Instagram takipçi satın al
Sağlık

Roaccutane Nedir – Yan Etkileri Nelerdir?

En genel tanımla Roaccutane: ‘izotretinoin etken maddeli, daha önceden denenmiş tedavilere yanıt vermeyen şiddetli akne tedavisinde kullanılan, reçeteli bir ilaçtır’ diyebiliriz.

istanbul temizlik şirketi

Roaccutane, birkaç yıl önce ablamın yüzünde çıkan gül hastalığı nedeniyle doktorun tavsiye ettiği ama olası yan etkileri nedeniyle ablamın kullanmaya cesaret edemediği bir ilaç olarak tanıdım.

Bu yazıda çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde ve şiddetli devam eden akne tedavisinde kullanılan Roaccutane adlı ilaca dair merak edilen soruların yanıtlarını araştırdım. Genel itibariyle bu yazı Roaccutane nedir, roaccutane nasıl kullanılır ve roaccutane yan etkileri nelerdir sorularının cevaplarından oluşacak.

Roaccutane Nedir? Ne için kullanılır?

En genel tanımla Roaccutane: ‘izotretinoin etken maddeli, daha önceden denenmiş tedavilere yanıt vermeyen şiddetli akne tedavisinde kullanılan, reçeteli bir ilaçtır’ diyebiliriz.

Bu tanımdan şunu anlıyoruz ki bu ilaç, bir üst aşama tedavi sırasında kullanılmaktadır. Yani ciltteki bir akne için öncelikle antibiyotik ilaçlar ve farklı tedaviler doktor tarafından önerilip, uygulanıyor. Fakat bu tedavilerden sonuç alınamazsa ve ciltte yumrulu bir akne ya da kalıcı yara izi bırakma riski olan şiddetli bir akne varsa bu tür durumların tedavisinde bu ilacın kullanılması gerekebiliyor.

Bu ilaç karaciğerde sentezleniyor. İlacın vücuttaki görevi ise cildin yağ aktivitesini baskılayıp, mümkün olduğu kadar durdurmaktır. Yani ilaç vücuttaki yağ oluşumunu baskılayarak aknenin beslenmesini engellemeye çalışır.

Üst aşama bir ilaç olduğu için tedavi süreci bir dermatolog tarafından başlanır, planlanır ve takip edilir. Aynı zamanda ciddi yan etkileri olabildiği için kullanım esnasında bazı şeylere dikkat etmek gerekir.

Roaccutane Nasıl Kullanılır?

Roaccutane tedavisi genel olarak 16 ila 24 hafta arasında devam eder. İlaç ağız yoluyla, tok karnına alınır. Yemekle ya da içecekle birlikte bütün olarak yutulur, ağızda çiğnenmesi tavsiye edilmez.

Bu ilaç ciddi yan etkileri olabilen, üst aşama bir ilaç olduğu için kesinlikle doktor kontrolünde başlanmalı ve kullanılmalıdır. Bırakılacaksa bile yine doktor kontrolünde bırakılmalıdır.

Doktorunuz bu ilacı önerdiyse ve siz de kullanmaya karar verdiyseniz öncelikle çeşitli test ve tahlillerin yapılması gerekiyor. Karaciğer ile ilgili bir hastalığınız yoksa, kadınlarda hamilelik gibi bir durum yoksa ve yapılan test sonuçlarında ilacı kullanmaya engel bir durum yoksa tedavi planlanarak başlanıyor.

Herkesin bünyesi farklı olduğu için ve vücudun ilaca karşı vereceği tepkiler aynı olmayacağı için genellikle ilk olarak düşük dozlarla başlanılır. Uzman doktor bu ilk dozları kişinin kilosuna ve bünyesine göre belirleyip ayarlar ve tedavi süreci başlamış olur.

Roaccutane kullanılmaya başlandıktan sonra kişi, herhangi bir yan etki olması ihtimaline karşı kendini sürekli gözlemler. Bir ay düzenli kullandıktan sonra kontrol amacıyla doktora gidilir. Doktor yeniden testler ve tahliller yapar, sonuçları değerlendirir.

Yapılan tahlil sonuçlarına göre herhangi anormal bir durum yoksa tedaviye devam edilir. Fakat olumsuz bir durum varsa o aşamada uygun tedaviyi yine doktorun kendisi belirler.

Roaccutane Kullanan Kadınlar Şunlara Özellikle Dikkat Etmelidir:

Gebelik sırasında Roaccutane kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü gebelik sırasında kullanılan tek bir doz bile düşük, erken doğum, bebeğin ölümü, çeşitli kalıtımsal hastalıklar ya da doğum kusurlarına neden olabilmektedir. O yüzden gebelik durumunda ilacın kullanımı ciddi anlamda bir risk taşır.

Doktor bu riskleri hastaya yazılı ya da sözlü olarak açıklar. Gebelik sırasında bu ilacı kullanmanın olası yan etkilerini açık bir şekilde ifade eder. Diğer yandan ilaç kullanmaya başlanmadan yaklaşık 1 ay kadar önce doğum kontrolüne başlanmalıdır yani hamilelik engellenmelidir.

Kadınlarda tedaviye başlamadan önce yapılan testlerden birisi de gebelik testidir. Yukarıda da değindiğim gibi eğer gebelik durumu varsa ilaca başlanılması tavsiye edilmez ama gebelik durumu yoksa tedavi başlanabilir.

Yine emziren annelerin de bu ilacı kullanması yasaktır. Çünkü ilacın etkileri süte geçecektir ve sütten de bebeğe geçebilir. O yüzden emziren anneler için de kullanımı uygun değildir.

Bunların haricinde diğer kullananlar şunlara dikkat etmelidir:

– Doktorun önerdiği dozlarda ve doktorun önerdiği şekliyle kullanılmalıdır.

– 12 yaş üstü kişiler kullanmalıdır ve 12 yaş altındaki çocuklar için tavsiye edilmez.

– İlaç kapsülleri çiğnenmeden yutulmalıdır.

– İlaç kapsülleri tok karnına içilmelidir. Özelikle yemek esnasında yemeğin sonlarına doğru içmek ilacın emilimini kolaylaştıracaktır.

– İlaç karaciğerde sentezlendiği için özellikle karaciğer rahatsızlığı olanların ya da karaciğer yetmezliği olanların kullanmaması gerekmektedir.

– İlaç ciltteki yağları baskıladığı için tedavi sürecinde ciltte kuruluk oluşacaktır. Ki bu durum en yaygın yan etki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür durumlarda nemlendirici merhem, krem vb ürünler destek amacıyla kullanılabilir.

– Cilt kuru olacağı için güneşe karşı bir hassasiyet oluşabilir. Ki bu durumu doktorunuz da özellikle belirtecektir. Tedavi sürecinde mümkün olduğu kadar doğrudan güneş altında uzun süre kalmamaya dikkat edilmelidir. Güneşe çıkmadan önce de güneş kremi kullanılmalıdır.

– Tedavi sırasında ya da tedaviden sonraki 1 ay içerisinde kan bağışında bulunmamak gerekir. Çünkü ilaç bir süre daha kanda etkisini devam ettireceği için bağışta bulunduğunuz kan ile bir başkasında yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Özellikle verdiğiniz kan hamile birine nakledilirse istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Roaccutane Yan Etkileri Nelerdir?

En Sık Görülen Yan Etkiler:

– En sık olarak dudaklarda, yüzde ve ciltte kuruluk şikâyeti ortaya çıkmaktadır.

– Ciltte kızarma, iltihaplanma, soyulma, dökülme ve kaşıntı olabilmektedir.

– Karaciğer enzimlerinde artış olabilmektedir.

– Kimi hastalarda aşırı terleme, kaşınma, ciltte şişme görülebilmektedir.

– Kimi hastalarda geçmeyen ya da sık tekrar eden baş ağrısı, agresifleşme, sürekli uykusuzluk ve yorgunluk hissetme hali olabilmektedir.

– Sırt ağrısı, kas ağrısı ve eklem ağrıları olabilmektedir.

– Boğazda ve burunda yara ve iltihap olabilmektedir.

Roaccutane Neden Bu Kadar Tartışılıyor?

Bu sorunun birden fazla cevabı olmakla birlikte bana göre özellikle 2 cevap özelinde açıklanabilir.

Birincisi; gebelik sürecinde, öncesinde ve sonrasında ortaya çıkabilen ciddi yan etkilerinin olması nedeniyle kadınlar tarafından ihtiyatla karşılanmaktadır. Hem kendi sağlıkları açısından hem de çocuk açısından ciddi sorunlara sebep olabilmesi nedeniyle, doktor kontrolü altında çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Bu yönüyle çok tartışılıyor.

Diğer yandan Roaccutane ilacının tartışılan ikinci yönü ise ilacın zihinsel bazı yan etkilerinin olabilmesidir diyebilirim. İlaç prospektüsünde yer alan bilgilere göre;

Seyrek olarak:
-depresyon ve depresyonla ilgili bozukluklar
– Mevcut depresyonun daha da kötüleşmesi
– Şiddete meyilli ve agresif olmak gibi durumlar görülebilmektedir.

Çok Seyrek Olarak:
-Bazı insanlar kendilerine zarar verme ve hayatlarına son verme düşüncesi içerisinde olabilmektedir. Yani kısaca kişide intihar düşüncesi, intihar girişimi ya da bizzat intihar şeklinde davranışlar ortaya çıkabilmektedir.
– Olağan dışı davranışların olması
– Normalde olmayan bir şeyler görme olmayan sesler duyma gibi durumlar olabilmektedir.

İşte özellikle bu iki etken nedeniyle insanlar Roaccutane kullanmaya karşı ihtiyatlı yaklaşıyor ve kimisi tedaviyi reddediyor.

Hamilelik sürecinde kullanılması elbette ciddi riskler meydana getirebilir. Fakat burada ikinci yönüne dikkat çekmek istiyorum. Roaccutane ilacın çeşitli zihinsel yan etkilere yol açabilir ifadesi doğrudur fakat risk oldukça düşüktür.

O yüzden burada yanlış bir algı olmamalıdır. Yani her kullanan kişide zihinsel yan etkiler mutlaka ortaya çıkacak diye bir durum yok. Kişinin bünyesine ve kişisel özelliklerine göre çıkma ihtimali olabilir.

Roaccutane Fiyatı:

2024 yılı için güncel roaccutane fiyatı ortalama olarak 1125 TL civarındadır.

Sonuç Olarak:

Roaccutane ilacı ciltteki akne tedavisinde kullanılan, ciddi anlamda yan etkileri olabilen ve sürekli doktor kontrolü altında alınması gereken bir ilaçtır.

Bu ilacın olumlu ya da olumsuz etkileri tamamen kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu zamana kadar bu ilacı yüzlerce kişinin kullandığını unutmayın. Kimi kullanlar ilaçtan fayda görüp memnun olduğunu ifade ederken kimisi de bir faydasını görmediği ve hatta aksine bazı yan etkiler gördüğünü ifade etmiştir.

O yüzden Roaccutane hakkında “mutlaka kullanın” ya da “asla kullanmayın” diye bir yorumda bulunmak doğru olmayacaktır. Eğer doktorunuz bu ilacı kullanmanızı uygun gördüyse, onun gözetimi ve kontrolü altında tedaviye başlamanız daha doğru olacaktır. Olumlu ya da olumsuz etkilerini süreç içerisinde görüp duruma göre bir yol izlemeniz en doğru seçenek olacaktır.

Sağlıkla kalın.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu