Instagram takipçi satın al
Kimdir?TarihYaşam - insan

Marie Curie Kimdir?

istanbul temizlik şirketi

Marie Curie, Polonya asıllı fizikçi ve kimyacı dır. Evlenmeden önceki asıl adı Maria Salome Skłodows’ka dır. Pierre Curie ile evlenmesinden sonra soyadı değişmiştir. Ünü de evliliğinden sonra gerçekleşmiştir. Marie Curie döneminin bir çok enlerini başarmış bir insan.

Marie Curie

Marie Curie 7 Kasım 1867’de Varşova Polonya’da dünyaya gelmiştir. Babası fizik ve matematik öğretmeni olup annesi de yatılı bir kız yurdunda müdürlük yapıyordu. lise yıllarını burada geçirdikten sonra üniversite okumak için Fransa’ya gitti. Lise döneminde yaşadığı şehri Rusyaya bağlıydı ve Rus Çarı II. Aleksandr tarafından yönetiliyordu. Ülkede ki eğitim sistemi nedeninden dolayı kadınların üniversite eğitimleri almaları ve teknik eğim görmeleri ancak yurt dışında mümkündü. Fransa da okuduğu üniversitede etiğim gördükten sonra aynı üniversitede 1908 yılında profesör unvanınıda almıştır. Bunu başaran ilk kadın olarak tarihe geçmiştir.

Evliliği ve Kariyeri

1895’te Pierre Curie ile evlenerek kariyer noktasını genişletmiştir. 1904 Yılında Radyoaktivite konusundaki keşfinden sonra Nobel fizik ödülünü alarak İlk Nobel ödülü alan kadın unvanını da almıştır. Bu yıllarda Paris üniversitesinde doktorasını vererek bilim alanında doktora veren ilk kadın unvanına sahip olmuştur. 1911 yılında radyum ve polonyum üzerine yaptığı keşif ile araştırmaların sonucunda Nobel Kimya ödülüne layık görülmüştür. Böylece tarihte 2 Nobel ödülü almış ilk insan olarak tarihe geçmiştir. Şuana kadar hala 2. bir Nobel ödülü alan olmamıştır ve bu konuda tektir.

Taşınabilir röntgen cihazının yapımını gerçekleştirmiştir. Bu röntgen cihazını kullanarak genç kızlara  X ışını teknolojisini öğretti. 1. Dünya savaşı nedeni ile fizik tedavi uzmanlarına radyoloji ekipmanlarını nasıl kullanacaklarını öğretti. Bu eğitimler sırasında çok fazla radyasyona maruz kaldı.

Marie Curie kimdir

“Aldığı Nobel ödülünün diploması”

Ülkesine dönerek burada Radyum Enstitüsü kurulmasına büyük katkı sağladı. Kurulan laboratuvara radyum almıştır. 1920 yıllarında halen bilime olan katkılarını sürdürmeye devam etmiştir. 1934 yılına gelindiğinde kan kanserinden dolayı hayatını kaybetmiştir. Hastalığına, aşırı miktarda radyasyona maruz kalmasından dolayı yakalandığı düşünülmektedir. Not defterleri çok fazla radyasyona maruz kaldığı için ancak kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilip sadece radyoaktif koruma altında incelenebilmektedir. Ölümünden sonra aile mezarlığına gömüşmüş daha sonra 1995’te kocası ve kendisi Fransa’nın ulusal anıt mezarı olan Panthéon’a taşınmıştır. Başarılarından dolayı bu şerefe layık görülen tek kadındır. Tarihte adı bilim için ölen kadın olarak anılmaktadır. Radyoaktivite alanında ki çalışmalarından dolayı, Radyoaktivite birimine kendi adı verilmiştir.

Başarıları

Nobel Fizik Ödülü (1903), Davy Madalyası (1903), Matteucci Madalyası (1904),
Elliott Cresson Madalyası (1909), Albert Madalyası (1910), Nobel Kimya Ödülü (1911), Willard Gibbs Award (1921)

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu