Instagram takipçi satın al
Yaşam - insanFaydalı Bilgiler

Ramazanda Bozulan Uyku Düzeni Problemi

Ramazan geliyor ve ramazanın başlamasıyla birlikte özellikle ilk günlerde yaşanan uyku düzenli problemine karşı nelere dikkat etmelisiniz?

istanbul temizlik şirketi

Ramazan ayında vücudumuzun dengeleri değişime uğramaktadır. Özellikle yemeklerden sonra oluşan ödem ve şişliklerden kurtulmak için çay ve kahve tüketiriz. Ancak çok fazla çay ve kahve tüketimi vücudun bazı değerlerini tetikler ve uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle iftardan sonra kahve ve çay tüketmek yerine, bitki çayları tercih edersek uyku düzenimiz daha az etkilenecektir.
Ayrıca yoğun sigara tüketimide uykusuzluğa neden olarak sağlığınızın bozulmasına sebep olacaktır.

Bunların dışında sahura kalkmak uyku düzeninde değişime neden olmaktadır. Sahura kalktığınızda uykunuz bölünecek ve tekrar uykuya dalmanız zaman alacaktır. Aralıklarla uyandığınız için uykunuzu alamayacaksınız. Bu uykusuzluk hali, sabahları yorgun uyanmanıza neden olur ve gün içinde stres olarak geri dönecektir.

Uyku hayatın en önemli faktörlerinden biridir ve çalışma hayatından, aile hayatına kadar tüm hayatımızı etkileyen bir durumdur. Özellikle Ramazan ayı başta olmak üzere, yemekten sonra uyumak en tehlikeli durumlardan biridir.

Ramazan ayında uyuyacağınız oda serin olmalıdır. Serin olma nedeni uyurken vücudunuzun su kaybı yaşamamasıdır. Ayrıca en az 7 saat uyumanız gerekmektedir.

Ramazan Ayında Uyku Düzeniniz Nasıl Olmalı?

Ramazan Ayında Uyku Düzeniniz Nasıl Olmalı?

Sahurda uyanıp tekar uyursanız vücut ritminiz bozulacaktır. Bu sebeple Ramazan ayında normalden daha erken uyuyarak, sahurdan sonra uyumamayı tercih etmelisiniz. Bu sayede vücut ritminiz bozulmaz ve yemekten hemen sonra uyumamış olursunuz.

İftardan önce 1 saat uyumak iyi gelecektir. Ancak iftardan sonra uyumak kilo almanıza neden olacağı için, yemekten en az 3 saat sonra uyumanız gerekmekte.

Özellikle nefes problemi olan hastalar ve uyurken horlayan insanlar sahur ve iftarda ağır yemekler tüketmemeli. Yediğimiz ağır yemekler uyurken daha zor sindirilir ve nefes ritimlerimizi bozarak sağlıklı uyku düzenimizi bozar. Çok ağır yemekler tüketmek horlama seviyesini arttırarak sabahları yorgun uyanmamıza, baş ağrısı ve strese neden olan sebeplerden biridir. Özellikle Ramazan ayında değişen beslenme şeklimizle birlikte asla tok karnına uyumamalıyız. İftarla, sahur arasındaki öğün sayımızı arttırarak, sahurdan ve iftardan hemen sonra uyumazsak sağlıklı bir uyku düzenine sahip oluruz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. Ne yazik ki çalışanlar için sahur saatinde uyanmak sonra tekrar kendini uyutmaya çalışıp tekrar uyanmak işe gitmek işkence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu