Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Hıçkırık Neden Olur? Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bu yazımızda başladığı zaman durmak bilmeyen hıçkırık ve hıçkırık nasıl geçer konularında detaylı olarak bilgiler yer almaktadır.

istanbul temizlik şirketi

Diyafram kasının ani ve istemsiz şekilde kasılmasının sonucu hıçkırık ortaya çıkar. Diyafram kasının arka arkaya kasılması sırasında ses telleri arasındaki açıklık hava akışını kontrol etmek için hızlı bir şekilde kapanır ve hıçkırık sesi ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu sesler ise 3 ile 6 saniye arasında oluşarak devam eder.

Hıçkırık bu şekilde oluşabileceği gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kısa süreli hıçkırıklar ciddi bir sorun olarak düşünülmez. Ama hıçkırık birkaç saat içerisinde geçmez ve devam ederse o zaman bir uzman ile görüşülerek tıbbı müdahale uygulanması gerekir.

Yeni doğan bebeklerde hıçkırıklar oldukça fazla görülür. Özellikle emzirme sırasında bebeğin ağzına hava kaçması ile birlikte hıçkırık ortaya çıkabilir. Bebeklerde olan ani heyecanlanma, ortam ısısında yaşanan ani düşüklükler hıçkırığa neden olabilir.

Bunlar dışında annenin gazlı yiyecekler tüketmesi ve süt ile bu gazın çocuğa geçmesi, bebekte olan alerjik reaksiyonlar ve süt alerjisi olan bebeklerde de hıçkırıklar oluşabilir.

Bebeklerde hıçkırığı önlemek için emzirirken ağzına hava kaçmasının önüne geçilmeli bunun için de bebeğin kafası dik tutulmaya çalışılmalıdır. Emzirdikten sonra bebeğin gazı alınmalıdır. Hıçkırığı başlayan bebeği tekrar emzirerek de hıçkırık geçirilebilir.

Hiç olmadık zamanlarda ortaya çıkan hıçkırık sizi zor durumda bırakabilir. Kendiniz bu durumda kötü hissedebilirsiniz.

Bu tür durumlarda uygulayacağınız basit yöntemler ile hıçkırığı geçirebilirsiniz. Hıçkırık nasıl geçer, hıçkırığa ne iyi gelir kısa sürede hıçkırığı geçirmek için neler yapılabilir.

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

Hıçkırığın oluşmasında ne etkilidir?

Hıçkırık normalde kısa sürer. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Ama bazı hastalıklar hıçkırık nedeni olabilir. Hıçkırığa neden olan hastalıkları aşağıda sıraladık.

Bunlar dışında hızlı yemek yemek, fazla gülmek, aç karnına içilen sigara, alkol kullanımı ayrıca streste hıçkırığa neden olabilir.

Bu tür durumlar nedeniyle ortaya çıkan hıçkırığa geçici hıçkırık denir. Hıçkırık 2 ile 30 gün arasında devam ederse inatçı hıçkırık adını alır. Eğer hıçkırık 30 günden fazla sürerse o zaman da dirençli hıçkırık olarak adlandırılır. İşte bu durumda kesinlikle doktora başvurulması ve uzman desteği alınması gerekir.

  • Hızlı yemek yemek lokmaların çiğnenmeden yutulmasına neden olur. Buda hıçkırığın oluşmasında en büyük etkendir. Hızlı bir şekilde yemek yerken havada yutularak vagus siniri tetiklenebilir. Bu şekilde hıçkırık oluşur. Bunun yerine yemek yerken yavaş yavaş yemek yenmeli ve lokmalar iyi bir şekilde çiğnenmelidir.
  • Midenin çok dolması da hıçkırığa neden olur. Yemek yerken midenizi doldurmamaya çalışın. Yiyeceklerin işlenmesi için sindirim sistemine zaman vermelisiniz.
  • Baharatlar yemek borusuna zarar verebilir ve mideyi tahriş edebilir. Baharatlar mide asidinin mideden yemek borusuna çıkmasına da neden olabilir. Bu durumda hıçkırığın oluşmasında etkilidir.
  • Yemek borusunu ve mideyi tahriş eden bir diğer neden ise alkollü içeceklerdir.
  • Mide hastalıklarından birisi olan reflü rahatsızlığı olanların baharatlı ve ağır yemekleri tüketmek de hıçkırığa neden olabilir
  • Tansiyon, bağırsak ve romatizma ilaçlarının kullanımı da hıçkırığa yol açabilir.
  • Hıçkırığa nede olan hastalıklardan birisi böbrek yetmezliğidir.
  • Ciddi kalp rahatsızlıkları olan kalp büyümesi ve kalp yetmezliği hıçkırığa yol açabilir.
  • Zatürrede hıçkırığa neden olabilir.
  • Karaciğerde oluşan tümörde hıçkırığı tetikleyebilir.
  • Bağırsak hastalıklarından pankreatit ve bağırsak tıkanıklıkları hıçkırığa neden olur.
  • Yemek borusunda yaşanan tıkanmalarda hıçkırığa nede olabilir.
  • Şişeden meyve suyu veya su içerken ağızdan alınan hava hıçkırığa neden olabilir.

Erkeklerde diyafram kasları daha büyük olduğu için dirençli hıçkırık problemleri daha çok görülmektedir. 2 gün boyunca kesilmeyen inatçı hıçkırıkların altında yatan farklı bir neden olabilir. Bu nedenle inatçı ve uzun süre devam eden hıçkırıklarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Hıçkırığa Ne İyi Gelir?

  • Hıçkırığı geçirmek için en çok bilinen yöntemlerden birisi nefesi tutmaktır. Nefes tutmak hıçkırığın hafiflemesine yardımcı olur. Normal şekilde nefes alırken 10 saniye nefesinizi tutun ve ardından yavaş yavaş nefes vermeye başlayın. 3-4 kez bu şekilde devam ettikten sonra hıçkırığınız azalacaktır. Bu uygulama sonrasında hıçkırığınız geçmez ve devam ederse 20 dakika arayla nefes uygulamasına devam edebilirsiniz.
  • Hıçkırığı geçirmek için yapabileceğiniz basit yöntemlerden birisi buzlu su ile gargara yapmaktır.
  • Bir kâğıt torbanın içerisine nefes alıp verebilirsiniz.
  • Hıçkırığı geçirmek için dizlerinizi göğsünüze doğru çekip kollarınızı dizlerinize sararak birkaç dakika bu şekilde bekleyebilirsiniz.
  • Öne eğilerek yavaşça göğüs kafesinize bastırılabilirsiniz.
  • Sirke de hıçkırığın geçmesine yardımcı olabilir. Ağzınıza birkaç damla sirke alarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Yutkunurken burun deliklerine bastırmanızda hıçkırığın geçmesine yardımcı olur.
  • Ağzınıza bir çay kaşığı toz şeker alabilir ve erimesini sağladıktan sonra yutabilirsiniz.
  • Ilık su içerisine bir çay kaşığı şeker koyarak karıştırın. Bu karışımı dilin gerisine koyup yutun. İsterseniz şeker yerine bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
  • Hıçkırığı geçirmek için bilinen yöntemlerden birisi de soğuk suyu yavaş yavaş yudumlayarak içmektir.
  • Ilık suyu yavaş yavaş içerken nefes alıp vermeyin ve bu şekilde bir bardak su için.
  • İnce bir dilim limonu dilinizin üzerine koyarak şeker gibi emebilirsiniz.
  • Bir çay kaşığı elma sirkesi yutmakta hıçkırığın geçmesine yardımcı olacaktır.

Hıçkırığı geçirmek için uygulanan bu yöntemler dışında dirençli hıçkırık durumlarında ilaç tedavisi uygulanabilir. Hıçkırıklar için sakinleştiriciler veya kas gevşeticiler kullanılabilir. Bu ilaçlar uzman tarafından verilmelidir kesinlikle kendiniz kullanmayınız.

Not: Burada yazılan bilgiler kesinlikle doktora danışmadan uygulanmamalıdır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu