Instagram takipçi satın al
Tarih

Dünya Tarihinin Akışını Değiştiren 5 Büyük Savaş

istanbul temizlik şirketi

Dünyada önemli sayılabilecek bir çok savaş meydana gelmiştir. Biz burada önemli sayilabilecek 5 büyük savaşı anlatmaya çalıştık.

 

Savaş hiçbir şekilde güzel bir şey değil… Lakin tarihe baktığımızda büyüdükçe belli bir seviyede duran ve dağılmak üzere olan devletlerin yıkılışı daha çok devletin ortaya çıkması ve bu devletlerin bir daha boyunduruğa girmeme çabaları, insanlığı sanat, bilim ve felsefede yukarı taşımıştır. Gelelim tarihin akış yönünü değiştiren beş büyük savaşa.

Katalon Savaşı

Katalon Savaşı
tarih: 20 Haziran 451

Attila, Galya’nın zenginliklerini ele geçirip Romalıları iyice aşağılara sürmeyi hedeflemiş ve Rennes’i geçip Romalılar ve Vizigotlarla yüzleşmiştir. Romalı General Flavius Aetius bu savaş sonunda aldığı yenilgi ile gözlerden düşmüş iki tarafında kayıpları yüz binlere ulaşmıştır

Galya’ya yerleşmek için göç ile beraber gelen Ostrogot, İskit, Rugi ve Alamanlar; Hun ordusuna katılmış Romalılar ise yanlarına Burgund, Vizigot, Breton gibi yönettiği topluluklardan paralı askerler almışlardı. Bu kanlı savaş sonucunda Roma İmparatorluğu çöküşe geçmiş ve günümüz Avrupa milletleri yavaştan oluşmaya başlamıştır.

Bedir Savaşı

Bedir Savaşı
tarih: 13 Mart 624 ( Miladi) , 2,17 Ramazan ( Hicri)

İslam ordusunun Mekkelilere karşı kazandığı ilk zaferdir. 313 kişiden oluşan ve Hz. Muhammed ( s.a.v) komutasında olan Müslüman ordusu, 950 kişiden oluşan müşrik ordusunu yenilgiye uğratmış ve bu zafer sonucunda yayılan İslamın sancağı yıllar sonra yüz binlerce mücahidin eline ulaşmıştır.

Ayn Calut Muharebesi

Ayn Calut Muharebesi
tarih: 3 Eylül 1260

Bağdat’ı işgal edip Halife’yi idam eden Hülagu nun komutasındaki birlikler Suriye’ye doğru ilerler. korku ve dehşete kapılan o dönemin Atabeyleri, Memlük Sultanından yardım ister. Memlükler turan taktiği ile o dönemin durdurulamaz denen Moğol ordularını durdurur ve Moğolların İslam coğrafyasına ilerlemelerini keser. Bu sayede dönemin Orta Doğusu için Batı dışında bir tehlike kalmaz.

Malazgirt Savaşı

Malazgirt Savaşı
tarih: 26 Ağustos 1071

IV. Romen Diyojen, ilerlemekte olan Türkleri, İran’a sürmek için karar alır.  Muş’un Malazgirt ovasında Romen Diyojen’in yarısı kadar orduyla karşısına çıkan Alparslan, Romen Diyojen’e ağır bir mağlubiyet verir. Bu savaş sonucunda Orta doğu ile Avrupa’nın arasında stratejik bir nokta olan Anadolu, Türklerin yavaş yavaş yerleşim yeri haline gelir ve yüzyıllarca Avrupayı saracak Türk-İslam kültürünün ilk temelleri atılır.

Stalingrad Muharebesi

Stalingrad Muharebesi
tarih: 23 Ağustos 1942 – 2 Şubat 1943

Hitlerin Stalingrad’ı alıp Moskova’ya yürüme hayalleri dahilinde yapılan bu savaş iki tarafında tüm gücünü ortaya koyduğu tarihin en kanlı savaşıdır. Yaklaşık 5 ay gibi bir süreçte 2.000.000 a yakın asker hayatını kaybetmiştir. Nazi Almanya’sı savaş sonunda Doğu Almanya’ya geri çekilmeye başlamış ve bu savaş sonucunda yıkılmaya başlamıştır.

Bu savaş sonucunda Almanlar, Kafkas petrollerini ele geçirememiş, Moskovaya ikmal yollarını kesememiş, ve Ural yolunu açamamışlardır. Fransa bu savaş sonucunda tarihin tozlu sayfalarına kazınmaktan kurtulmuş. Ve bunun üzerine gelen Normandiya çıkartması ile Nazi Almanya’sı tamamen yıkılmıştır.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu