Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen bir boşanma türüdür. Bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Anlaşmalı boşanma 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen bir boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanma Kanunun “evlilik birliğinin sarsılması” başlığı altında düzenlenmiştir. Bu başlık aynı zamanda boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu’nun aradığı bazı şartlar mevcuttur. Bu şartların ilki evli eşlerin evlilik birliğinin en az bir sene sürmüş olması olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani resmi evlilikleri bir seneden az süren eşlerin anlaşmalı boşanma davası açması kanun tarafından kabul edilmemektedir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davası açmak için evliliğin bir seneden uzun sürmüş olması en temel şarttır.

Bir diğer şart ise eşlerin anlaşmalı boşanmayı birlikte istemesidir. Yani eşler anlaşmalı boşanmayı birlikte talep etmelidir ya da genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin sarsılması sebebine dayanarak çekişmeli olarak açılan davanın diğer eş tarafından kabul etmelidir.

Anlaşmalı boşanma için diğer şartlardan birisi ise, anlaşmalı boşanma davasında eşlerin mahkeme huzurunda boşanma iradelerini göstermesidir. Hâkim, her iki eşi de dinleyerek boşanma yönündeki iradelerinin gerçek olup olmadığını gözlemlemek zorundadır. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davası duruşmasında eşlerin hâkim karşısında olmaları ve boşanma iradelerini sözlü olarak mahkemeye iletmeleri gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolü anlaşmalı boşanma için gerekli diğer şartlardan birisidir. Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma dilekçesine eklenmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin hangi konularda anlaştığı yazılmalıdır. Örneğin eşlerden birisinin yoksulluk nafakası talebi veya maddi ya da manevi tazminat talebi varsa bu husus anlaşmalı boşanma protokolüne yazılmalıdır. Eşlerin böyle bir talepleri olmaması durumunda da bu taleplerin olmadığı anlaşmalı boşanma protokolüne yazılması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçları ile müşterek çocukların durumlarının düzenlenmesi gereklidir. Mahkeme yapılan bu düzenlemeyi uygun bulduğu takdirde boşanma protokolü kapsamında eşlerin boşanmasına karar verir. Hakim, protokolde yer alan düzenlemeleri tarafların veya müşterek çocukların durumuna göre değiştirebilir. Bu değişiklik taraflarca kabul edilirse ancak boşanma kararı verilebilir. Ayrıca tarafların ikrarları mahkemeyi bağlamayacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi eşlerin boşanma iradelerini yansıtan bir dilekçedir. Bu dilekçede davacı, davalı, tarafların adresleri, varsa boşanma avukatı, dilekçenin konusu, anlaşmalı boşanmaya gerekçeleri ve talep sonucu açık ve net şekilde belirtilmelidir.

Ayrıca Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 119. maddesinde yazan diğer şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu husus teknik bir konu olduğundan Avukat yardımıyla anlaşmalı boşanma dilekçesinin hazırlanması daha doğrudur.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerin en son birlikte altı aydır oturdukları yer mahkemesidir. Eşlerin mevcut ikametgah adresleri de yetkilidir. Anlaşmalı boşanmada görevli mahkeme ise Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde aynı statüdeki Asliye Hukuk Mahkemesi de görevlidir. Fakat Asliye Hukuk Mahkemesi bu davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaktır.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu