Instagram takipçi satın al
Sağlık

Gıda Zehirlenmesine Neden Olan 4 Şey

istanbul temizlik şirketi

Kusmak, vücudun gerçekleştirdiği çok iğrenç bir davranıştır. Vücudun bütün enerjiden mahrum bırakmakla kalmaz, aynı zamanda sizi korkunç derecede yorgun, zayıf ve kötü görünecek şekilde tüketir. Kusma şikayetleri, sağlığını ve sindirim sisteminizi tehlikeye sokabilir. Bunların olmaması için yiyeceklerinizi ve vücudunuzu bu zararlı bakterilerden korumanız gerekir.

Bakteriler Gıda Zehirlenmesi Yolculuğuna Çıkaran Kötü Rehberlerdir.

Kafamızın lavabo kenarında olmasını kimse sevmediği gibi, bakterilerin sebep olarak yediğimiz içtiğimiz her şeyin çıkmasını görmekte kimsenin hoşuna gitmez. Bunların tekrarlanmaması için yediğimiz içtiğimiz şeyleri gözden geçirmemiz gerekir. Birde buna etki eden yeme içme alışkanlıklarımızı düzene sokmamız ve yiyeceklerimizi sağlıklı ortamlarda hazırlamamız gerekir. Hazırlarken uyguladığımız yanlış yöntemler mide sağlığımızı kötüye götüren en büyük unsurlardandır.

Gıda Zehirlenmesine Neden Olur

1. Yeniden Isıtmanın Tehlikesi

Yapılan Araştırmalar, sağlıklı malzemelerle yapılan ve büyük bir titizlikle soğutulup  pişirilmiş bir unun bile, özenle ısıtılmadığı takdirde hasta edebileceğini ortaya koymaktadır. Bakteriler dolapta donmakta olan yiyecekleriniz gibi onlarla birlikte donuk haldedirler. Gıdalardan ve kalan yiyeceklerden potansiyel tüm bakterileri yok etmenin en iyi yolu 165 °C veya daha yüksek sıcaklıkta onu ısıtmaktır.

Bunlara ek olarak birçok donmuş yiyecek paketlerinde bulunan zaman talimatlarını izlediğinizden emin olmanız gerekir. Bunlara uymadığınız zaman gıdalar üzerindeki bakterilerden kurtulamazsınız. Bu yüzden gıda maddelerinin ısıyı tamamen emdiği ve bakterilerin düzgün şekilde ortadan kaldırıldığından emin olmak için yeniden ısıtma süresine birkaç dakika daha eklemeniz yeterlidir.

2. Besin Sıcaklığını Önemsememek

Yaz ayları sırasında, yumurta, balık, ızgara et ve tavuk için diğer gıdalarla birlikte mangal isteklerimizi sınırlamamız gerekir; çünkü zararlı bakteri ve gıda kaynaklı hastalık taşımaya eğilimlidirler. Tüm yiyeceklerin sıcaklığı konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Örneğin, donmuş bir balık dışarıda değil, buzdolabının soğutucu bölmesinde çözdürülmesi gerekir. Böyle yaparak bakterilerin üremesine engel olmuş olursunuz.

Yeni pişirdiğiniz bir yemekten kalanları atmak istemezsiniz. Bu yüzden dolapta saklayıp daha sonra tekrar kullanmak istiyor olmanız çok normal yalnız yiyeceğinizin sıcaklığı düştüğü zaman. Yeni ısıttığınız yiyecekleri oda sıcaklığına getirmeden dolaba koymanız onların bozulmasına neden olur. Gittiğiniz bir partide size uzatılan yiyecekten emin değilseniz yememeniz lavaboda kafanızın olmasından iyidir.

3. Kirli Su İçmek

Orta Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde yaygın olarak bulunan kontamine su içtiğinizde, vücudunuzu çok çeşitli bakteri ve virüslere maruz bırakırsınız. Ayrıca, ikilem sadece kirlenmiş sudan ibaret değildir, aslında, suyun kirli ve kirli olduğu bölgelerde gıda maddeleri, içecekler, meyveler, sebzeler ve pişmiş yemeklerden bile kaçınılmalıdır.

Temiz filtrelenmiş su ve filtrelenmiş suyla yıkanmış gıda maddelerini tüketmeniz gerekir. Yukarıda bahsedilen bölgelere seyahat ediyorsanız, probiyotikleri bol miktarda bulundurmanız gerekir çünkü sindirim bariyerlerinizden kolaylıkla geçecek olan yiyecek ve su kaynaklarını bulmak her zaman kolay değildir. Bu nedenle daima sindirim sistemi iyileştirme sürecini hızlandırmak için bazı probiyotikleri el altında tutun.

4. Yiyecekleri Sağlıksız Bir Şekilde Pişirme ve Depolama

Pişmiş ve pişmemiş eti tutmak, güvenle pişirmek kadar önemlidir. Etin doğru sıcaklığa sahip olup olmadığını kontrol etmek için daima yanınızda bir termometre bulundurmanız gerekir. Uzmanlar, kırmızı etin en güvenli iç sıcaklığının 145 °C olduğu, kanatlıların 165 °C’lik bir sıcaklığa sahip olduğuna inanıyorlar. Marine ederken çiğ parçaları yerleştirdiğiniz aynı plaka üzerinde ızgara tavuk parçalarını dökmek, E. Coli virüsü geliştirme riskinizi arttırır.

Ayrıca uzmanlar, etler ve sebzeler için farklı kesme tahtaları kullanmalarını da öneriyor çünkü çapraz bulaşma son derece yaygın ve tehlikelidir. Benzer şekilde, yiyeceklerinizi sağlıklı bir şekilde depolamak için de gerekli önlemleri almalısınız. Örneğin, çiğ et her zaman buzdolabında pişmiş ve pişmemiş yiyecek öğelerinizi kolayca kirletebilen bakteriler açısından zengindir. Bu nedenle, çiğ tavuk veya et ürünlerini doğrudan buzdolabına ya da rafın içine atmanız yerine, fermuar kilitli bir plastik torbaya veya hava geçirmez plastik bir kapta bulundurduğunuzdan emin olun.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu