Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Mide yanmasına karşı doğal ve etkili 17 yöntem

istanbul temizlik şirketi

Mide yanması için bitkisel kürler ve gıdalar nelerdir? Mide yanması neden olur? Nasıl belirti verir? Nasıl önlem alınır? Hakkında kapsayıcı bilgiler okumaya devam edin.

Mide yanması birçok kişi de görülen yaygın bir problemdir. Sanılanın aksine mide yanması çoğu durumda midede ortaya çıkan bir şikayet değildir. Mide yanmasının asıl sebebi, midenin üst kısmında ya da yemek borusu ile midenin birleştiği bölümde görev gelen küçük bir kapakçığın zayıflaması ya da anormal durumda olması nedeniyle görevini tam olarak yapamazsından kaynaklanır ve çoğu durumda ciddi tehlikesi bulunmaz.

Midenin üst bölümünde bulunan kapakçık (alt özofageal sfinkter kası) yenilen yemeklerin mideye geldikten sonra yemek borusuna doğru kaçmasını önler.

Mide, bildiğiniz gibi içeriğinde bulunan yiyecekleri sindirebilmek için çeşitli asit ve enzimler salgılar. Herhangi bir inflamasyona neden olmamak için bu işlemler öncesinde midedeki hücrelerden özel koruyucu maddeler salgılanır. Midede durum böyleyken yemek borusunda bu tür bir asitliği önleyici herhangi bir salgı salgılamaktadır ve bu nedenle yemek borusu mide ile aynı korumaya sahip değildir. Eğer mide asidi ve sindirim salgıları yemek borusuna geri kaçarsa iltihaplanma meydana gelebilir ve yemek borusunun korunmamış olan hastalarına zarar verebilir.

Mide yanması nasıl belirti verir?

Mide yanması nasıl belirti verir?Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kişide birtakım şikayetlere neden olabilir.

Böyle bir durumda,

Kişinin göğüs kısmında ya da göğüs kemiğinin hemen arkasında keskin, spazm şeklinde ya da yakıcı özellikte ağrı meydana gelir.

Hissedilen bu ağrı boğazın arka tarafına kadar yayılabilir ve boğazın arkasında yanma ve ekşi bir tat bırakabilir.

Bu ve bunun gibi özelliklerinden dolayı mide yanması çoğu kişide “Acaba kalp krizi geçiriyor muyum” gibi bir soru işaretini akla getirebilir.

Meydana gelen şikayetler eğer larenks adı verilen ses kutu yakınlarında ise böyle bir durum öksürük ataklarını veya ses kısıklığına neden olabilir.

Mide yanması sorununun derecesine göre mide içeriğinin eğer uzun süre boyunca ağza gelmeye devam ederse dişin dış katmanını yıpratabilir ve diş çürüklerine yol açabilir.

Mide yanması ya da mide ekşimesi ne zaman ortaya çıkar?

Hissedilen acı, ağrı ya da yanma genellikle yemek yedikten hemen sonra, aşırı yemek yediğinizde, yatmadan önce yemek yediğinde (yatmadan iki saat önce gıda alımı bırakılmalıdır), akşamları, uzandığınızda ya da eğilip büküldüğünüzde daha da kötüleşebilir. Bazı durumlarda mide yanması kişiyi uykusundan dahi uyandıracak kadar güçlü olabilir.

Buna ek olarak ağza acı su gelmesi veya asidik tat mide ekşimesi ya da mide yanmasının diğer belirtileri arasında yer alır. Bu ve bunun gibi belirtileri yaşamamak için öncelikle mide yanmasına neden olan durumlardan, besinlerden veya koşullardan şiddetle kaçınmanız gerekmektedir. Mide yanmasına neden olan yaygın tetikleyiciler aşağıdaki gibi sayılabilir.

  • Alkol
  • Kafein içeren gıdalar
  • Aspirin, motrin, advil gibi ilaçlar
  • Baharatlı yiyecekler, soğan, narenciye ürünleri
  • Ketçap gibi domates içeren gıdalar
  • Yağlı veya kızarmış besinler
  • Nane
  • Naproxen türevi ilaçlar
  • Gazlı içecekler, greyfurt ve portakal suyu gibi asidik özellikteki gıdalar
  • Çikolata, sigara tüketilmesi

Gebelik karın boşluğunun içerisinde basınç artışına yol açarak bu kasın fonksiyonunu bozabilir ve reflüyü tetikleyerek mide yanmasına yol açabilir.

Buna benzer şekilde aşırı kilolu olma ya da obezite gibi Herhangi bir koşulda karındaki basıncı artırarak aynı şekilde reflü şikayetlerini yol açabilir.

Bunun yanı sıra midenin bir bölümünde meydana gelen fıtık, alt özofagus sfinkter kasının fonksiyonunu etkileyerek mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına yol açabilir

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanmasını ne keser?

Karbonat ile mide yanmasını geçirir

Karbonat hemen hemen her evde bulunan ve kolaylıkla temin edilebilen oldukça faydalı bir bileşendir. Bu mükemmel bileşeni faydalarından birisi de mide yanma hissini iyileştirmesidir. Karbonat midede oluşan asidi en aza indirerek boğaza gelen asit riskini azaltır ve mide yanmasını etkili bir şekilde önler.mide yanmasına ne iyi gelir

Yarım çay bardağı suyun içerisine yarım çay kaşığı karbonatı ekleyin ve karıştırdıktan sonra içiniz. Bu ölçüden fazla kullanmamaya dikkat ediniz. Çünkü karbonatın içerisinde yüksek miktarda tuz bulunduğu için bulantı ya da midede şişmeye neden olabilir.

30 dakikada sakız ile mide yanmasına çözüm

Yapılan araştırmalara göre 30 dakika boyunca sakız çiğnenmesi midede oluşan yanmayı etkili bir şekilde hafiflettiği sonucuna varılmıştır. Bunun nedeni ise, sakız çiğnendiğinde tükürük bezleri uyarılır ve akışını artırır. Tükürük akışı arttığında ise midede oluşan her türlü asit ve yanma ortadan kalkar.

Günlük olarak düzenli bir şekilde 30 dakika boyunca sakız çiğnediğinizde midenizde oluşan yanmayı hafifletebilirsiniz.

Mide yanması, ülser ve asit reflü için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan bitkisel kür

Mide yanmasının ani vurduğu durumlarda yaban kekiği çayı etkili bir şekilde ağrıyı keser. Bunun yanı sıra yanma olduğu durumlarda iki yudum süt içilmesi de aynı şekilde ağrıyı gidecektir. Ağrı gittikten 10 dakika sonra tekrar geri gelebilir. Bu durumda da yine aynı uygulama yapılarak ağrıdan kurtulmaya devam edilmelidir.

Aynı safa bitkisi kürü

Yukarıdaki şikayetlerin giderilmesi için toz şeklinde tepeleme bir tatlı kaşığı aynı safa bitkisi (portakal nergisi) çelik veya cam kapta bir bardak kaynatılmış suyun üzerine katınız ve kısık ateşte 5 dk ağzı kapalı olarak kaynatınız. Ardından sıcakken süzülüp soğutunuz. Bir ay boyunca günde en az iki defa sabah ve akşam aç karnına içiniz.

Karnabahar kürü

250-300 gram karnabaharı küçük küçük koparıp bir buçuk bardak suda 5 dakika kaynattıktan sonra suyunu içiniz. Öğle veya akşam yemeğinde ise haşlanmış olan karnabahar taneleri yenerek tüketilir. Haftada 5-6 gün yapılır.

Akşam yatmadan önce çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu içilir.

Aloe Vera suyu mide yanmasını azaltır

Günümüzde aloe vera bitkisini elde etmek artık oldukça basittir. Hemen hemen her yerde bu bitkiyi bulabilir veya kendinizde saksılarınızda yetiştirebilirsiniz. Aloe vera bitkisi cilt ve genel rahatsızlıkları iyileştirmesinin yanı sıra, ayrıca mide sorunları için de mükemmel bir etkiye sahiptir. Bu mükemmel bitki yanık tedavisinde, inflamasyonu azaltmada ve mide yanması tedavisinde gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Her gün yemeklerden önce bir bardak aloe vera suyu içmeniz mide yanmasını azaltmaya olanak sağlayacaktır.

Elma sirkesi ile mide yanmasını geçirebilirsiniz

Mide yanması midede oluşan asidin eksikliğinden kaynaklanarak ortaya çıkar. Elma sirkesi midedeki yanmayı önlemek için daha fazla asit oluşumuna katkı sağlar.Elma sirkesi ile mide yanmasını geçirebilirsiniz

Bir bardak suyun içerisine bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek yemeklerden ve uyumadan önce içiniz. Karışımı her gün düzenli olarak günde iki üç kez tüketebilirsiniz. Ancak, elma sirkesi tüketiminden sonra midenizde oluşan yanma daha da kötüleşirse bu karışımı tüketmeyi bırakınız.

Elma ve muz ile mide yanmasından kurtulun

Elma ve muz genel sağlık için oldukça faydalı meyvelerdendir. Ayrıca bu mükemmel meyveler, mide yanmasını iyileştirecek etkili doğal tedavi yollarından biridir. Muz ve elma antasit içeriği sayesinde mide yanmasına karşı profesyonelce bir görev yapar.

Mide yanması sorunundan kurtulmak için her gün düzenli olarak 1 tane elma ve muz tüketiniz.

Mide yanmasını ne keser diyorsanız zencefil kökü çayını mutlaka deneyin

Mide yanması, mide bulantısı ve asit reflü gibi mide sorunları için zencefil çayı göz ardı edilemeyecek doğal ev ilaçlarından biridir.

Bir bardak suyun içerisine iki üç tane zencefil kökünün ekleyin ve bu karışımı 25-30 dakika boyunca kaynatınız. Karışımı 20 dakika dinlendirdikten sonra yemeklerden önce tüketiniz.

Hardal ile mide yanmasına dur deyin

Hardal, alkalileştirici özelliğine sahip mineral deposu olan bitkilerden biridir. Bu mineral deposu olan bitki midede oluşan yanmayı en az seviyeye indirerek ağrının azalmasına katkı sağlar.

Bir çay kaşığı hardalı günde iki üç kez tüketiniz. Bu uygulama ile midenizdeki yanmanın azaldığını fark edeceksiniz.

Badem, mide yanmasını geçirir

Midenizde yanma sorunu var ise, ilaç almadan ya da doktora gitmeden önce badem tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Yemeklerden sonra 5-10 tane bademi tüketmeniz midenizde oluşan yanmayı etkili bir şekilde azaltacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta ise, çok fazla badem tüketmemenizdir. Çünkü çok fazla badem tüketmeniz, midenizde daha fazla ekşime ve yanmaya neden olabilir.

Düzenli olarak badem tüketmeniz hem genel sağlığınızı korur hem de mide sorunlarını etkili bir şekilde iyileştirir.

Papatya çayı, mide iltihabını düzeltir

Papatya çayı mide iltihabını iyileştirir, midenizdeki asit seviyesini dengeler ve stresi azaltmaya olanak sağlar.

Yarım çay kaşığı papatya çiçeğini bir bardak kaynar suyun içerisine ekleyin ve 1 dakika boyunca kaynattıktan sonra birkaç dakika dinlenmeye bırakınız. Hazırladığınız çayın içerisine isteğinize göre limon ve bal ekleyebilirsiniz.

Her gün düzenli olarak yatmadan bir saat önce bir su bardağı papatya çayı içmeniz mide yanmasını etkili bir şekilde iyileştirecektir.

Alkol ve sigara kullanımını bırakın

Alkol ve sigara tüketimi mide yanmasını tetikleyen korkunç bir etkiye sahiptir. Çünkü, sigara ve alkolün içerisinde bulunan nikotin, asit seviyesini artırarak mideyi tahriş eder.

Mide yanması, mide ekşimesi ve asit reflü gibi sorunlardan kurtulmak istiyorsanız alkol ve sigaradan uzak durunuz.

Ayrıca alkol ve sigara kullanımı, sindirim hastalığını oluşturmasının yanı sıra genel sağlığınızın bozulmasına da neden olabilir.

Dengeli beslenme ile mide yanmasına azaltın

Dengeli beslenme, mide sorunlarını etkili bir şekilde en az seviyeye indirir.Dengeli beslenme ile mide yanmasına azaltın

Narenciye, domates veya baharatlı gıdalar asit bakımından zengin olduğu için mide yanmasını şiddetli bir şekilde tetikleyerek size hayatı zehir edebilir. Bu nedenle bu gıdalardan uzak durmanız mideniz için en iyisi olacaktır.

Diğer yandan, yemek yerken büyük lokma şeklinde değil de küçük lokmaları tercih ediniz.

Mide yanmasını etkili bir şekilde azaltmanın diğer kolay bir yolu ise, yatmadan üç dört saat önce yemek yemeyi bırakınız.

Sıkı giysiler mide yanmasını tetikleyebilir

Giysi seçiminde geniş ve rahat kıyafetler tercih etmeniz mideniz için oldukça faydalı olacaktır. Dar kıyafetler bel ve mide bölgenize baskı yaparak karnınızı strese sokabilir. Bu nedenle karın ve mide bölgenizi rahatlatmak için kemersiz ve bol kıyafetleri kullanmaya özen gösteriniz.

Mide yanmasını önlemek için kilonuzu koruyun

Aşırı kilo veya obezite oluşumu mide yanmasını, mide ekşimesini ve asit reflü problemini artırır. Bunun nedeni ise fazla kilolarınızdaki basıncın midenize etki etmesidir.

Sağlıklı beslenerek veya düzenli olarak egzersiz yaparak kilonuzu koruma altına alınız. Bu doğal yolları takip ettiğiniz sürece mide yanması sorununu etkili bir şekilde azaltır veya ortadan kaldırabilirsiniz.

Rezene ve tarçın ile mide yanmasına durdurun

Mide yanmasını etkili bir şekilde durdurmak için tarçın çayını deneyebilirsiniz.

Bir su bardağı kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı tarçın tozu veya bir tane tarçın kökü ekleyin ve dinlendirdikten sonra bu çayı tüketiniz.

Yapılan araştırmalara göre anason, kimyon veya rezene mide yanmasını etkili bir şekilde iyileştirdiği kanıtlanmıştır.

Bu bitkilerden herhangi birini 2 çay kaşığı ölçüsünde bir bardak kaynar suyun içerisine ekleyin ve 2 dakika kaynattıktan sonra 10 dakika bekletip içiniz.

Nane yağı ile mide yanması sorununu ortadan kaldırın

Nane yağı, mide yanması veya mide ekşimesi durumlarında kullanılan mükemmel bir bitkisel yağdır. Bir su bardağı suyun içerisine 2 damla nane yağı ekleyin ve midenizdeki yanmayı hissettiğinizde bu karışımı içiniz.

Diğer yandan hazımsızlık, mide ekşimesi veya mide yanması gibi durumlarda nane şekeri de tüketebilirsiniz.

Mide yanmasından kurtulmak için ayran

Mide yanmasını hafifletmek için yarım su bardağı soğuk ayran içebilirsiniz. Tükettiğiniz ayranın doğal olmasına dikkat ediniz. Çünkü hazır olarak tüketilen ayranlar mide yanma sorunu daha da kötüleştirebilir.

Lahana sayesinde mide yanmasına son

Lahana enflamasyonu azaltır, mide ekşimesi, mide yanması ve diğer gastrointestinal sorunlara neden olan H.pylori bakterilerini öldürür.

Mide yanmasını tedavi etmek için lahana veya lahana turşusunu gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Ayrıca muz, elma ve bir miktar probiyotik yoğurdu blenderda püre haline getirip içiniz. Bu karışım da mide yanmasını etkili bir şekilde iyileştirecektir.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu