Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Neden Sıcak Ortamlarda Bile Üzerimize Örtü Örtmeden Uyuyamıyoruz?

Yaz veya kış demeden hatta sıcak yerlerde bile üzerinizi örtmeden uyuyamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz, peki neden böyle uyuyoruz. İşte detaylar

istanbul temizlik şirketi

Yaz veya kış demeden hatta sıcak yerlerde bile üzerinizi örtmeden uyuyamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz, peki neden böyle uyuyoruz. İşte detaylar

Yaz ayları ya da sıcak ortamlar fark etmeksizin bazılarımız gece uyurken üzerine mutlaka örtü örtüyor. Üstelik bazı kişilerin daha çabuk uykuya dalmalarını sağlamaktadır. Peki, neden bazılarımız için bu örtü vazgeçilmez?  Bu işin sebebi, sırrı nedir? Neden ortam sıcak olmasına rağmen örtüsüz uyuyamıyoruz? Onlara bağlı kalmamızın birkaç sebebi var.

Vücut Sıcaklığımızı Düzenliyor!

Bizler sıcakkanlı yaratılmış insanlarız, vücut sıcaklığımız vücut sistemimizin yardımıyla düzenlenip dengeye girmektedir. Fakat uyku halindeyken, kontrol bizde olmuyor ve istemsizce etrafımızdaki etkenlerden yardım istiyoruz. Battaniye veya pike yardımı ile vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sıcaklığı ayarlayıp dengelemesine yardımcı oluyoruz. Edindiğimiz alışkanlıklarımızın günlük hayatımızda birçok şey üzerinde etkisi var ve bilindiği gibi bu edindiğimiz çoğu alışkanlıklarımız çocukluğumuzdan kalmaktadır. Herkesin kendine has bir uyuma şekli vardır, kimisi ışıksız ve sessiz ortam oluştururken, kimileri ses olsun isteyerek müzik eşliğinde uyumayı tercih ederler. İşin en gerçek tarafı şudur ki, çocukluktan beri battaniyesiz uyuyamadığımızdır. Bu nedenle uyku haline geçtiğimizde battaniye olmazsa olmazımız haline geliyor. Odamıza geçip yattığımızda üzerimize battaniyemizi aldığımızda, vücudumuz uyku sinyali alarak uyku zamanı geldiğini bildiriyor.

Örtüler Stres ve Kaygı Hissiyatını Azaltıyor!

Örtüler Stres ve Kaygı Hissiyatını Azaltıyor!

Günü stres ve kaygı içinde geçirdiğimiz zaman, uykuya geçmemiz bir hayli zordur. Bunların yanı sıra stres hormonu olarak bilinen ‘kortizol’ hormonu gece saatleri en az görülen saat dilimidir. Fakat kişi eğer kendini güvenli hissetmiyorsa ya da endişe içinde hissediyorsa stres hormonları oldukça fazlalaşır. Battaniyeler ise bu gibi durumlarda kişinin kendine olan güvensizliğini stres ve kaygı hissiyatını en aza indirgeyecektir. Battaniye ve pikeler mikro iklim oluşturur; sıcaklık seviyesinin pek fazla değişiklik göstermediği bir bariyerdir. Bu, vücudumuzu ısısını sağlar ve vücudumuzu soğukluk açısından etkileyecek olan faktörlerden uzak tutar. Vücudumuzun sıcaklık dengesi de en büyük etkenlerden biridir. Bunun sayesinde daha hızlı uykuya geçiş sağlar ve kesintisiz bir uyku uyuruz. Bu da bizim gün içerisindeki stres ve endişeyi en aza indirgediği gibi sabaha daha dinç ve enerjik uyanabilmemizi açısından büyük rol oynar. Elbette en etkili ve en önemli kısımda burasıdır.

Güvendeymişsin Hissiyatı Bırakır!

Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde her birimiz karanlıktan korkmuş karanlıkta kalmayı asla sevmemişizdir. Bu gibi durumlarda korku hissiyatını algıladığımız anda battaniye altlarına saklanmışızdır ve orayı en güvenilir  yermiş hissiyatını yaşamışızdır. Battaniye altına girdiğimizde, battaniyeler güvenlik duygumuzu tetikleyerek onları aktifleştirir.

Bunun sebebi çocukluk dönemlerinde buna alışmış olmamızdır. Battaniye altına saklandığımızda kendimizi daha güvenli bir ortamda hisseder ve uykuya çok daha rahat geçiş sağlarız. Bu nedenle mevsim fark etmeksizin bazı kişiler battaniye kullanmayı tercih ederler.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu