Instagram takipçi satın al
Kültür - Sanat

Ramazan Ayının Anlamı Nedir?

Ramazan Bayramının Anlamı Nedir? Oruç Neden Tutulur? Detaylar Konumuzda.

istanbul temizlik şirketi

Ramazan Ayı’nın Anlamı Nedir?

Onbir ayın sultanı Ramazan, Hicri takvimde 9.ay ve İslam inancına göre Hz. Muhammed(s.a.v.)’e Ku’ran-ı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı aydır. Bu ayda Müslümanlar oruç tutmaya ve bu ay boyunca her gece olmak üzere bir nafile namazı olan Teravih namazı kılınmaya başlanır. İslam’a göre Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Bu ayda İslam inanışına göre rahmet ve bağışlanma kapıları açılır ve içtenlikle yapılan ibadetler Allah katında daha değerli olur.

 

Ramazan’da Oruç Tutmak Zorunlu Mudur?

Müslümanlar için oruç tutmak zorunludur ve hicretin 2. yılında (miladi 624) farz kılınmıştır. Akut veya kronik bir hastalığı olan, seyahat halinde olan, aşırı yaşlılar, emziren veya hamile olan kadınlar, şeker hastası olanlar ve ergenliğe girmemiş olanlar dışında tüm Müslümanlarca tutulması zorunlu olarak görülür. Oruç tutmamak büyük bir günah olduğu gibi açıktan oruç yemekte bir o kadar günahtır. Açıktan oruç yiyen Ramazan ayına hürmet etmemiş olur.

 

Oruç Tutmanın Nedeni nedir?

Ramazan ayında oruç tutmak, diğer yapılan bütün ibadetler gibi bu ayda çok daha değerli görülür. Manevi mükafatlarının (sevaplarının) oruç tutarak katlanarak arttığına inanılır. İslam’ın beş temel şartından biri olan oruç tutmak İslam dininin çok önem verdiği bir farzdır. ) Allah, oruç benim rızam için yapılan bir ibadettir ve onun faziletini ve sevabını ben veririm demiştir. Vücudun sadakası olarak görülen ve kişinin cennet kapılarını açıp cehennem kapılarını kapattığına inanılan oruç, sadece yeme ve içmeden uzak durma anlamı taşımıyor. Empati kurma yeteneğini ve insanlar arasındaki dayanışmayı arttırıp insanları kötülüklerden uzak tuttuğuna inanılır. Bu ayda insanlar sadece yiyecek ve içecekten değil cinsel münasebetlerden, alkolden, tütün ürünlerinden ve İslam dinine göre günahkar olan davranışlardan da kaçınırlar.Bu ayda daha fazla namaz kılıp Kur’an okunur.

 

Oruç Nasıl Tutulur?

Oruç, imsak vaktinden başlayıp iftar vaktine kadar, oruç tutan kişinin bilinçli ve Allah’ın rızasını kazanmak için yiyip içme ve cinsel münasebetten uzak durması şeklinde tutulur.

  • SAHUR: Sabahın erken saatlerinde, imsak vaktinden önce genellikle daha hafif kahvaltı tarzı bir sahur sofrası hazırlanıp niyet edilerek sahur yapılır. Bu yemek imsak vaktinden önce tüketilmesi sünnet olan son yemektir. Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur, ‘’ Sahur yemeği yiyin, zira sahurda bereket vardır.’’ Sahur yapmak, oruç tutan kişinin açlıktan ve susuzluktan dolayı huysuz, kızgın veya zayıf olmasını engeller. Ramazan ayında Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerde gece insanları sahura kaldırmak, uyandırmak için davul ve manilerle sokaklarda gezen ve Musaharati denen kişiler bulunur. Bu gelenek Endonezya, Bangladeş, Mısır, Suriye, Türkiye, Sudan, Pakistan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Filistin gibi ülkelerde hala uygulanmaktadır.
  • İFTAR: Müslümanlar imsak vaktinden iftar vaktine kadar oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanıyla birlikte oruçlarını açarlar. İftar sofraları genellikle gelenek olarak kalabalık bir şekilde toplanarak kurulur. Sahurun aksine genellikle ağır ve doyurucu yemekler yapılır. Genellikle Hz. Muhammed (s.a.v.)’e öykünerek oruçlar hurmayla açılır hurma yoksa su içerek açılır. Bazı insanlar Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Müslümanları orucunu açacak kimseleri iftar sofralarında bulundurmaya teşvik ettiğinden dolayı maddi olarak imkanı olanlar özellikle yoksul kişilere iftar yemeği yedirirler.

Ramazan Ayının Anlamı Nedir?

Oruç Tutmakla İlgili Bazı Hadis Ve Ayetler

Peygamber efendimiz Hz Muhammed (S.A.V) Ramazan ayında tutulan oruçlar hakkında şöyle buyuruyor;

 ” İslam toplamda beş temel bina üzerine inşa edilmiştir. Bu binalardan biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. “

 

 ” Rabbinizden korkun. 5 vakit farz olan namazınızı kılın. Ramazan ayı geldiğinde ise orucunuzu tutun. Malı olanlar zekatlarını versinler. Sizi yönetenlere itaat edin. Böylece cennete girebilesiniz. “

 

 ” Oruç mümin için bir kalkandır. Oruç tuttuğunuz zaman birbirinize kötü söz söylemeyin ve kavga etmeyin. Biri kendinize kötülük etmeye kalkarsa, üç defa “Ben oruçluyum” desin.

 

Hz Muhammed (s.a.v.) oruç tutanları şu hadisle müjdeliyor; ‘’Kim inanarak ve mükafatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır. “(Buhari Savm,7)

 

Bakara Suresi 183. Ayette ise şöyle buyruldu;

 ” Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.”

 

Ahzab Suresi 35. Ayette şöyle buyruldu;

‘’ Şüphesiz Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar, mü’min erkeklerle mü’min kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah’a derinden saygı duyan erkekler, Allah’a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah’ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.’’

 

Bakara Suresi 187. Ayette şöyle buyruldu;

 ‘’ Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar, sizin örtüleriniz, siz de onlara örtüsünüz. Allah, gerçekten sizin, nefislerinize ihanet etmekte olduğunuzu bildi, tevbenizi kabul etti ve sizi bağışladı. Artık onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazdıklarını dileyin. Fecir vakti, sizce beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra geceye kadar orucu tamamlayın. Mescidlerde itikafta olduğunuz zamanlarda onlara (kadınlarınıza) yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır, (sakın) onlara yanaşmayın. İşte Allah, insanlara ayetlerini böylece açıklar; umulur ki sakınırlar.’’

 

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu