Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerTarih

Geçmişten Günümüze Genel Olimpiyat Oyunları Tarihçesi

istanbul temizlik şirketi

Geçmişten Günümüze Genel Olimpiyat Oyunları Tarihçesi

Olimpiyat oyunları tarihi binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Olimpiyatların ortaya çıkışı milattan çok öncelere dayanan ve günümüze gelen bir süreçtir. Milattan önceki Yunan tarihi incelendiğinde adeta bir alışkanlık halinde günümüze kadar farklı versiyonlarda geldiği ifade ediliyor. Günümüzde olimpiyatlara bakıldığında 4 yılda bir düzenlenen müsabakalar şeklinde olduğu görülmektedir. Bizler de sizlere olimpiyatların tarihi gelişimi hakkında bilgiler derledik. İşte detaylar…

Olimpiyatlar 4 yılda bir yapılıyor

Olimpiyatlar 4 yılda bir yapılıyor

Olimpiyatlar ilk olarak düzenlendiği zamandan bu yana ülkelerin yetiştirdikleri sporcularla katılım sağladıkları ve her 4 yılda bir başka bir ülkede olimpiyatların düzenlendiği biliniyor. Üstelik mevsimsel olarak da iki farklı şekilde düzenlenmektedir. Bunlar yaz olimpiyatları ve kış olimpiyatlarıdır. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda olimpiyatların ilk olarak 2700 yıl önce yapıldığını ifade ediyorlar.

Olimpiyatlar Eski Yunan’da Başladı

Olimpiyatlar Eski Yunan’da Başladı

Olimpiyat oyunları ilk olarak eski Yunan’da düzenleniyordu. Öyle ki tam 600 sene boyunca tüm ülke bu oyunlara büyük ilgi duydu. Çok fazla ilgi gören bu müsabakalar, belirli kurallarca yönetiliyordu. Örneğin eski Yunan’ın etkin olduğu dönemlerde sadece Yunanlılar müsabakalara katılabiliyordu. Hal bu ki kölelerin nüfusu Yunanlılardan daha fazlaydı.

Dolayısıyla yarışa sadece Yunan kanından olanlar katılmaya hak kazanabiliyorlardı. Ta ki Yunanlıları Romalılar işgal edinceye kadar. Romalılar oyunlara herkesin katılması gerektiğini savunmuştur ve öyle de yapmıştır. Daha önceki tüm kuralları yıkan Romalılar kendi kurallarını koyarak olimpiyatlara yeni özellikler katmışlardır.

Olimpiyat oyunlarının hazırlık aşaması tam 10 ay sürmektedir. Bu süre zarfında sporcular özel eğitimden geçerlerdi. Müsabakaya son bir ay kala Elius adı verilen bir yerde sıkı bir hazırlık döneminden geçerlerdi. Böylece yarışma için son hazırlıklar tamamlanırdı. Yarışmaya katılan oyuncular büyük çaba gösterirlerdi. Ancak sadece bir tane birinci olacağından kaybedenlere ödül verilmiyordu. Birinci olan sporcuya ise zeytin dalı şeklinde tasarlanmış altın bir taç takıldığı ifade ediliyor.

Olimpiyatlar çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etti. Her ülkeden insanlar ödüller kazanmak için bu yarışmalara katılmak istiyordu. Ancak milattan sonra Bizans İmparatoru 2. Theodosius tarafından 392 yında eğitim alanlarını, tapınakları yani olimpiyatların yapılabilmesi için gereken her yeri yıktırması ile ve 522, 551 yıllarında gerçekleşen büyük doğal afetler nedeni ile olimpiyatlar uzun bir dönem yapılamamıştır. Binaların büyük ölçüde tahrip olması ve insanların olimpiyatlara vakit ayıramaması nedeniyle bu süre biraz daha uzamıştır.

1896’da Olimpiyatlar Yeniden Gündemde

1896’da Olimpiyatlar

Binlerce yıllık geçmişinin ardından olimpiyatlar giderek ilgi odağı olmaktan çıkmıştır. Bunun nedeni doğduğu topraklar olan Yunanistan’ın zamanla gücünü kaybetmesi ve bu tür eğlencelere vakit ayıramamasıdır. Zamanla kaybolan bu gelenek kalıntılarını arkasında bırakmış ve 1896 yılına kadar etkinliğini neredeyse yok denecek kadar azaltmıştır. Ancak 1896 tarihinde olimpiyatlar tekrar gündeme gelmiş ve zamanla tekrar tüm dünyanın ilgi odağı olmuştur.

Modern Çağda Olimpiyat Oyunları

Modern Çağda Olimpiyat Oyunları

Yukarıda resimde bulunan Baron Pierre De Coubertin, Fransız kökenlidir ve modern olimpiyatları kuran kişi olarak kabul edilmektedir. Sporla arası çok iyi olan Courbertin, yıllardır benimsediği hayat tarzı nedeni ile spor yaparak daha iyi düşünebildiğini ve yaşam kendisi için daha kaliteli bir hale geldiğini ifade etmiştir. Açık veya kapalı alanlar fark etmeksizin spor yaptığını ve bu sayede öğrenme ve düşünme kabiliyetinin daha iyi geliştiğini belirtmiştir.

Yaşadığı dönemde bu tür düşüncelere önem verilmediğini fark eden Coubertin, düşüncelerini tüm dünyaya anlatabilecek çalışmalar yapmaya karar verir. Bu sayede hissettiklerini herkese anlatabilecek ve spora bambaşka bir anlayış getirebilecekti.

Sorbonne Üniversitesinde 1894 yılında bir kongre yapmaya karar verdi. Kongrenin adı Uluslararası Spor Kongresi oldu. Toplamda 79 farklı üniversiteden katılımcı ile kongreyi toplamayı başardı.

Bu kongrede katılımcılara görevler vermek isteyen Coubertin, herkesi ikna ederek gençlere spor dalında ufuk açıcı çalışmalarda bulunmaları için bilgilendirdi. Büyük fedakarlıklar ve çalışmalar sonucunda 2 yıl gibi kısa bir sürede, ilk Modern Olimpiyat Oyunları 1896’da hayata geçirildi.

Bu sayede yüz yılar boyunca tarih sahnesinden silinen olimpiyat oyunları ilk defa çağa uygun bir şekilde tekrar oynandı. Günümüzde de yüz binlerce sporcu bu olimpiyatları için canla başla çalışıyorlar. Bu yarışmalar ülkeler için adeta onur meselesi haline gelmiştir. Birinci olan yarışmacılar ülkelerinde kahraman olarak karşılanmakta ve devlet özel ödülleri ile ödüllendirilmektedirler.

Geçmişten Günümüze Genel Olimpiyat Oyunları Tarihçesi Kaynakça

Bu yazımızda sizlere olimpiyat oyunları ile ilgili genel tarihi bilgiler sunduk. Olimpiyatların milattan önce kimler tarafından kullanıldığı ve kimlerin devraldığını bu yazımızda anlattık. Olimpiyatların günümüze kadar nasıl geldiğini ve kimin kurduğunu derlediğimiz yazıda ifade ettik. Yazılarımızı derlerken Geçlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünün internet adresinden ve bilgiustam, wikipedia ve hürriyet internet sitelerinden yararlandık. Yazılarımızın derlenmesinde bizlere kaynaklık eden bu sitelere teşekkürü bir borç biliriz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu