Instagram takipçi satın al
Teknoloji

Mutlaka Bilmeniz Gereken Temel Kripto Para Terimleri

Dijital paralarla ilgileniyor ve bu borsalarda işlem yapıyorsanız bu yazı tam size göre. İşte temel kripto para terimleri…

istanbul temizlik şirketi

Günümüzün yeni nesil finans sisteminin temellerini atmış olan kripto paralarla işlem yaparken ne kadar bilgi sahibi olursanız o kadar güvende olursunuz. Kriptolarla ilgili terimleri bilmeniz doğru hamlelerle, yatırım, al-sat, coin kitleme gibi işlemleri güvenle yapabilmenizi sağlayacaktır. Sizde bu dijital paralarla ilgileniyor ve bu borsalarda işlem yapıyorsanız bu yazı tam size göre. İşte temel kripto para terimleri…

 

  1. Bitcoin Nedir?

Kripto para ekosistemine giriş yaptıysanız, ilk kripto paranın Bitcoin (BTC) olduğunu bilmelisiniz. İlk blok Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuş ve 2019 yılında ilk 50 Bitcoin kazılmıştır. 1 bitcoin 100.000.000’a kadar bölünebilir. Merkeziyetsizdir.

 

  1. Satoshi Nedir?

Satoshi, Bitcoin’in günümüzde piyasa değerinin çok yüksek olması nedeniyle, kullanıcıların daha kolay al-sat işlemlerini gerçekleştirebilmesi için hizmete sunulmuştur. Satoshi, Bitcoin’in en küçük birimidir. Yani finansal değeri, 1 Bitcoin’in 100.000.000’da biridir.

 

  1. Block / Blok Nedir?

Bloklar, blok zincirlerini oluşturacak şekilde oluşturulmuşlardır. Birçok dijital para birimi, onaylanarak bir araya getirilmiş işlemleri içeren bloklardan yararlanır. Kripto paralarla yapılan işlemlerin kayıt altına alındığı ve hash algoritmasıyla korunduğu veriler topluluğudur da diyebiliriz. Örneğin; Bitcoin (BTC)’de neredeyse 10 dakikada bir yeni bir blok ‘’mining’’ (madencilik) yoluyla blok zincire eklenerek zincir uzar.

 

  1. Blockchain / Blok Zinciri Nedir?

Kayıt zinciri veya blok zinciri olarak bilinen blockchain, doğrulanmış işlemlere sahip bir dizi bloktan oluşur. Kripto para finans sisteminde bir dijital defter gibi işlev görür. Her blok kendisinden önce gelen bloktan referans hash alarak yeni bir blok olarak birbirine bağlı şekilde eklenmesiyle oluşan zincirdir. Sürekli büyüyen bir işlem kayıt defteri olarak görülmektedir.

 

  1. Block Reward / Blok Ödülü Nedir?

Yeni bir blok oluşturmayı ilk başaran madenciye verilen bir teşvik ödülüdür. Bir dijital para birimine veya zorluk derecesine göre bu ödül miktarı değişebilir. Madenci, yeni bir blok oluşturmak için özel bir hash arar ve bulduğunda bu hash ile yeni blok oluşturur. Sistem ise madenciyi ödüllendirir. Bitcoin’ de bu teşvik ödülü 50 bitcoin olarak başlamıştır ve her 210.000 blokta ödül miktarı yarılanmaktadır.

  1. Altcoin Nedir?

Alternatif coinin kısaltılmasıdır. Bitcoin (BTC)’den sonra çıkan ve BTC’ye alternatif olarak sunulan tüm projelerin kripto paralarına altcoin denir. Litecoin, Cardano, Solana, Avax ve Ethereum (ETH) gibi binlerce ‘’altcoin’’ vardır.

 

  1. ATH (All Time High) Nedir?

ATH” (All-Time High), İngilizce “Tüm Zamanların En Yükseği” ifadesinin kısaltmasıdır. Dijital paralarla işlem yapan insanların bu terimi bilmesi oldukça önemlidir. Bir dijital para biriminin, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıdır. Bu dijital para birimi, eski ATH değerinin destek ve direnç noktalarını aşmıştır.

 

  1. FOMO (Fear Of Missing out) Nedir?

FOMO (fear of missing out),’’ fırsatı kaçırma korkusu ‘’ ifadesinin kısaltmasıdır. Genellikle bu durum kullanıcıların, hızlı yükseliş gösteren bir dijital para birimi için yüksek fiyatlardayken alım yapmalarına sebep olabiliyor. Yatırımcılar, belirli bir varlığın fiyatının artacağı yönünde beklentileri olduğunda veya bazı haberler, kriptonun grafiği gibi nedenlerle fiyatının arttığını gördüklerinde, yüksek bir fiyattan alım yapmaya başlıyorlar. Piyasa katılımcıları, bu dijital para varlığının keskin kazançlar elde etmesi durumunda ona kolayca akın edebilir. Unutulmamalıdır ki, FOMO’ya kapılan yeni yatırımcıların, zaten değeri oldukça yükselmiş olan bir kripto parayı satın almaları sonucunda büyük kayıplar yaşamaları ve pişman olmaları da olasıdır.

 

  1. HODL (Holding On For Dear Life) / HOLDİNG Nedir?

Holding, ingilizce’de ‘’tutmak’’ anlamına gelir. Bir dijital para biriminin fiyatı düşerken satmadan beklemek, uzun vadeli bir şekilde yani geleceği düşünerek elinde tutmak, saklamak anlamına gelmektedir. HODL’un isim hikayesi biraz komik. Yıl 2013, Reddit isimli kripto para platformunda ki bir üye, elinde bulundurduğu Bitcoin’leri satmak istemediğini belirtmek isterken; ‘’ I am holding’’ yerine ‘’ I am hodling’’ yazınca, bu jargona alışan birçok kullanıcı bunu devam ettirdi. Daha sonrasında, bir yazım hatasıyla ünlenen HODL, kripto para camiasında Buy&Hodl şeklinde kendine yer edindi. Para birimleri önemli fiyat dalgalanmaları yaşamaya başladıklarında, “HODL” yapılması önerilir.

 

  1. Mining / Kripto Madenciliği Nedir?

Mining bir diğer adıyla madencilik, çeşitli bilgisayar donanımlarıyla dijital bir para biriminin yeni birimlerini oluşturma sürecidir. POW ( Proof of Work) yani hisse ispatı algoritmasında çalışır ve bir dijital paranın arzını sağlamak için blokların oluşmasını, böylelikle yeni bir blok kurarak coin arzını sağlama işlemidir. Bunun sonucunda ise yeni bitcoin veya altcoinler üretilir ve sisteme girer.

 

  1. Balina (Whale) Nedir?

Balina terimi kripto paraların finans sisteminde, bir para biriminin seyrini değiştirebilecek, çeşitli spekülasyonlara neden olabilecek çok yüksek sermayelere sahip olan yatırımcıları ifade eder. Bu sermayeye sahip yatırımcılar ani bir alış veya satış işlemiyle kriptonun değerini uçurabilir veya ani düşürebilir.

 

  1. Coin Burn / Kripto Para Yakımı Nedir?

Dijital para birimlerinde yakım işlemi, bu finansal sistemde yaygın olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Bir coinin belirli bir miktarını geri döndürülemez şekilde dolaşımdan çıkarmasıdır. Bu sayede dolaşımdaki toplam arzı düşürmek amaçlanır.

  1. Airdrop / Kripto Airdrop Nedir?

Airdrop, bir kripto para belirteci veya paranın, kripto para finans sisteminde genellikle ücretsiz olarak çok sayıda dijital cüzdana dağıtılması işlemidir. Yeni projelerin tokenlarını ücretsiz olarak dağıtması, tanıtım yapmak, bir topluluk oluşturmak, dikkat çekmek veya yeni takipçiler kazanmak gibi stratejik sebeplerle yapılır. Sonucunda da büyük bir kullanıcı tabanı ve daha geniş bir para kullanımı olur.

 

  1. Arbitrage / Arbitraj Nedir?

Arbitraj, kripto dünyasında, iki veya daha fazla pazarda veya borsada aynı malın farkı fiyatlarda olmasından faydalanarak kar elde etme durumuna verilen isimdir. Örneğin; Bitcoin, bir borsada 48.000 usd olarak işlem görüyorken diğerinde 50.000 usd olarak işlem görüyor olabilir. Bu gibi durumda, bu dijital para birimini uygun olan borsadan satın alıp ikinci ve daha yüksek fiyattan işlem gören borsadan satıp kar alabilirsiniz. Yani fiyat farkından yararlanıp kar elde etmiş olursunuz. Tabii ki arbitraj işlemini işlem hacmi düşük ve volatilitesi yüksek olan altcoinlerde de yapmak mümkün olabilir.

 

  1. Ayı Sezonu / Ayı Piyasası Nedir?

Ayı sezonu, arzın talepten daha büyük olduğu dönemlerde, güvenin düşük olduğu ve piyasada fiyatların uzun süreli düşüşler yaşandığı dönemdir. Genellikle yaygın bir karamsarlık ve olumsuzluk yatırımcı hissi nedeniyle fiyatlar %20 veya daha fazla düşüş yaşayabilir. Bir finansal varlığın ayı piyasasına girdiğini söylemek için öncelikle ana trendin aşağı yönlü olması gerekir. Ayı sezonunun ne kadar süreceği hakkında net bir bilgi verilemez çünkü duruma bağlı olarak değişir. Bazıları sadece birkaç hafta sürebilirken, bazıları yıllarca sürebilir. Hatta döngüsel olarak görülen bir ayı piyasası birkaç yıl bile sürebilir.

 

  1. Boğa Sezonu / Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, yatırımcıların kripto dünyasında sıkça kullandığı terimlerden biridir. Çeşitli piyasalarda meydana gelen yükseliş trendini ifade etmek için kullanılır. Bu dönemde, kullanıcı talebi arza ağır basar ve piyasa güveni yüksektir. Eğer bu dijital para birimlerinin fiyatlarının hızla yukarı doğru eğilim gösterdiğini görürseniz bu, yatırımcıların çoğunluğunun piyasaya güvenmeye başladığını veya bunun bir ‘’boğa sezonu’’ olduğunun bir işareti olabilir.

 

 

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Yatırım Tavsiyesi Değildir!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu