Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerSağlık

Kinoa Tohumunun Faydaları

Son yıllarda kullanımı artan kinoa tohumu ile ilgili bütün detaylara yazımızda yer verdik. Kinoa tohumunun faydaları yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Başta Güney Amerika olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde tüketilen kinoa ve kinoa tohumu ülkemizde de son yıllarda tanınmaya başlanan ve kullanımı artan bir besindir.

Bir tahıl türü olan kinoa; içeriğindeki besin değerleri ile vücudun ihtiyacı olan bütün amino asitleri karşılamaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için uzmanlar tarafından önerilen kinoa dünya çapında tanınan ve gün geçtikçe tüketimi artan bir besindir.

Kinoa protein, potasyum, demir ve daha birçok vitamin ve mineral bakımından zengin bir besindir. Bu yönüyle de beslenme listelerine mutlaka eklenmesi gereken bir besindir. Kinoanın içeriğinin bu kadar zengin olması da vücuda birçok fayda sağlamasına yardımcı olmaktadır.

Kinoa Tohumunun Faydaları Şunlardır:

Kinoa Tohumunun Faydaları Şunlardır:

Güçlü bir antioksidan kaynağıdır:

Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek ve pankreasın korunmasına yardımcı olan antioksidan bileşenlerini içeriğinde bulundurur. Birçok tahıla göre antioksidan özelliği oldukça yüksektir. İçerisinde kenolikler, antosiyaninler ve polifenoller antioksidan çeşitlerini bulundurur. Kinoa tohumunun yanı sıra kinoa filizi de antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Protein kaynağıdır:

Protein bakımından zengin olmasa da içeriğinde bulunan protein çeşitleri ile oldukça zengin bir besindir. İçeriğinde bulunan lizin, triptofan ve metionin vücut tarafından sentezlenmeyen en temel amino asitlerdir. Bu bileşenler kinoa içerisinde olduğu için vücudu ihtiyaç duyduğu temel protein bileşenleri kinoa tarafından karşılanmaktadır.

Anti-aging etki gösterir:

Vücutta oluşan serbest radikaller vücuda, cilde ve hücrelere zarar vererek yaşlanmaya neden olur. Kinoa ise içeriğinde bulunan manganez sayesinde antioksidanlar üreterek bu serbest radikallere karşı savaşmaktadır.

Kalsiyum kaynağıdır:

Kalsiyum bakımından oldukça zengin olan kinoa süt ile aynı değere sahiptir. Süte karşı hassasiyeti olanlar ve süt ürünleri ile vücudun kalsiyum ihtiyacını gideremeyenler kinoayı rahatlıkla kullanabilirler. Kalsiyum kaynağı olarak tüketilebilecek olan kinoa beyin, kemik ve sinir sistemi için gerekli olan bütün kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir.

Kan basıncının kontrol altında tutulmasını sağlar:

Potasyum bakımından zengin olan kinoa diğer tahıllardan daha çok potasyum içerir. Kan seviyesinin dengelenmesi ve kan basıncının düşmesini sağlayan sodyum kinoa içerisinde bulunmaktadır. İçerisinde bulunan manganez sayesinde de damar genişletici özellik göstermektedir.

B vitamini deposudur:

Günlük olarak vücuda alınması gereken B vitamini kino sayesinde kolaylıkla vücuda alınabilir. İçeriğinde bol miktarda B vitamini bulunan kinoanın B vitamini değeri diğer tahıllardan oldukça fazladır.

Sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler:

Lif bakımından zengin olan kinoa sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olarak hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunların ortadan kalkmasına sağlar.

Kolesterolü dengeler:

Lif bakımından zengin olan kinoa kötü kolesterolün yükselmesini engeller. İçerisinde bulunan çözünür lif ve safra asidi bir araya gelerek kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Kolesterolü olup hayvan bazlı protein tüketemeyenler kinoayı rahatlıkla tüketebilirler.

Diyabeti önler:

Karbonhidrat protein seviyesi yüksek olan kinoa kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. İçeriğindeki çözünür lif sayesinde kan şekerinin kontrolü sağlanır ve glukoza karbonhidrat dökümünü yavaşlatır.

İltihaplanmayı önler:

Kinoa ve kepekli tahıllar vücutta iltihaplanma olmasını önler. Kinoa bağırsaklarda sağlıklı bakterilerin üremesini destekler. Bu sayede de obeziteyi önlediği gibi çeşitli enflamasyonları önler. İçeriğinde bulunan fenolik asit, y-tokoferol, E vitamini ve hücre duvarı polisakaritleri ile iltihaplanmayı önler.

Kilo vermeye yardımcı olur:

Lif ve protein bakımından oldukça zengin olan kinoa uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Diyet listeleri içerisine eklenecek olan kinoa açlık hissini bastırıp sizi tok tutarken fazla beslenmenin önü geçerek sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olur.

Kansızlığı önler:

Demir bakımından oldukça zengin olan kinoa kansızlığa iyi gelerek anemi belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Anemisi olanlar diyet listeleri içerisine kinoayı ekleyerek demir ihtiyacını karşılayabilir.

Kanser riskini azaltır:

Kino içerisinde bulunan flovonoidler antioksidan görevi görerek vücuttaki serbest radikallere karşı savaşır ve kanserli hücre oluşumunu önler. Var olan kanser hücreleri de kinoa tüketimi ile azaltılır ve yayılması önlenir.

Vücuda enerji verir:

Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olduğu için günlük enerji ihtiyacı kinoa sayesinde karşılanır. Öğle aralarında, spora gitmeden 2 saat önce ve spor sonrası kaybedilen enerjiyi kazanmak için içeriğinde kinoa bulunan bir salatayı tüketebilirsiniz.

Hastalıklardan korur:

Kinoanın vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olması hastalıklara karşı koruyucu görevi görmesine yardımcı olur. Bağışıklık, sindirim ve sinir sistemini güçlendirerek kişiyi hastalıklara karşı korur.

Hamileler için oldukça faydalıdır:

Hamilelik döneminde vücudun ihtiyacı olan protein, demir, kalsiyum, vitamin ve mineraller kinoa ile karşılanabilir. Bunun yanında kalsiyum bakımından zengin olduğu için diş sağlığı ve kemik gelişimi ile birlikte doku onarımına da yardımcı olur. Hamilelik döneminde kan yapımını destekler ve kişiye enerji verir.

Baş ağrısına iyi gelir:

Kinoa beyindeki kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Bu sayede de migrenin neden olduğu baş ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Migreni olanlar haftalık beslenme listelerine kinoayı ekleyerek baş ağrısı şikayetlerini azaltabilirler.

Kinoayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kinoayı Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kinoa sağlıklı bir besin olsa da tüketilmeden önce iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Çünkü kinoanın dışında doğal bir saponin bulunur. Bu madde mideye zarar verebilir. Bu nedenle kinoanın iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Su altında uzun süre yıkadıktan sonra tadına bakın eğer acılık var ise işte o zaman biraz daha yıkayın.

Kinoanın açık sarı, kırmızı ve siyah renkte olan üç çeşidi vardır.

Kinoayı her öğünde tüketebilirsiniz. Kahvaltılara püre olarak, öğle yemeğinde ve akşam yemeklerinde salata içerisinde tüketebilirsiniz. Sebzeler ile de birleştirip yemek yapabilirsiniz. Bunun yanında kinoalı pudingler yaparak tatlı olarak tüketebilirsiniz.

Kinoanın kullanımında herhangi bir sınılama yoktur. Vücuda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ama yine de düzenli ilaç kullananların doktora sormaları ve bu şekilde kullanmaları daha doğru olacaktır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu