Instagram takipçi satın al
SağlıkListelerYeme - İçme

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Günlük yediğimiz besinlerin bazıları gaz ve sindirim problemlerine neden olabilmektedir. Yazımızda gaz yapan yiyecekler hangileri bunlara değindik.

istanbul temizlik şirketi

Sağlıklı bir yaşam sürmek için, vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin günlük olarak alınması gerekmektedir. Besin değerleri açısından zengin olan sebze ve meyvelerin birçoğu, sindirim aşamasında gaz yapmaktadır. Gaz yapan yiyecekler yenirken dikkat edilmelidir.

Özellikle bazı gıdalar, tüketildikten kısa bir süre sonra, bağırsaklarda ciddi oranda gaza sebep olur. Mide tarafından sindirilmesi zor olan yiyeceklerin, bağırsaklarda gaz oluşturması sindirim problemlerini ortaya çıkarır. Hatta bazı durumlarda gaz, ağrı ve şiddetli sancıya sebep olarak kişiye ciddi anlamda sıkıntı verir.

Gaz ve sindirim problemleri yaşamamak için, gazlı besinlerin tüketimine dikkat edilmesinde fayda vardır. Tabi ki, gaz yaptığı için bu besinlerin tüketilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü gaz yapan besinlerin çoğu, vitamin ve mineraller açısından zengindir, vücudun ihtiyacı olan besin öğelerinin karşılanması için gereklidir.

Gaz Yapan Yiyecekler

Gaz Yapan Yiyecekler

Bakliyatlar:

Bakliyatların gaz yapıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle kuru fasulyenin gaz yapıcı özelliği, halk arasında espri konusu olacak kadar bilinmektedir.

Ancak, kuru fasulye ve diğer bakliyatlar, gaz yapıcı özelliklerinin yanısıra, zengin besin öğeleri de içermektedir. Bakliyatların içerdiği protein ve demir, özellikle et yemeyenlerin tüketmesi gereken alternatiflerin başında gelmektedir.

Bu nedenle, kurubakliyatları, pişirmeden bir gece önceden ıslatarak ya da haşlayarak gazını almak, tüketildiğinde gaz sorununun ortaya çıkmasını önleyecektir.

Meyveler:

Meyveler, sağlıklı yaşamak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. Doktorlar, günde en az bir porsiyon meyve tüketimini, genç yaşlı herkes için önermektedir. Lezzet olarak da çok sevilen bazı meyve türleri, yüksek oranda gaz yapmaktadır. Armut, şeftali, elma ve erik, gaz yapıcı özelliğiyle bilinen meyvelerdir. Faydalı yönlerinden dolayı tüketilmesi gereken bu meyvelerin tüketim miktarı aşılmamalı ve gaz yapmayan diğer meyvelerle dönüşümlü olarak tüketilmelidir.

Sebzeler

Sebzeler:

Sebzeler, zinde bir yaşam için beslenme düzeninde bulunması gereken besin maddeleridir. Özellikle mevsiminde tüketilen sebzelerin, sağlık için tartışılmaz derecede faydaları vardır. Ancak, bazı meyveler gibi, sebzelerinde bazıları gaz yapıcı özelliktedir. Lahana, brokoli, karnabahar ve turp gibi sebzeler, tüketildikten kısa bir süre sonra gaz oluşturmaktadır. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir. Pişirilerek tüketilen sebzeler, daha az gaz yapmaktadır.

Süt:

Gaz yapıcı besinler grubunda yer alan besinlerden birisi de süttür. Özellikle bazı kişiler, süt tükettikten sonra ciddi anlamda rahatsızlık yaşar. Böyle bir durumla karşılaşanlar, süt yerine, peynir, yoğurt ve ayran gibi alternatif süt ürünlerini tüketebilirler.

Yağlı yiyecekler:

Gaz yapan besinlerin başında yağlı yiyecekler gelmektedir. Fazla yağlı besinlerin, mide tarafından sindirilmesi zordur ve bağırsaklarda aşırı gaz problemi ortaya çıkar. Zaten, yağlı besinlerin sağlık açısından birçok zararı vardır. Bu nedenle, yağlı besinlerin tüketim miktarına dikkat edilmeli, aşırı yağlı ve sağlıksız gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

Et yemekleri:

Kırmızı et, bir protein deposu olarak tüketilmesi gereken gıdalardandır. Ancak, aşırı tüketimi, gaz oluşumuna sebep olur. Kırmızı et alınırken, fazla yağlı olanlar değil, az yağlı veya yağsız olanlar tercih edilmelidir.

Asitli içecekler:

İçerdikleri şeker dolayısıyla kilo alımını tetikleyen asitli içecekler, sağlık için oldukça zararlıdır. Aşırı gaz yapıcı özelliği bulunan gazlı içeceklerin tüketilememesi, doktorlar tarafından şiddetle önerilmektedir.

Nişasta:

Besin değeri yüksek olan nişastalar, bazı durumlarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Patates, tahıllı gıdalar ve mısır, içerdiği yüksek oranda lif nedeniyle gaz yapabilir. Pişirme önerilerine dikkat edilerek, gaz problemi azaltılabilir. Patatesin kabuğunun soyularak pişirilmesi, gaz sorununu önlemek için önerilen tüketim şeklidir.

Asitli içecekler

Gaz problemine karşı alınabilecek önlemler

Asitli içecekler ve yağlı yemekler hariç, gaz yapan yiyeceklerin çoğu, sağlık için faydalı besin öğeleri açısından zengindir. Tüm sebze ve meyvelerin, vücut sağlığının korunması açısından gereken miktarlarda tüketilmesi gerekmektedir.

Gaz sorununu önlemek için, tüketim miktarını kısıtlamak yerine diğer besinlerle dönüşümlü olarak tüketmek daha sağlıklıdır. Her gün armut tüketmek yerine, bir gün armut, bir gün çilek, bir gün diğer meyvelerden tüketmek, aşırı gaz sorununun ortaya çıkmasını önleyecektir.

Bir de, sebzelerin pişirilmesine dikkat etmek, gaz problemine karşı alınabilecek önlemlerdendir. Dengeli beslenmenin temel koşulu da budur. Ancak, besinlerin oluşturduğu gaz aşırı miktardaysa ve ağrılara sebep oluyorsa, mutlaka bir doktora danışılmalı, önerilen yiyecekleri kontrollü şekilde tüketmeli ya da hiç tüketmeyerek yine doktorun önerdiği alternatif gıdalara yönelinmelidir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu