Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Maydanozun Sağlığımız için 14 Faydası

Çorbalara, salata ve soslara tat vermesi için kullandığımız bu hoş bitki aslında tam bir şifa deposu. Maydanozu sadece yemekleri lezzetlendirmek için değil başlı başına bir ilaç olarak bile tüketebiliriz.

istanbul temizlik şirketi

Maydanoz genellikle baharat olarak kullandığımız bir bitki. Çorbalara, salata ve soslara tat vermesi için kullandığımız bu hoş bitki aslında tam bir şifa deposu. Maydanozu sadece yemekleri lezzetlendirmek için değil başlı başına bir ilaç olarak bile tüketebiliriz.

Bir Tutam Maydanozun Besin İçeriği

  • 4 kalori
  • 0.3 gram protein
  • 0.1 gram yağ
  • 0.6 gram karbonhidrat
  • 0.3 gram lif
  • 0.1 gram şeker

Bir tutam maydanoz günlük K vitamini ihtiyacımızın yüzde 205’ini, ayrıca C vitamini ihtiyacımızın yüzde 22’sini ve A vitamini ihtiyacımızın yüzde 17’sini sağlar ki bunların hepsi sağlığımız için kritik öneme sahip vitaminlerdir.

Maydanoz Suyunun Faydaları​

Maydanozun Faydaları

1- Maydanoz Genel Sağlık için Çok Faydalıdır

Maydanozun uçucu yağları, özellikle miristik olmak üzere, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ve özellikle akciğerlerde tümör oluşumunu engellediği gösterilmiştir.

Maydanozda bulunan bu faydalı yağlar sigara dumanı ve ızgara yiyeceklerde oluşan kömürler gibi kanserojenlere karşı vücudu korur.

2- Maydanoz Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Maydanozda bulunan bir flavonoid çeşidi olan myricetin adlı maddenin cilt kanseri önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca tatlı patates, maydanoz ve kızılcık, en yüksek konsantrasyonda myricetin içeren gıdaların başında gelmektedir.

Maydanoz gibi yüksek miktarda klorofil içeren yeşil ot ve sebzelerin, yüksek sıcaklıkta ızgarada üretilen heterosiklik aminlerin kanserojen etkilerini engellemede etkili olduğu gösterilmiştir.

Eğer ızgara seviyorsanız bunun kanserojen etkilerini azaltmak için yanında bolca maydanoz tüketmeye bakın.

Missouri Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmada maydanoz, kereviz ve diğer bitkilerde bulunan doğal bir kimyasal olan Apigen’in, agresif bir meme kanseri türünde tümör boyutunu azalttığı kanıtlanmıştır. Araştırmacılar, Apigenin’in gelecekte kanser için umut verici bir tedaviye dönüşebileceğini belirtiyor.

3- Maydanoz Diyabeti Önleyebilir 

Maydanozda bulunan Myricetin maddesinin diyabet tedavisinde kullanılan güçlü bir madde olduğu bilinmektedir. Bu madde kan şekerini düşürmekte ve kandaki kötü kolesterol seviyesini aşağılara çekmektedir.

4- Maydanoz Kemikleri Güçlendirir

K vitamininin düşük miktarda alınması ile kemik zayıflığı arasında bir ilişki olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Maydanoz yüksek miktarda K vitamini içerir. Öyle ki sadece günlük 10 dal maydanoz tüketmek K vitamini ihtiyacınızın tamamını tek başına karşılar.

Maydanozun içerdiği bazı maddeler kalsiyum emilimini artırır, kalsiyum kaybını azaltır ve kemik matris proteinlerinin ömrünü uzatır. Böylece genel olarak maydanoz kemik sağlığını önemli ölçüde iyileştirmiş olur. Eğer kemik erimesi, kırılma riski gibi problemler yaşıyorsanız mutlaka maydanoz tüketimini artırın.

5- Maydanoz Sindirim Sistemini Düzenler

Maydanozun içerdiği bazı fitokimyasallar beslenme bozukluklarının önüne geçerek iştah kaybını engeller. Obezlerde ise tam tersi bir etkiye sahiptir. Enteresan bir şekilde tokluk hissi oluşturarak az yemeye neden olur.

6- Maydanoz Boşaltım Sistemine İyi Gelir

Maydanoz, Yüzyıllar boyu maydanoz, böbrek taşları, üriner sistem enfeksiyonları ve safra kesesi taşları gibi çeşitli hastalıkların kontrolünde yardımcı olan etkili bir diüretik olarak kullanılmıştır.

Ödem, bir hastanın vücudun normal şartlar altında tutması gereken miktardan daha fazla sıvıyı tuttuğu tıbbi bir sorundur. Sıvı birikimi nedeniyle vücut şişer. Bu rahatsızlıktan muzdarip olanlar sadece bir kaç çay kaşığı maydanoz suyu hızlı bir rahatlama sağlayabilir.

Maydanozun kökleri de böbrek taşlarına karşı oldukça yararlıdır. Maydanoz köklerini kaynamış suya atın ve 3-5 dakika demlendirin bu suyu günlük olarak içerseniz toksinlerden arınırsınız.

7- Maydanoz Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Maydanozda bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. C vitamini, A Vitamini, K Vitamini, folat ( folik asit) ve niasin gibi vitaminlerin her biri bağışıklık sisteminin farklı yönleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

A Vitamini doğrudan lenfositlere veya beyaz kan hücrelerine etki eder, böylece bu hücrelerin etkileri artar. Maydanozun içindeki klorofil anti-bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir.

Araştırmalar, bu bitkinin antioksidan özelliklere ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır.

8- Maydanoz Osteoporoza Karşı Etkilidir

Maydanoz, osteoporoz vakalarında etkilidir ve kemik sağlığının korunmasında yardımcı olur. Osteoporoz, kemiklerde ve ayrıca homosistein adı verilen bir amino asit nedeniyle iyice düşen kalsiyum seviyesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu amino asit, folik asit alımı ile parçalanır.Süt ürünleri ve sebzeler dışında, maydanoz en iyi kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda, homosistein aminoasidini parçalayabilecek yeterli miktarda folik asit de içerir.

9- Maydanoz Şeker Hastalığına İyi Gelir

Marmara üniversitesinde fareler üzerinde yapılan bir çalışmada maydanozun bir süre sonra kan şekerini önemli ölçüde düşürdüğü kanıtlanmıştır. Diyabet hastaları düzenli olarak maydanoz tükettiğinde hem insülinin etkinliği artar hem de diyabetin karaciğer ve böbrekler üzerinde oluşturduğu hasar azalır.

10- Maydanoz, Romatoid Artrite Karşı Etkilidir

Maydanoz ayrıca romatoid artrite karşı da etkilidir. Bitkide bulunan C vitamini ve beta-karoten gibi bileşikler artrit kontrolünde anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Düzenli olarak maydanoz tüketmek de artrit semptomlarıyla bağlantılı olan ürik asit giderimi sürecini hızlandırmaktadır.

11- Maydanozda Bol Miktarda Antioksidan Bulunur

Maydanozdaki flavonoidlerin, özellikle luteolin’in, oldukça reaktif oksijen içeren moleküller (oksijen radikalleri) ile birleştiğinde antioksidan olarak işlev gördüğü ve hücrelerde oksijene dayalı hasarların önlenmesinde yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca maydanoz, kanın antioksidan kapasitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Uçucu yağlara ve flavonoidlere ek olarak, maydanoz C vitamini için de mükemmel bir kaynaktır ve aynı zamanda iyi bir A vitamini kaynağıdır (özellikle yoğun bir karotenoid, beta-karoten konsantrasyonu sayesinde).

C vitamininin birçok farklı fonksiyonu vardır. Bunlardan en önemlisi ise serbest radikallerle savaşmaktır. Yüksek seviyelerde serbest radikaller, kolon kanseri, diyabet ve astım dahil çeşitli kronik hastalıkların gelişmesine ve ilerlemesine zemin hazırlar.

Beta-karoten, maydanozda bolca bulunan önemli bir antioksidandır ve vücudun yağda çözünen bölgelerinde işlevseldir. C vitamini gibi beta-karoten de astım, osteoartrit ve romatoid artrit şiddetinin azaltılmasında yardımcı olabilir.

12- Kalp Sağlığı İçin Maydanoz

Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asitin iyi bir kaynağıdır. Folik asidin kalp damar sağlığı üzerindeki en önemli rolü damarlar üzerinde hasara neden olan kötü molekülleri parçalayarak uzaklaştırmasıdır bu yolla kronik hastalıkların kalp ve damarlar üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilerin tamamını ortadan kaldırır.

13- Maydanoz Kan Hücrelerinin Etkinliğini Artırır

Maydanoz demir ve K vitamini alımını artırır ki bunlar kırmızı kan hücreleri için en önemli iki besindir. K vitamini, kan pıhtısı oluşumu işinde uzmanlaşmış hücreler olan trombositlerin işlevinde önemli bir rol oynar. Kanamayı kontrol altına almak için kan pıhtına ihtiyacınız vardır.

Pıhtı oluşumunu bozan düşük K vitamini seviyeleri anormal kanamalara ve morarmalara neden olabilir. Demir, kırmızı kan hücrelerini destekler ve dokularımıza bol miktarda oksijen taşınmasına yardımcı olur. Maydanoz ile hazırlanan yarım bardak içeceğin her porsiyonu, 1.86 miligram demir sağlar ki bu miktar kadınlar için önerilen günlük alımın yüzde 10’u ve erkekler için yüzde 23’üne karşılık gelmektedir. Maydanoz ile hazırlanan yarım fincan içecek ayrıca 492 mikrogram K vitamini içerir ki bu önerilen günlük alım miktarının tamamıdır.

14- Maydanoz Görme Bozukluklarına İyi Gelir

Maydanoz görme kalitesini artırır ve görme bozukluklarına iyi gelir. Çünkü A vitamini ve Beta Karotenler içerir. Bu maddeler gözünüzde ışık algılama kalitesini artıran özel bir pigmentin hammaddesidir. Maydanoz ile hazırlanan bir bardak içecek günlük A vitamini ve beta karoten ihtiyacınızın yaklaşık %85 ini karşılayabilir.

Kaynak:

  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/284490.php
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=100&tname=foodspice

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu