle bilinir. Daha az baharatlı yapılan bacon dünyada domuz etinden yapılarak üretilir.

Pastırma Nasıl Yapılır?

Pastırmanın yapımında dana ve sığır eti kullanılır. Çemen otu ve etin kokusunun birbiri ile uyumlu olması için genellikle sığır eti tercih edilir. Sinirsiz sırt etinden yapılan pastırmanın yapımında yağsız et kullanılır. Kesilen etler bol tuz ile tuzlanır. Etin bozulmasının ve kokmasının önüne geçmek için tuzlama bol miktarda yapılır. Bol tuz ile tuzlanan etler ağırlık ile bastırılarak üzerine çemen eklenir. Çemen sosu; kırmızı biber, sarımsak çemen tohumu ve tuzdan yapılır. Çemen sürülen etlere zararlı organizmaların bulaşması engellenir. Çemen ete lezzet katar ve kokmasını önler. Pastırma genellikle sonbahar aylarında yapılır. Kesilen büyük etler tuzlandıktan ve çemen sürüldükten sonra askılarda kurumaya bırakılır. Kurutulan ortam rutubetsiz olmalıdır ve nem almamalıdır. Kuruyan pastırmalar paketlenerek soğuk hava depolarında saklanır. Pastırmada et üzerinde oynama yapılamaz. Pastırmada kullanılan et oranı yüksektir ve fiyatı pahalıdır. Pastırmanın iyisi koyu kırmızı renkte olanıdır.

Pastırmanın Faydaları nelerdir?

Pastırma porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde faydaları olan bir besindir. Albumin içeren pastırma vücuda enerji verir.Protein ve yağ açısından zengin bir besin olan pastırmanın içinde bulunan çemen otu pastırmanın faydalarını arttırmaktadır. Pastırmanın faydaları nelerdir; 

Boğaz Ağrının Geçirir; Pastırmanın içinde bulunan çemenin boğaz ağrılarını geçirme etkisi vardır. Boğaz ağrısı çeken kişilerin; boğaz ağrısını geçirmek için çemenin rahatlatıcı özelliğinden faydalanmak için yemeklerin yanında pastırma tüketmesi önerilir.

Sindirim Sistemine İyi Gelir; Bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olan pastırma bağırsak ve mide gazının azalmasını sağlar. Mide şişkinliğini giderir.

İştah Açıcıdır; Bol baharat içeren pastırma baharatların iştah açısı etkisi ile daha çok yemeğe neden olabilir. Pastırma iştah açması nedeniyle kilo kontrolü yapanların ya da zayıflamak isteyenlerin tüketmemesi önerilen bir besindir.

Protein Kaynağıdır; Besinlerden alınan en yararlı maddelerden olan protein pastırmanın içinde bol miktarda bulunur. Yağsız etten yapılan pastırmanın içinde protein oranı yüksektir. Pastırma içerdiği zengin besin kaynağı ile kalorilidir.

Kan Dolaşımını Düzenler; Pastırmada bulunan çemen kansızlığa iyi gelir ve kan dolaşımını hızlandırır. Kan değerleri düşük olan kişilerin pastırma tüketmesi önerilir.

Anne Sütünü Arttırıcıdır; Protein bakımından zengin olan pastırma anne sütünü artırır.

Toksinlerin Atılmasına Yardımcı Olur; Diğer işlenmiş etlere göre içinde kimyasal madde bulunmayan pastırma; tüketildiğinde vücuda kimyasal girişine neden olmaz ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcıdır.

Kolesterolü Yükseltmez; İşlenmemiş bir et ürünü olan pastırma kolesterolü yükseltmez. Ancak pastırma tüketirken porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Aşırı miktarda tüketilen pastırmanın yan etkileri olabilir.

İnsülin Direncini Dengeler; Pastırmada bulunan çemen otu insülin direnci üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Pastırma Çiğ Yenir Mi?

İşlenmiş diğer etlere göre daha faydalı olan pastırma sucuk ve salamda bulunan katkı maddelerini içermez. Geleneksel yöntemlerle yapılan pastırma porsiyon kontrolü yapılarak tüketilmelidir. Pastırma tüketirken kızgın yağda kızartılmamalıdır. Pastırma tüketilirken uzmanların önerisi; pastırmanın yakılmaması ve kızgın yağda kızartılmamasıdır. Pastırma doğal hali ile tüketilmelidir. Pastırma tüketilirken Türk mutfağında özel yeri olan pastırmalı kuru fasulye ya da pazar sabahların pastırmalı omlet olarak da tüketilir.

Pastırma Zararlı Mı?

Pastırma porsiyon kontrolü ile tüketildiğinde faydaları olan bir besin iken; aşırı miktarda tüketildiğinde bazı zararlara ve yan etkilere neden olabilir.  Pastırmanın zararları; 

Mide hassasiyeti olan kişiler baharatlı ve acılı besinlerden etkilenir. Çemenli, acılı pastırmanın tüketilmesi hassas midelerde rahatsızlığa neden olabilir. 

Pastırmanın iştah açıcı özelliği vardır. Pastırma fazla tüketildiğinde daha çok yemek yemeğe neden olabilir. Bu durum kilo alımına neden olur.

Çemeni bol olan pastırma yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmemelidir.

Yemeklerde kullanılan pastırmanın porsiyonu kontrollü olmalıdır. Yoğun kullanılan pastırma yemeklerin tadını bozabilir.

Bol baharatlı ve çemenli olan pastırma alerjik bünyelere kaşıntı ve döküntülere neden olabilir.

Hamilelerin pastırma tüketmesi önerilmez.

Pastırma satın alırken güvenilir yerlerden almaya özen gösterin. Pastırma yapılırken serin ve kuru bir yerde kurutulmalıdır. Yeterince kurutulmayan pastırma insan vücuduna zararlıdır.

Pastırmada bol miktarda tuz bulunur. Tansiyon hastalarının pastırma tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Az miktarda pastırma tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.

Uzmanlar pastırmanın doğal hali ile tüketilmesini önerir. Pastırmanın kızartılması ya da direkt ateşe tutulması önerilmez.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu