Instagram takipçi satın al
Yaşam - insanFaydalı BilgilerListeler

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç tutmak vücuda bir çok açıdan faydalıdır. Bunların başında da aşırı yemek yemeye bağlı  sorunları ortadan kaldırması gelmektedir. İşte detaylar...

istanbul temizlik şirketi

İslam dininin temel görevlerinden olan oruç; inananlarca Ramazan Ayı’nda tutulduğu gibi, yılın diğer günlerinde de manevi kazanç sağlamak için isteğe bağlı olarak tutulur. Oruç tutmak, İslam’ ın 5 şartından biri, nefsin diyeti, vücudun nadası. Diyet dediysek, zayıflık değil kastettiğimiz, içinde sağlık, kalite ve güç barındıran bir diyet.

Manevi kazanımların ön planda tutulduğu orucun, tıp dünyasının bilincinde olduğu maddi kazanımları da yabana atılır gibi değil. Konu ile ilgilenen uzmanlarca, vücudumuzun dinlenebilmesi için önerilen bu ibadet; bir çok derde deva ve bir çok hastalığa şifa özelliği taşımaktadır. Vücut sağlığı açısından birçok faydası bulunan ibadetin, herkesçe gözlemlenen faydası;  aşırı yemek yemeye bağlı  sorunları ortadan kaldırması oruç tutmanın faydaları arasındadır.

Oruç Tutmak Neden Faydalıdır?

Oruç Tutmak Neden Faydalıdır?

Orucun, ruha ve vücuda çok faydası dokunmaktadır. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda, “Az yemek ömrü uzatır” teorisi ortaya atılmıştır. Oruç; vücuda az yemek girişini sağladığı için, hastalıklardan korur ve ömrün uzamasına katkı sağlar. Ayrıca aşırı kilo ve yol açtığı hastalıklar, vücutta iç-dış yağlanmalar, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu kalkandır.

Oruç Tutarken Vücutta Neler Değişir?

Oruç tutulduğunda; yağ enzimleri hareketlenir, vücut antrenman yapar gibi yağ yakımına başlar. Vücutta sporun etkilerini yaşatan oruç; zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Böylelikle; vücut otuz gün gibi uzun süreyle bu periyotta çalışırken, oruç tutmadığınızda dahi yağ yakımını uzun süreli devam ettirir.

Oruç tutan vücutta, karaciğerin çalışması normal günlerden farklı olarak  daha yoğundur.  Glikojenoliziz, oruç tutarken devreye girer ve daha çok çalışır. Yine oruç tutan bir kişide kan dolaşımı devri daha hızlı olur. Sindirimle yorulmayan vücutta, sistemine daha az kan gider, diğer bölgelerde ise  daha fazla kan dolaşımı sağlanır. Bu şekilde kolesterol ve obezite hastalıkları engellenmiş olur.

Fiziki olarak etkileri yaşanan ve oruç tutanlarca hissedilen orucun, psikolojik yönde de olumlu etkisi vardır. Sempatik ve parasempatik sistemlerde dengeyi sağladığı için kalp çarpıntısı sorunu yaşanmaz. Çok bilinen; terleme, bayılma ve ishal gibi aşina olunan rahatsızlıklar bu denge sağlandığında yaşanmaz. Şeker hastaları için gerekli olan bu dengeyi, oruç uzun süreli olarak sağlar.

Şeker hastası olan kişiler, az yemek yemelidir. Pankreasın dinlenmesini sağlayan oruç, tutulduğu dönemde  diyabet hastalığının  sebep olduğu reaksiyonları en aza indirger. Ayrıca, böbrekler vücutta kaybedilen su miktarını dengeleyebilmek yoğun şekilde çalışır. Böylelikle; görevini kesintisiz gerçekleştirdiği için fonksiyonlarını  kaybetme tehlikesi yaşamaz. Vücudun düşmanı olan tuz,  yine tutulan oruç ile vücuttan atılmış olur.

Orucun Sağlığa Faydaları Nelerdir?​

Orucun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Oruç; mide, kalp ve damarlara fayda sağlaması sebebiyle, dolaşım ve sinir sisteminin korunmasını sağlar.
  • Oruç tutulan dönemde; karaciğer hücrelerini yenileme imkanı bulur.
  • Oruç sayesinde, karaciğer yağlanması yüksek oranda vücuttan atılır.
  • Savunma sisteminin kullanması gereken globülin ve albümin salınımı yükselir.
  • Oruç; böbreklerin daha az ve randımanlı çalışmasını sağlar.
  • Vücuttaki üreme sistemleri, oruç tutulan dönemde dinlenir ve yenilenme fırsatı bulur.
  • Fiziksel hareketleri yavaşlatan oruç, bedene dinlenme imkanı vererek kas ve sinir sistemini rahatlatır.
  • Oruç sayesinde oruçlular, yoğun yaşantısını sakinleştirir ve böylece stresin neden olduğu rahatsızlıklardan uzak durmuş olur.
  • Vücudu aç bırakırken ruha doyum sağlayan oruç;  kişilere manevi haz verirek mutluluk hormonlarının çalışmasını artırır.
  • Belli saatlere bağlı ibadet olan oruç,  düzenli beslenme alışkanlığı yapar. Böylece, sindirim ve boşaltım sistemlerinin de düzenli çalışması sağlanır.
  • Oruç tutarken, midenin aç kalacağı süre içerisinde küçülmesi gerçekleşeceği için vücudun kilo vermesi, oruç tutmanın faydaları arasındadır.
  • Oruç tutmak, cinselliğin azalmasına bağlı olarak üreme sistemlerinin yenilenmesini sağlar.
  • Fiziksel aktivitelerin azalmasına bağlı olarak vücutta yaşattığı rahatlama ile oruç, algılama ve dikkat düzeylerinin artmasını sağlar.
  • Bilinçsiz şekilde gerçekleşen atıştırmaları engelleyen oruç, bunlar için harcayacağı enerjiyi bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kullanır.
  • Oruç, manevi yönden tüm kötü olgulardan uzaklaşmayı sağlar, iyimser olguları canlandırır.
  • Ramazan ayı geleneklerinden olan iftar, teravi gibi bir araya gelmeler; akraba, arkadaşlık bağlarını güçlendirir.
  • Yaşanan birliktelikler hoş vakit geçirmeyi ve stresten arınmayı sağlar.

Özetle; sağladığı tüm kazanımlarla oruç; mevcut hastalıkların etkilerinin en aza indirilmesine, vücudun sağlıklı işlemesine neden olduğu gibi, aynı zamanda vücudumuzu kanser, kalp krizi gibi ölümcül hastalıklardan korur.

Oruç Tutması Tehlikeli Olan Kişiler Kimlerdir?

Çok yönlü faydalar sağlayan orucun, bazı tespit edilmiş hastalık durumlarında tutulması ciddi sorunlara neden olur. Bu hastalıklar şunlardır;

  • Sindirim sistemi problemleri
  • Ülser
  • Devam eden ishal
  • Kanama yaşatan kolit
  • Kalp hastalıkları
  • Kanser
  • Şeker Hastalığı

Bu rahatsızlıklardan herhangi birini yaşayan kişiler, ramazan ayında oruç tutma kararını doktorları ile birlikte almalıdır.

Vücudun dışarıdan ilaç, su ve farklı tedavilere ihtiyaç olduğu durumlarda, vücudu zorlamak doğru değildir. Uzman doktorlar tarafından tespit edilen bir hastalık, takip edilen bir tedavi sürecinin sekteye uğramaması oldukça önemlidir. Bunun dışında, sadece Ramazan ayında değil, yılın her haftası en az bir gün oruç tutmak, metabolizmanın tabiri caizse; ‘’kendine gelmesi’’, teknolojik dille ‘’resetlenmesi’’demektir.

Oruç tutarken, Allah’ ın bizden istediği sabırlı olmayı öğrenmek, kendine hakim olmak, nefsi terbiye etmek gibi olguların altında vücut, kendine nefes alan bir ortam bulmaktadır. Oruç tutmanın sağlıklı bir insan bedeni için faydaları büyüktür. Öylesine büyük ki, İslam’ ın birbirinden değerli 5 şartından biri.

”Oruç tut, sıhhat bul.” – Hadis-i Şerif-

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu