Instagram takipçi satın al
Sağlık

Akut Bronşit Belirtileri Tanısı ve Tedavisi

Akut bronşit hastalığı, soğuk algınlığında solunum yollarının üst bölgelerine yerleşen bakterilerin veya virüslerin neden olduğu yaygın ve bulaşıcı özellik taşıyan bir hastalıktır.

istanbul temizlik şirketi

Bronş, solunan havanın soluk borusu aracılığı ile akciğerlere ulaşmasını sağlayan ve iki ayrı koldan oluşan bölümlerden mevcuttur. Bu bronşlarda iltihaplanmaya ve bu iltihaplar sonucunda gelişen hastalığa Bronşit Hastalığı adı verilmektedir. Bronşit hastalığı akut ve kronik olarak kendini gösterebilmektedir.

Akut bronşit hastalığı, soğuk algınlığında solunum yollarının üst bölgelerine yerleşen bakterilerin veya virüslerin neden olduğu yaygın ve bulaşıcı özellik taşıyan bir hastalıktır. Ayrıca bronşlarda şişmelere ve balgam artışına neden olmaktadır. Akut bronşitin, çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir.

Akut bronşit nedenleri?

Akut bronşit nedenleri?

Akut bronşit hastalığının altında yatan neden virüsler ve bakterilerdir. Bu mikroorganizmalar, kişinin vücut direncinin düşmesi anında iltihaba yol açmakta ve bronşlara hasarlar vermektedir. Bronşlar bu duruma tepki göstererek, şişmekte ve balgam üretmektedirler. Grip ve nezle gibi solunum yolları hastalıklarını geçirilmesinden sonra da bu tablo ortaya çıkabilmektedir.

Bu hastalığın ortaya çıkmasındaki en önemli faktör soğuk havalardır. Soğuk havalarda ağızdan nefes almak, hava yeterince sıcak olmadığı için bronşların ısınmamasına neden olmaktadır. Bu durum ise bronşit tablosunun daha ağır gelişmesine yol açabilmektedir. Ayrıca sigara kullanmak ya da sigara dumanına maruz kalmak da bronşit iltihabına neden olan unsurlar arasında yer almakta olup, bronşit seyrini daha fazla artırabilmektedir. Bronşiti tetikleyen unsurlar arasında çevresel faktörler de önemli etkenleri oluşturmaktadır. Fabrika dumanları, ani ısı değişikliği, nemli veya kuru havalar bronşiti aşırı oranda tetiklemektedir.

Akut bronşit belirtileri

Akut bronşitin en önemli belirtisi öksürük ve öksürük sonrasında balgam gelmesidir. Bu öksürük çok şiddetli ve inatçıdır. Öksürükle beraber, bronşit iltihabına bağlı şiddetli göğüs ağrıları da hissedilmektedir. Şiddetli seyreden bu öksürük hastalığın bulaşmasına yol açmaktadır. Böylece hava yolu ile hastalık sağlıklı başka bir kişiye bulaşmaktadır. Öksürükle gelen balgam hastalığın seyri ilerledikçe artış göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve titreme de gözlemlenmektedir. Bu belirtilerin seyri ilerledikçe ve şiddetlendikçe hastalık zatürreye dönüşebilmektedir.

Akut bronşit belirtileri

Akut bronşitin tanısı

Fizik muayene ve yapılan tetkiklerle konulmaktadır. Kesin tanının koyulabilmesi için ve bu tip belirtilere neden olabilecek diğer solunum yolu hastalıklarından ayırabilmek için akciğer filmi tetkiki yapılmaktadır. Akciğer filminin yanı sıra boğaz kültürü ve kan tahlilleri de yapılabilmektedir.

Akut bronşit tedavisi için genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçlar, hastalığı taşıyan belirtileri yok etmeye yöneliktir. Bu ilaçlar arasında ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Öksürükle birlikte gelen balgam için ise, balgam söktürücü ilaçlar önerilmektedir. Bu tedavinin olumlu sonuçlar verebilmesi için, sigara tüketimini kesinlikle azaltmak ve bırakmak gerekmektedir.

Tedavi sürecinde virüslere etki etmediği için antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır. Bu sebeple bronşit hastalığında antibiyotik tedavisinin uygulanmamasına dikkat edilmelidir. Ancak bazı durumlarda virüsle beraber bakteriler de görülebildiği için antibiyotik tedavisi bazı doktorlar tarafından kullanılmaktadır.

İlginiz Çekebilir

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu