Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlık

Beyinde dopamini artıran 7 yiyecek

Kendinizi daha iyi hissetmek için dopamine ihtiyacınız vardır. Beyindeki dopamin artışını belirli besinlerle sağlamak mümkündür. Peki hangi besinler?

istanbul temizlik şirketi

Kendinizi daha iyi hissetmek için dopamine ihtiyacınız vardır. Öte yandan, her şeyde olduğu gibi dopaminin de fazlası zararlı olabilir. Aşırı dopamin bağımlılık yaratabilir. Tatlılar, işlenmiş abur cubur gıdalar, örneğin aşırı yağlı, tuzlu patates cipsleri dopamini artırıcı özelliktedir, bu nedenle sağlıksız olduğu bilindikleri halde insanlara cazip gelir ve bağımlılık yaratır. Dopamin seviyenizi yüksek tutmanın en sağlıklı yolu bu maddeyi doğal gıdalardan almaktır. Böylece dengeli bir dopamin seviyesine sahip olur ve sağlığınızı korursunuz.

Somon

Somon Balığı

Sağlıklı yağlarla dolu somon, dopamin seviyesini artırmak için en faydalı yiyeceklerden birisidir. Yağlı gıdaların hepsi dopamin seviyesini yükseltme eğilimindedir, bunlar içerisinde sağlıklı olanları seçmek asıl önemli olan nokta. Omega3 bakımından zengin somon bu açıdan iyi bir seçim.

Omega3 yağ asitleri beyninizin dopamini işleyişine yardımcı olur. Yeterli Omega3 almak beyninizin dopamini doğru kullanması için gereklidir. Bu yağ asitleri öğrenme ve hafızaya da faydalıdır.

Domates

Domates

Yaz geliyor ve tarladan yeni gelen, taptaze domatesleri bol bol bulabileceğiz. Domateste güçlü antioksidanlar ve kırmızı rengini veren karotenoidler bulunur.

Antioksidanlar hücrelerinizi korur, özellikle de beyin hücreleriniz için önemlidirler. Son araştırmalar domates ve domates ürünlerinin dopamin üreten beyin hücreleri için de son derece faydalı olduğunu ortaya koydu.

Domatesin çok fazla tüketim şekli var, hepsi de faydalı. Antioksidan özelliğinin artması için özellikle pişirilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çorbadan makarna sosuna, tüm yemeklerin harcına domatesi mutfağınızda sık sık kullanabilirsiniz.

Çikolata

Çikolata

Çikolatanın bu kadar tatmin edici olmasının en önemli nedeni dopamin üretimini tetiklemesi ve serotonin gibi diğer iyi hissettiren hormonların da seviyesini yükseltmesi. Bir ya da iki kare bitter çikolata diyetinizi bozmadan dopamin seviyenizi artırmaya yetecektir.

En az %70 kakao içeren bir çikolata seçmeniz tavsiye edilir. Bitter çikolata antioksidanlar açısından da zengindir. Evde yapacağınız kurabiye, kek gibi tatlılarda da bitter çikolata tercih edebilirsiniz.

Peynir

Peynir

Peynir D3 vitamini açısından zengindir, kalsiyumun emilimine yardımcı olarak kemiklerinizi güçlendirir, ayrıca dopamin seviyenizi de yükseltir.

Salatalar, çorbalar, makarnalar, pizza ve tostlar, ayrıca kahvaltılarda peyniri dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Kalsiyum açısından daha da zengin çökelek, lor peyniri gibi çeşitleri de ihmal etmemeniz önerilir.

Keten tohumu

Keten tohumu

Tıpkı somon gibi, keten tohumu da Omega3 yağ asitleri bakımından zengindir, üstelik maliyeti de daha düşüktür.

Öğütülmüş keten tohumunu mısır gevreği, yulaf ezmesi, granola, müsli gibi kahvaltılık tahıl ve karışımlarla birlikte tüketebilir ya da salatalarınıza serpebilirsiniz.

Tavuk göğsü

Tavuk göğsü

Tavuk göğsü yağsız protein almak isteyenler için favori bir et ürünüdür, kalorisi düşüktür ve çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Tavuk göğsü beyniniz için gerekli amino asitleri sağlayarak dopamin seviyesini de yükseltir.

Tavuk göğsünü salata yaparak, makarna ya da pilavlara katarak, fırında patates ya da sebzelerle pişirerek, ızgara yaparak tüketebilirsiniz.

Stevya

Stevya

Şeker dopamin seviyenizi aşırı yükselterek bağımlılık yapar ve diyabetten diş çürüklerine kadar pek çok açıdan sağlığınız için zararlıdır. Doğal tatlandırıcı stevya ise şekerin bu zararlarından uzak durarak tatlı ihtiyacınızı gidermenize yardımcı olur, aynı zamanda bağımlılık yapmadan dopamin seviyenizi artırır.

Stevyayı sıvı, tablet ya da toz olarak içeceklerde, tatlılarda, dilediğiniz tüm yiyeceklerin içinde kullanabilirsiniz.

Bu dopamin artırıcı yiyecekleri hemen hemen her gün tüketerek daha iyi ve enerjik hissetmeniz, aynı zamanda sağlığınızı korumanız mümkün. Mutlu olmak için abur cuburlarla sağlığınızı riske atmak zorunda değilsiniz.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir Yorum

  1. Liste güzele benziyor. İlk defa sağlıkta çikolata tavsiye edeni görüyorum. Onunla başlayacağım sanırım 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu