Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreFaydalı BilgilerListeler

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

istanbul temizlik şirketi

Bu yazımızda orkide bakımı nedir, orkide bakımı nasıl yapılırorkide bakımı hakkında genel bilgiler, orkide yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler, orkide bitkisinin genel özellikleri, orkide nasıl üretilir gibi soruların cevaplarını ele alacağız.

Orkide bakımı zor gibi görünse de temel noktaları bildikten sonra oldukça kolay olan bir konudur. Çoğu orkide sever bazı temel noktaları bilmediğinden genelde hata yapmaktadır. Bu sebepten orkidelerini sağlıklı bir şekilde yetiştirememektedirler.

Orkide bakımı tür ve cinslerine göre bazı değişiklikler gösterse de genel anlamda bakımları aynıdır. Evde hangi orkideyi yetiştireyim derseniz; büyük ve çiçekleri daha açmamış, tomurcuk halinde olanlardan alıp yetiştiriciliğini yapmaya başlamanız daha hızlı sonuç verecektir. Bu özellikteki orkideler ev ortamına daha kolay uyum sağlarlar.

Orkide Bakımı – Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Oda Sıcaklığı:

Orkide bakımı konusuna giriş yaparken ilk sırada oda sıcaklığından bahsedelim. Orkideniz için ideal oda sıcaklığı gündüz 20 – 23 C derece, akşamları ise 15-18 C derece olmalıdır. Eğer orkidenizi yeni almışsanız bulunduğu ortama ayak uydurması için oda sıcaklığı önemli olacaktır. Yerine alıştıktan sonra ise oda sıcaklığındaki dalgalanmalardan etkilenmeyecektir.

Su İsteği ve Sulama Sıklığı:

Orkidenizin su isteği yaz ve kış aylarına, sıcak ve soğuk günlere göre değişim gösterebilir. Yazın çok sıcak havalarda saksı toprağına bakarak sulama yapabilirsiniz. Eğer saksı toprağı kurumuşsa sulama zamanı gelmiş demektir. Yazın orkidenin su isteği daha fazla olmaktadır. Sonbaharın başlaması ile su isteği daha da azalmaktadır. Kışın ise verilen su miktarını azaltmalısınız. Yine saksı toprağına bakarak sulamasını yapmalısınız.

Orkide susuzluğa ve kuraklığa dayanıklı bir bitki değildir. Bu yüzden saksı toprağını nemli tutmanızda fayda var.

Kışın musluk suyu vermekten kaçının. Verdiğiniz su oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su olması orkidenizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Saksı tabanında muhakkak drenaj delikleri bulunmalı. Saksı tabanına biriken suyun kesinlikle tahliye edilmesi gerekiyor. Orkide bakımı için bu husus kesinlikle önemli ve dikkat edilmesi gerekiyor.

Sulama yaparken genellikle sabah saatlerini seçin. Öğlen sıcağında sulama yapmak bitkiniz için pek yarar sağlamayacaktır. Çünkü bu saatlerde buharlaşma oranı fazla olacağından sabah saatlerinde sulama yapmak en faydalı olanıdır.

Ortamın Nem Oranı:

Orkide nemi seven bir bitkidir. %50-75 arasında nem oranı orkide için idealdir. Eğer ki orkidenin bulunduğu ortamın nem oranı düşükse gün içerisinde yapraklarına ara ara su püskürtebilirsiniz. Bu orkidenizin nem ihtiyacını karşılayacaktır. Orkide bakımı için ortamın nem oranı önemlidir.

Işık İsteği:

Orkide bakımı konusunda ışık oranı ve ışık isteği oldukça önemlidir. Orkide doğrudan güneş ışığı sevmeyen bir bitkidir. Bundan dolayı orkidenizi aydınlık ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir yerde bulundurmanız gerekecek. Bunun için pencere önünde bir tül perdenin arkasında bulundurmanız yerinde olur. Çünkü tül perde gelen güneş ışığını filtreleyerek orkide için ideal güneş ışığını almasını sağlayacaktır.

Şayet doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa yapraklarında kahverengi lekelenmeler meydana gelecektir. Bu lekeler de bitkinizde kalıcı hale gelecektir. Bir süre sonra ise bitkinizin hastalanmasına neden olabilir.

Gübre İsteği:

Orkide fazla gübre isteyen bir bitki değildir. İsteğe bağlı olarak haftada bir gübreleme yapabilirsiniz.

Budama:

Orkide bakımında bir diğer önemli nokta ise budamadır. Orkidenizi budamak için doğru zamanı beklemelisiniz. Çiçekler kuruyup döküldükten sonra çiçek saplarının da kurumasını beklemelisiniz. Çiçek sapları sararıp kahverengine dönünceye kadar bekleyip budayabilirsiniz.

Budama için keskin makas ya da falçata kullanabilirsiniz. Çiçeğinizin sapı boyunca gelen filiz boğumlarını en dipten başlayarak gözden geçirin ve dolgun görünenleri geçerek yukarıya doğru çıkın. Sapın artık kurumaya başladığını gördüğünüz boğum bir alttaki boğumu referans alabilirsiniz. Bu boğumun bir kaç santim yukarısından budamanız yeterli olacaktır.

Saksı Seçimi:

Orkide için ufak saksı seçimi yapmalısınız. Bir de şeffaf bir saksı bulabilirseniz çok iyi olacaktır. Şeffaf saksı sayesinde orkidenin kökleri de güneş ışığından faydalanacaktır. Bu sayede bitkinin kök gelişimi de daha sağlıklı olacaktır. Eğer ki zamanla bitkinin kökleri büyür de saksıya sığmazsa saksı değişimi yapmanız gerekebilir.

Ancak mecbur kalmadıkça ve özellikle orkideniz çiçekli iken saksı değişimi yapmayınız. Yoksa çiçeklerin kurumasına ve dökülmesine neden olabilirsiniz.

kide Yetiştiriciliği

Orkide Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi orkide alırken büyük olmasına ve çiçeklerinin daha tomurcuk halde olmasına dikkat ediniz. Çiçekli orkide alırsanız çiçeklerinin dökülme zamanına daha yakın almış olursunuz ki bir süre sonra çiçek dökmeye başlama ihtimali yüksek olacaktır.

Yapraklarına da dikkat etmelisiniz. Yaprakların canlı, parlak olması orkidenin sağlıklı olduğunu gösterir. Ayrıca yapraklarda herhangi bir leke falan var mı bunlara da dikkat etmelisiniz.

Eğer ki aldığınız orkidenin saksısı şeffaf ise köklerine bakmalısınız. Eğer ki kök rengi siyaha yakın bir renkte ise bu durum köklerin sağlıklı olmadığını gösterir. Bu şekilde olan orkideyi kesinlikle almayın.

Orkide bakımı için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bulunduğu yerin sık sık değiştirilmemesidir. Orkide bulunduğu yerin sık sık değişmesinden hoşlanmaz. Sabit bir yerde ve orkide için uygun bir yerde yetiştiriciliğini yapabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu