Faydalı Bilgiler

Batarya Kalibrasyonu Nedir Nasıl Yapılır?

Batarya kalibrasyonu nedir, neden önemlidir ve nasıl yapılır? Cihazınızın pil ömrünü uzatmak için adım adım kalibrasyon rehberi.

Cep telefonlarımızın en büyük sorunu çabuk tükenen bataryalar ve gün içerisinde pek çok kez yapmak zorunda olduğumuz şarj işlemleridir. Batarya kalibrasyonu bunun için çok önemli. Normal ömründe olan bir batarya için; 1 gün dayanan bir bataryanın 1,5 gün seviyesinde daha sağlıklı ve daha verimli kullanımının nasıl sağlanacağını anlatıyor olacağız. Pil kalibrasyonu ve tam dolum boşaltım işlemini anlatacağız.

takipçi satın al

Bazen cep telefonları tarafından pil anlamsız biçimde çabuk tükenmekte, dolu olduğu halde boş görülmekte, şarj işlemini yaptığınızda çok kısa sürede dolduğu görülmektedir. İşte bu durumlarda batarya kalibrasyonu bu gibi sorunları ortadan kaldırarak pilin doğru biçimde dolmasını ve doğru biçimde dolmuş bir bataryanın da uzun süreli telefon kullanımı sağlamasını amaçlamaktadır.

Cep telefonu batarya tüketimindeki aşırı depolama, arka plandaki gereksiz işlem yapan uygulamalar vb durumları düzelttiğinizi düşünerek gerekirse temiz bir yükleme yapılmış sistemdeki bataryanın anlamsız hızlı tükenmesi üzerine yapılabilecek iyileştirme işlemleri konuşuyor olacağız.

Batarya (Pil) Kalibre İşlemi Nasıl Yapılır?

1- Telefonu %100 dolana kadar şarj edin,
2- Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonu kapatın,
3- Telefonu tekrar şarja takın ve bekleyin, ( 1-3 saat arası )
4- Telefonu şarjdan çıkarın ve telefonunuzu açın, (5 dakika bekleyin)
5- Telefonunuzu tekrar kapatın ve 30 dakika tekrar şarja takın,
6- Şarjdan çıkarın ve telefonunuzu normal kullanın,
7- İşlem bitti, hepsi bu kadar

Bu yöntemle cep telefonu bataryanızı kalibre etmiş oluyorsunuz ve tam olarak doluyor ve bu işlemi bir kere yapmanız yeterli.

Batarya Süresi Nasıl Arttırılır?

Batarya Süresi Nasıl Arttırılır?

1- Telefonumuzu açıyoruz,
2- Pil %10 seviyelerine gelene kadar kullanıyoruz
3- 3G, Wifi, Konum vb tüm hizmetleri kapatıyoruz,
4- Ekran parlaklığını sonuna kadar açıyoruz,
5- Ekran kilidini devre dışı bırakıp ekranın hiç kapanmamasını sağlıyoruz,
6- Pil Seviyesi %5 gerilediğinde ekran parlaklığını standart yapıyoruz,
7- Pilin telefon kapanana kadar kendi halinde bitmesini bekliyoruz,
8- Sonra şarja takıyoruz, 3G konum vb kullandığımız hizmetleri açıyoruz,
9- Tam dolum işlemi yapıyoruz
10- İşlem bitti, hepsi bu kadar

Bu yöntemde bataryayı telefonun sadece ışık ve basit kullanımı ile yavaş yavaş ama sonuna kadar boşaltmış oluyoruz, sonrada tam dolum yaparak üst ve alt sınır değerlerini zorlamanıza ve bataryanızın sonraki dolum ve boşaltımını daha doğru yapmasına yarayacaktır.

Unutmamanız Gerekenler?

  • Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız pili yarım dolu halde bırakın
  • Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız 32°C altında ve nemsiz ortamda muhafaza edin
  • 6 aydan uzunca bir süre saklayacaksanız her 6 ayda bir %50 şarj ederek bırakın
  • Cihazda kılıf varken şarj etmek aşırı ısınmaya sebep olabilir ve pile zarar verir
  • Yazılımları güncel tutmanız yararınıza olacaktır (aşırı pil tüketen uygulamalar düzelebilir)

Şarj işlemlerinde bataryanın bitmeye yakın hale gelmesine önem gösterin ve tam dolum yapın aksi takdirde batarya kullanım hesaplamaları yanlış hesaplanmaya başlayacak ve batarya kalibre işlemi yapmak zorunda kalacaksınız.

Cep telefonu ve notebook pilleri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Bu sebeple pillerin bir ömrü olduğunu ve doğru kullanımla bunu en iyi şekilde kullanabileceğiniz yanlış şarj işlemleri gibi hatalarla da bu süreci çok daha kısaltacağınızı unutmayın!

Daha yeni pil teknolojileri veya wifi / kinetik enerji / güneş enerjisi gibi sistemlerle farkında olmadan dolum yapabilen teknolojiler gelene kadar size verebileceğimiz en iyi bilgi bu.

sevda öztürk

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu