Instagram takipçi satın al
SağlıkYeme - İçme

Aman Dikkat! Siyah Çay Fazla Tüketilirse…

Siyah Çay Fazla Tüketilirse Ne Olur? Detaylar Yazımızda!

istanbul temizlik şirketi

KİŞİ BAŞINA ÇAY TÜKETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİ!

Siyah çay, kahvaltı sofralarından ikindi çaylarına ve akşam yemeklerine kadar ülkemizde en çok tüketilen içeceklerden biridir. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olmasıyla birlikte Dünya Çay Komitesi’nin hazırladığı raporlar kişi başına çay tüketiminde Türkiye’nin yılda 3,5 kilogramlık bir sayıyla birinciliği aldığını gösteriyor. Raporda ikinci sırayı kişi başına yıllık 2,4 kilogramlık tüketimle Afganistan alırken üçüncü sırayı 2 kilogramlık tüketimle Libya alıyor.

Aman Dikkat! Siyah Çay Fazla Tüketilirse...

SİYAH ÇAYIN ZARARLARI NELERDİR?

Siyah çay içmek ülkemizde ki sıklığa ve verilere bakarsak bizler için sofralarımızın ve günümüzün bir parçası olmuş durumda. Ancak çay içmek hiç o kadar da masum ve zararsız değil. Siyah çayın fazla içilmesi durumunda bazı zararları olabilir. Bu nedenle tüketiminin neden olabileceği zararlardan kaçınmak için çayı aşırıya kaçmadan, tüketim miktarına dikkat ederek tüketmeliyiz.

  • Aşırı siyah çay tüketimi, vücutta demirin emilimini engelleyerek anemiye yani kansızlığa sebep olabilir.
  • Çayın içinde bulunan kafein fazla tüketildiğinde tansiyonu yükseltip kalp çarpıntılarına sebebiyet verebilir.
  • Aşırı tüketimi vücutta su kaybına neden olur.
  • Mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu gibi sorunlara yol açabilir.
  • Kafeinin fazla tüketilmesine bağlı olarak sindirim sistemi uyarılır ve ishal (diyare)’ ye sebep olur.
  • Aşırı tüketimi insomnia’ya sebep olabilir. Kişi uykuya dalmada, uykuda kalmada veya uyanmada zorluk çeker. Kişi uyandığında kendini hala yorgun hisseder.
  • Böbrek rahatsızlıklarına sebep olur. İçinde bulunan oksalat böbrek taşı oluşumuna neden olur.
  • Kişinin mesanesindeki kasları harekete geçirerek baskı yapar ve sık sık idrara çıkmaya neden olur.
  • Vücudunuzda ödem ve şişkinliğe sebep olurken bundan kaynaklı sürekli kilo değişimine neden olur.
  • Karaciğer ve pankreas için insülin direncini arttırarak zarar teşkil eder.
  • Aşırı çay içmek vücudunuzun ihtiyacı olduğu su ihtiyacını hissetmenizi engeller. Bu nedenle vücuda yeterli su alınmazken vücutta bulunan suyu da çekip dışarı atar.
  • Eğer dişlerinizde lekelerin oluşmasını ve sararmasını istemiyorsanız çay tüketimini azaltmalı ve her çay içtikten sonra ağzınızı suyla gargara yapmalısınız.
  • Gebelik ve emzirme dönemlerinde dikkatle tüketilmesi gereken siyah çay aynı zamanda hamile kalmak isteyenlerinde uzak durması gereken bir içecek.
  • Kadınlarda regl öncesi gerginlik sendromuna neden olur. Ruhsal çöküntü, gerginlik, aşırı yorgunluk, hassaslık gibi sorunları ortaya çıkarır.
  • Çayı aşırı tüketiyorsanız sıcak içmek yerine ılık içmelisiniz. Yemek borusundan çok sıcak bir şey geçtiğinde kanal zarar görür. Bu durum ileri zamanlarda yemek borusu kanserinin nedenleri arasında gösterilebilir.

Aman Dikkat! Siyah Çay Fazla Tüketilirse...

SİYAH ÇAY YERİNE HANGİ ÇAYLARI TÜKETEBİLİRİZ?

  • Adaçayı: Latince ‘’ iyileştirmek’’ anlamına gelen adaçayı, kan şekerinizi düşürmeye yardımcı olurken, strese çok iyi geliyor ve kişiyi sakinleştiriyor. Vücuttaki zararlı toksinlerden arındırıyor. Kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca boğaz ağrısı yaşıyorsanız adaçayı tam size göre!
  • Papatya Çayı: Uyku sorunu yaşayanlar için birebir olan papatya çayının pekçok yararı vardır. Antibakteriyel, antienflamatuar ve karaciğer koruyucu özellikleri de bulunur. Romatizmal hastalıkların tedavisinde, deri döküntüsüne neden olan cilt rahatsızlıklarında, bağırsak iltihaplanmasının tedavisinde içilmesi fayda sağlar. Kramp giderici bir özelliği vardır. Mikrop kırıcı özelliği sayesinde diş eti hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda sakinleştirici etkisi de vardır.
  • Yeşil Çay: Siyah çay gibi kafein içermez. Güçlü antioksidan özelliğiyle ve kilo vermeye yardımcı rolüyle ün kazanmış yeşil çay kansere karşı korurken kalp sağlığı için de oldukça faydalıdır.
  • Hibiskus Çayı: İçerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunması bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle kış aylarında kış çayı olarak daha fazla tercih edilir. Bağırsak hareketlerini arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda iştah azaltıcı etkisi olduğundan kilo vermek isteyenler için birebirdir. Ancak diyabet hastası kişilerin ve hipertansiyon hastası kişilerin bu çayı tüketmemesi önerilir.
  • Zencefil Çayı: Bir parça taze zencefili kaynatarak içmenizin size birçok faydası dokunacaktır. Vücutta ağrı kesici bir özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığına iyi gelirken öksürüğü giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tadı pek sevilmese de içine tarçın, karanfil veya bal gibi hem antioksidan etkisini arttıracak hem de tadını güzelleştirecek şeyler eklenebilir.
  • Ihlamur: Genellikle hastalandığımızda limonla birlikte kaynatıp tükettiğimiz ıhlamurun birçok faydası bulunmaktadır. Gribe, nezleye, öksürüğe iyi gelir. Migren ve sinüzit gibi baş ağrılarını gidermede yardımcı olur. Stresi ve kaygıyı azalttığı için panik atak tedavisinde kullanılır. Karaciğer hastalıklarına ve damar sertliği için birebir olan ıhlamur terleyip vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olduğu için ateş düşürücü bir etkiye de sahiptir.
  • Rezene Çayı: Mide spazmlarında ve kasılmalarında oldukça etkilidir. Mide gazının atılmasını sağlar ve reflüye iyi gelir. Anne sütünü arttırır ve iştah açıcı bir özelliği vardır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar. Libidoyu arttırır. Ayrıca diş ağrılarının hafifletilmesinde de etkilidir.

 

AMAN DİKKAT! Bu çaylar her ne kadar şifa dağıtacak kadar bol yararlara sahip olsalar da herhangi bir hastalığınız varsa; hipertansiyon veya diyabet gibi bir uzmana danışarak tüketmelisiniz. Sağlığınız her şeyden önemlidir! 

 

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu