Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Şeker Hastalığı; Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Şeker hastalığı nedir? Diyabet kaça ayrılır? Şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Şeker hastalığı (Diyabet) nasıl tedavi edilir?

istanbul temizlik şirketi

Şeker hastalığı; pankreastan salgılanan insülin hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması sonucu ortaya çıkar. Ülkemiz genelinde şeker hastalığı genelde 45 yaş üzerinde, nadirende gençlerde görülür. Şeker hastalığı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Şeker hastalığı kalp, böbrek, karaciğer gibi organların çalışma mekanizmalarını olumsuz etkiler. Bu nedenle şeker hastaları ilaç kullanımına, beslenmeye, oluşabilecek komplikasyonlara, fiziksel aktivitelere dikkat edilmelidir. Şeker hastalığının çeşitleri vardır. Tip 1 ve Tip 2 en çok rastlanılan çeşididir. Tip 1 diyabet çocukluk çağında görülen diyabet tipidir. Tip 2 diyabet ise yetişkinlerde görülen diyabet tipidir.

Şeker Hastalığının nedenleri nelerdir?

Şeker Hastalığının nedenleri nelerdir?

Şeker hastalığının birçok nedeni vardır.Bunlardan en önemlisi stres faktörüdür. Yaşam koşulları, çalışma koşulları, aile içi ilişkiler, çevresel faktörler, stresi tetikleyen unsurlardır. Şeker hastalığının genel nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Genetik yatkınlık
  • Hareketsiz yaşam
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Hamilelik
  • Sigara ve alkol kullanımı

Bu nedenler hayatımızda önemli bir yer tutar. Bireyler stres faktörünü olabildiğince azalttığında diğer nedenler de düzeltilebilir ve hayata normal bir şekilde devam edilebilir. Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlı yazılan bir yazıdır. Yazıda bulunan belirtiler, nedenler ve risk faktörleri başlıkları siz okuyucularımızı bilgilendirmek adına yazılmış genel bilgilerdir. Her birey ve tedavisi özel olduğu için mutlaka hastaneye gidilmelidir.

Şeker Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?

Şeker hastalığının risk faktörleri hala araştırılmaktadır. Genetik faktörlerin öneminin büyük olduğu konusunda çeşitli araştırmalar hala devam etmektedir. Tip 1 diyabet için genel olarak risk faktörleri arasında:

• Kilo
• Genetik bozukluk
• Hamilelikte annenin kullanmış olduğu ilaçlar
• Kadınlarda ve erkeklerde bel ölçümleri risk faktörü içinde değerlendirilen unsurlar arasındadır.

Şeker Hastalığının Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Şeker Hastalığının Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Şeker hastalığında hastalığa özgü, hastalığı tam anlamı ile yansıtan belirtiler mevcuttur. Ancak bu belirtiler her zaman ortaya çıkmayabilir. Gizli bir şekilde seyredebilir. Vücut direnci düştüğü anda ortaya çıkan şeker hastalığı genellikle gizli şeker olarak değerlendirilir. Bu şeker hastalığı hiçbir şekilde belirti vermediğinden dolayı son derece tehlikeli olabilir. Bireyler bir anda akut bir şekilde rahatsızlanabilir. Şeker hastalığının belirti ve bulguları arasında:

• Çok su içme
• Çok sık idrara çıkma
• Çok fazla susama hissi
• Aşırı yemek yeme isteği
• Açıklanamayan kilo kaybı
• Ayaklarda uyuşma hissizlik oluşması
• Bulanık görme
• Yorgunluk
• Halsizlik

Şeker Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?

Şeker Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?

Şeker hastalığında akut ve kronik olmak üzere iki tip komplikasyon vardır. Akut komplikasyonlar; hipoglisemi (kan şekerinin normalden daha düşük seviyede olması), ketoasidoz ve laktik asidozdur. Buna ek olarak fungal enfeksiyonlar eşlik eder. Fungal enfeksiyonlar özellikle el ve ayak tırnaklarında mantarlara neden olur. Kronik komplikasyonlar arasında ise; kardiyovasküler hastalık, nefropati (böbreklerin hasar görmesi), nöropati, impotans (cinsel güçsüzlük) yer alır. Şeker hastalığında komplikasyonlardan korunmak için cilt bakımı, ilaçların kontrollü bir şekilde alınması, beslenme, egzersiz ve eğitim gibi durumların mutlaka yapılması gerekir. Ayak bakımı, tırnak bakımı mantar ve ayak komplikasyonları açısından son derece önemlidir.

Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker hastalığı, insülin direnci ve beden kitle endeksine göre yağ, kas oranlarının belirlenmesi, insülin direncinin ölçülmesi, tanı koymak için yapılması gereken tüm tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Kronik bir hastalıktır. Bu nedenle de tedavisi ömür boyu devam eder. Düzenli ilaç kullanmayı gerektiren bir hastalıktır. Sürekli doktor kontrolünde olmak ve kan şekerinin takip edilmesi şeker hastalığının yönetim sürecini kolaylaştıran bir faktördür. Şeker hastalığı tedavisinde şeker, karbonhidrat gibi şeylerden uzak durmak gerekir. Ana ve ara öğünler çok önemlidir. Şeker hastalığında genellikle insülin metabolizmasını düzenleyici ilaçlar kullanılır.

Her bireyin belirtisi ve durumu göz önünde bulundurularak tedavi başlanır. Bu nedenle yukarıda bahsedilen belirtiler kendinizde var ise çevreden duyduğunuz alternatif yöntemleri uygulamak ve başka şeker hastalarının kullandığı ilaçları kullanmak yerine mutlaka alanında uzman bir hekime ve dahiliye polikliniğine giderek gerekli muayenelerden ve tetkiklerden geçmeniz gerekir. Şeker hastalığı konusunda eğitim veren ve şeker hastalarına farkındalık kazandırmak amacıyla oluşturulmuş diyabet okulları mevcuttur. Bu diyabet okulları diyabet hakkında, tedavi hakkında çeşitli bilgilendirmeler sağlar. Hastalar birbirleri ile etkileşim içinde olarak iyileşme sürecine katkı sağlamış olur.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu