Instagram takipçi satın al
TeknolojiEkonomi ve Finans

Metaverse Yatırımları Yapmış Dev Şirketler

Gelin hangi büyük teknoloji şirketlerinin metaverse yatırımları yaptığına ve bunu neden yaptığına bakalım!

istanbul temizlik şirketi

Metaverse evrenine katılan dev markalar her geçen gün artıyor. Metaverse kavramı da sıklıkla duyulmaya başladı. Devasa bir büyüklükte ve dünyanın dört bir yanından insanlarla etkileşime girebildiğiniz, kendinize özel özgün bir avatar yaratabildiğiniz sanal çevrimiçi bir dünya düşünün! Bu heyecan verici dünyaya güvenen ve milyonluk yatırım yapan dev şirketler varken, bu evrenin geleceğini görmek çokta zor olmamalı. Bu şirketler, Metaverse’deki potansiyeli görmüş olmalı ki milyonlarca yatırım bu dünyaya akmaya devam ediyor. Peki, gelin hangi büyük teknoloji şirketlerinin metaverse yatırımları yaptığına ve bunu neden yaptığına bakalım!

Metaverse Yatırımları Yapmış Dev Şirketler

Microsoft

Yazılım ve teknoloji devi Microsoft, Microsoft’un meta veri deposuna daha fazla adım atmaya devam ediyor. Şirket, Video oyununa ve Metaverse’e bomba gibi girmeye hazırlanıyor. Ocak 2022’de dünyanın en büyük video oyun şirketlerinden biri olan Activision Blizzard’ı, tahmini değeri 68,7 milyar dolara (hisse başına 95 dolar olan tamamı nakit bir işlemle), metaverse’de önemli bir noktayı güvence altına almak için satın alacağını duyurmuştu. Microsoft’un anlaşması 2023 civarında sona erdiğinde, yalnızca Çin’in Tencent ve Sony tarafından geride bırakılan gelirler açısından en büyük oyun şirketlerinden biri olmaya hazırlanıyor. 70 milyar dolara mal olacak bu anlaşma Microsoft şirketinin şimdiye kadarki en büyük anlaşması niteliğini taşıyor. Ayrıca bu anlaşma, şirketin önümüzdeki yıllarda meta veri tabanında Microsoft destekli oyunlar ve yazılımlar geliştirmesine olanak sağlarken, “Call of Duty”, “World of Warcraft”, “Diablo”, “Overwatch” ve diğerleri gibi popüler oyunlar üzerinde de kontrol sağlayacak. Şirket, mobil, bilgisayar, konsol ve bulut genelindeki oyun işindeki büyümeyi hızlandıracak ve meta veri tabanı için yapı taşları sağlayacaktır. Bu konu hakkında Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Satya Nadella, Metaverse’i “dünyayı nasıl gördüğümüzü değiştirmeye” devam edecek kalıcı bir sektör olarak nitelendirdi. Bu adımın, şirketin daha büyük bir stratejinin parçası olarak oyun endüstrisindeki varlığını genişletme tutkusunu haklı çıkaracağını iddia etti. Nadella, Activision Blizzard ile yaptığı anlaşma için: “Oyun, günümüzde tüm platformlarda eğlencede en dinamik ve heyecan verici kategoridir ve metaverse platformlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Oyuncuları ve yaratıcıları ilk sıraya koyan ve oyunu güvenli, kapsayıcı ve herkes için erişilebilir kılan yeni bir oyun çağını başlatmak için birinci sınıf içeriğe, topluluğa ve buluta derinden yatırım yapıyoruz.” Sözlerini kullandı.

 

Meta

Bildiğimiz eski adıyla Facebook, Kasım 2021 tarihinde Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, yaptığı bir sunum ile şirketin ismini Meta olarak değiştirdiğini duyurmuştu. Yılların dev şirketi Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi oldukça konuşulmuştu. Şirket, attığı bu adımla gelecek vadeden metaverse’i başlatma girişimini duyurarak firmasını internetin yeni üç boyutlu dönemine hazırladığını söylemişti. Bir tanıtım videosuyla, Meta evreninde kendi avatarıyla görülen Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, meta veri tabanında VR yetenekleri sağlamak için kullanılacak hem donanım hem de yazılım satın almak ve geliştirmek için toplam 10 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Şirket ayrıca gelecek vaat eden bir başka yeni teknoloji olan AR’ye (artırılmış gerçeklik) yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, yaptığı “XR Programs and Research Fund” adlı yatırımla iki yıllık 50 milyon doları buraya bağlayarak, şimdiden Women in Immersive Tech, Africa No Filter, Electric South ve Organization of American States ile çalışmaya başladı. Facebook Reality Labs Genel Müdür Yardımcısı Andrew Bosworth ve Global Affairs Genel Müdür Yardımcısı Nick Clegg, Metaverse ortamını sorumluluk sahibi bir şekilde (responsibly) geliştirmenin önemine dikkat çekti. Şirket, daha önce de AR/VR alanında araştırmalara yatırım yapmıştı. Bu metaverse yatırımları, kuşkusuz çok büyük yatırımlar olsa da, önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha büyüklerinin geleceği düşünülüyor. Bekleyelim ve görelim!

 

Google

Google, rakiplerinin metaverse yatırımları ndan sonra geride kalmayarak, Meta veri deposuna nihayet Ocak 2022’de yatırım yapmaya başlamıştır. Aslına bakılırsa, Google zaten 2014 yılında AR gözlükleri yatırımı yapmış ancak başarısız olarak büyük bir halk aşağılamasına maruz kalmıştır. Tabii bu durum Google’ı durdurmuş değil. Meta evreni için yatırım yapmaya devam eden Google, tüm metaverse projeleri için bir özel sermaye fonuna 39.5 milyon dolarlık sağlıklı bir yatırım yaptığını da açıkladı. Bu yüzden kesinlikle şirket sanal ve artırılmış bir gelecek için hazırlanıyor gibi görünüyor.

 

Nvidia

Büyük yatırımlar yapan teknoloji şirketlerine Nvidia’da eklendi. Epic Games, “metaverse için uzun vadeli vizyonunu” desteklemek için 1 milyar dolarlık bir finansman turunu kapatırken, Pokémon Go’nun arkasındaki oyun geliştiricisi Niantic, “gerçek dünya metaverse” olarak tanımladığı şeyi inşa etmek için 300 milyon dolar toplarken, Nvidia, Omniverse’in açılışıyla da “mühendisler için metaverse” başlattı. Nvidia, dünyanın önde gelen GPU geliştiricilerinden biridir. GPU’ları konsollara, PC’lere, dizüstü bilgisayarlara ve daha fazlasına yerleştirmekten ve ayrıca kripto para birimi madenciliğine ve GPU’lar için sahip olduğumuz sayısız diğer kullanımlara katkıda bulunmaktan sorumludur. Şirket, yaptığı metaverse yatırımları nın yanında, kullanıcıların meta evrende kendilerini temsil etmek için kullanabilecekleri dijital avatarlar geliştirmeyi bile planlıyor. Bu da yakın zamanda, Nvidia’nın yeni ürünü kişiselleştirilmiş avatarınızla tanışabileceğiniz anlamına geliyor. Nvidia’nın, Omniverse’nin açılışını yapması gibi yatırım adımlarıyla meta veri deposu altyapısının önemli bir parçası olacak şekilde şekillenmesi pekte sürpriz olmayacaktır.

Unity Software

Unity Software, gerçek zamanlı 3D görseller geliştirmede bir lider olarak görülürken, metaverse’nin AR ve VR’larının üretilmesinde kesinlikle büyük bir rolü olacağı tahmin ediliyor. 2021 yılının Kasım ayında şirket, bir dijital VFX şirketi olan Weta Digital’i satın aldı. Bu satın alım, 1,6 milyar dolardan fazlaya mal olan bir anlaşmayla sağlandı. Bu anlaşma sayesinde, Weta Digital’in yenilikçi VFX araçları, Unity Software’in meta veri tabanındaki kullanıcılar tarafından keyifle kullanılacak RT3D (veya gerçek zamanlı 3D) teknolojisini daha da geliştirmesine yardımcı olacaktır. Weta’nın tüm araçlarına ve mühendislerinden oluşan bir ekibe erişim imkanı olan Unity Software’in bu sayede meta veri tabanında sağlam bir temel kazanabileceği düşünülüyor. Aklınıza Unity Software’in, Metaverse evreni için yaptığı en büyük anlaşmasının neden bir VFX geliştiricisi edinmek olduğu sorusu gelebilir. Buna, şirketin meta veriye odaklanması cevabını verebiliriz gibi görünüyor.

 

Roblox

Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi oyun platformu ve oyun yaratma sistemi olan Roblox, Adobe gibi son aylarda değerli bir meta veri deposu haline geldi. Yaptığı hatrı sayılır marka ortaklıklarıyla kendine güzel bir metaverse varlığı yaratmayı başardı. Bu sayede oyun severlerin keyifle oyun oynayabileceği ve etkileşimde bulunabileceği sanal bir dünya geliştirmeye odaklanmış durumda olduklarını söyleyebiliriz. Şirket, mevcut oyuncu tabanı etrafında bir metaverse inşa etmek istiyor bu durumda kullanıcılar için çok daha iyi bir güvenlik sağlıyor. Roblox Corporation, oyun tutkunlarıyla geliştiricileri bir araya getirmesiyle tanınıyor. Hal böyle olunca da şirketin, iletişim kurmak ve sosyal çevreler oluşturmak için sanal avatarları kullanan oyuncuları içerecek olan meta veri tabanının sosyal tarafına odaklandığını iddia etmesi de şaşırtmıyor.

 

Shopify

Bir e-ticaret platformu olan Shopify, bir milyon işletme tarafından kullanılıyor. Metaverse evreninde çeşitli markaların mağaza açmasıyla, sanal alışveriş metaverse evreninde gittikçe daha heyecan verici bir hal almaya başladı. Bunun üzerine gözler, Meta’nın bir e-ticaret platformu olan Shopify’a çevrildi. Shopify, özellikle bu evrende kullanıcıların satın alma işlemi yapmadan önce kıyafetlerini denemelerini veya evlerindeki eşyalarını, kıyafetlerini sanal olarak görüntülemelerini içeren AR alışveriş çılgınlığına odaklı durumda. Rekabete açık olan bu alanda, metaverse evreni için daha çok sanal alışveriş yatırımları görebiliriz.

 

Qualcomm

Kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetlerini tasarlayan ve pazarlayan bir Amerikan çok uluslu yarı iletken ve telekomünikasyon ekipman şirketi olan Qualcomm, metaverse yatırımları na devam ediyor. Qualcomm, geçtiğimiz günlerde, AR içeriklerin geliştirilmesini sağlayan Snapdragon Spaces platformunu tanıtmıştı. Şimdiyse, şirket 100 milyon dolarlık Snapdragon Metaverse Fonu başlatıyor. Qualcomm, yeni fon ile birlikte artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zeka (AI) teknolojilerini geliştiren geliştiricilere ve şirketlere destek sunmayı hedefliyor. İlk başvuruların Temmuz ayında başlayacağı duyurulurken; oyun, sağlık, zindelik, medya, eğitim, eğlence ve işletme alanlarında deneyimi arttırmayı planlıyorlar. Şirket, geliştiricilerin son teknoloji XR platform teknolojisine, donanım kitlerine, küresel bir yatırımcı ağına, ortak pazarlama ve promosyon fırsatlarına ulaşmasını sağlayacak. Aynı zamanda Qualcomm, Microsoft ile işbirliği yaparak bu sayede hem tüketici hem de kurumsal sektörde AR’nin benimsenmesini hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca bu anlaşma, ‘’XR ve meta veri tabanına ortak bir bağlılık” temsil ettiği için daha fazla insanı internetin bu yeni sürümüne teşvik etmeye odaklandığını belirtti. Qualcomm’un, XR laboratuvarı metaverse adımları içinde büyük önem arz ediyor. Şirketin, XR’ye veya genişletilmiş gerçekliğe yatırımları meta veri tabanı vizyonlarıyla da bağlantılı. Qualcomm’un metaverse için bir bilet olduğunu söyleyen Qualcomm Incorporated’ın başkanı ve CEO’su Cristiano Amon, oluşturulan yeni fon hakkında ”Yeni uzamsal bilgi işlem çağına girerken sınırlarını zorlayan her büyüklükteki geliştirici ve şirketi güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz” sözlerini kullandı.

 

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu