Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreFaydalı BilgilerListeler

Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

istanbul temizlik şirketi

Kalanchoe çiçeği, ülkemizde Kalanşo çiçeği olarak adlandırılan iç mekan süs bitkisidir. Bu yazımızda sizlere kalanşo çiçeğinin yetiştiriciliği ve bakımı hakkında detaylı bilgiler verdik.
Kalanşo çiçeği sukkulent yapıda olan çok güzel bir süs bitkisidir. Parlak renkli minik çiçeklere sahip olan kalanşo; kırmızı, sarı, pembe ve turuncu renklerinde salkımlar halinde çok güzel çiçekler açar. Yaprakları parlak, etli, uzunca ve yeşil renklidir. Sukkulent yapıda olması kaktüsleri de andırabilir. İç mekan süs bitkisi olarak tercih edilir genelde. Saksı bitkileri yetiştiriciliği için kullanılır. Oldukça dekoratif görünüme sahiptir. Hassas bir bitkidir. Yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Kalanşo Çiçeği Bakımı nasıl yapılır

Kalanşo Çiçeği Bakımı

Sıcaklık İsteği:

Yaz aylarında sıcaklıkla ilgili problemi olmayan bir bitkidir. Ancak kışın en düşük 10 C dereceye kadar dayanabilir. Bundan daha düşük sıcaklıklara fazla dayanamaz. Kışın bitkinin bakımına ve sıcaklık isteğine dikkat etmek gerekir. Aşırı soğuğa maruz kaldığında yapraklarını dökmeye başlar. Eğer müdahale edilmezse bitkinin ölmesine neden olabilir.

Nem İhtiyacı:

Kuru havalara dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden aşırı nem isteği yoktur. Yazın çok sıcak ve kuru havalarda yapraklarına bir miktar su püskürtülebilir.

Işık İhtiyacı:

Aydınlık ya da yarı gölgelik alanları sever genelde. Özellikle bol ışık alan yerlerde kalanşo bitkisinin çiçekleri çok parlak olur. Bu yüzden bolca güneş alan yerler tercih edilmelidir. Yarı gölgelik alanlarda da yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Ancak bitkinin daha dekoratif görünmesini istiyorsanız bol ışık alan yerlerde yetiştiriciliğini yapabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta doğrudan gelen güneş ışığından bitkinizi korumanız gerekmektedir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalması hem çiçeklerde hem de özellikle bitkinin yapraklarında yanıklara, kahverengi lekelenmelere neden olacaktır.

Su İsteği:

Fazla suya gereksinim duyan bir bitki değildir. Sukkulent yapıda olması suya karşı dayanıklı olmasını sağlamıştır. Yaz aylarında toprak nemi orta derecede olacak şekilde kalsa yeterlidir. Su isteğini toprağın nem oranına bakarak anlayabilirsiniz. Çiçeklenme döneminde biraz daha fazla su verilir. Ancak bitkinin dinlenme döneminde suya gereksinimi oldukça az olacaktır. Kış aylarında ise verilen su miktarı azaltılmalıdır. Musluk suyu kesinlikle verilmemelidir. Verilen suyun dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Budama:

Diğer bitkilerden budama konusunda biraz farklı olan kalanşo bitkisi budama gerektirmez. Budamasını saksı değişimi yapacaksanız o zaman yapmanız yerinde olacaktır. Ayrıca çiçeklenmesini bitiren fazlalık sürgün uçlar varsa bunları budayabilirsiniz. Bu bitkinin hafiflemesini ve daha sağlıklı yetişmesini sağlayacaktır.

Saksı Değişimi:

Kalanşo bitkisinin saksı değişimi her yıl yapılmalıdır. Şubat-Mart ayları saksı değişimi için ideal aylardır. Saksı toprağı için çürümüş odun ve yaprak çürüntüleri içeren, hafif geçirgen karakterli, bahçe toprağı ideal olacaktır. Saksı değişiminden sonra toprak suya doyuncaya kadar bolca sulanması gerekmektedir.

Üretimi:

Kalanşo bitkisinin üretimi iki şekilde olmaktadır. Birincisi tohum yöntemiyle diğeri ise çelik yöntemiyle yapılmaktadır.

Tohumla Üretim: Tohumları mart-nisan ayında ekmelisiniz. 18-20 C derece sıcaklığa gereksinim duyar çimlenmesi için. İdeal sıcaklıkta iki hafta içinde çimlendiği görülür.

Çelikle Üretim: Yaprak çeliği ya da tepe çeliği alınır. Tepe çeliği Mayıs-Ağustos aylarında alınır. Alınan çelikle iki gün kurutulduktan sonra ekilir. Yaprak çeliğinde ise yaprak ile yaprak sapının arasında oluşur. Yaprak sapı ne kadar kısa olursa yeni oluşacak bitkinin köklenmesi de o kadar hızlı olur.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu