Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Kadınların en büyük dertlerinden birisi olan adet sancısı ile ilgi detaylar ve adet sancısına ne iyi gelir sorusunun cevabı yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Sağlığı yerinde olan bütün kadınların, doğurganlığının göstergesi, anne olabildiklerinin nişanı olan “adet görme” (regl), rutin olarak aylık döngüler halinde yaşanırken, çoğu kadına da bazı rahatsızlıklar yaşatır. Bu zamanda görülen adet sancısı ise yaşanacak en şiddetli sancılardan birisidir.

Adet dönemlerinde; bazen adet henüz başlamadan, bazen de en yoğun adet günlerinde daha çok kendini hissettiren, karın ve rahimde görülen, kramplı  sancıya  adet sancısı adı verilir. Tıbben adlandırılması; “dismenore”dir.

Adet döneminde görülen sancı kramplarına eşlik edebilen rahatsızlıklar şunlardır:

  • Bulantı
  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Tansiyon düşüklükleri
  • Kalp çarpıntısı
  • Sırt ve bel ağrıları
  • Yorgunluk
  • Grip
  • Migren hastası olan kişiler; bu dönemlerinde yoğun baş ağrısı çeker, ataklar geçirirler.

Adet döneminde yaşanan ruhsal rahatsızlıklar ise; sinirlilik, artan uyku ihtiyacı ya da uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluklarıdır.

Yapılan araştırmalar, adet gören kadınlardan her ikisinden birinin; adet sancısı yaşadığını, farklı derecelerde de olsa ağrı çektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, sancılı adet dönemi geçiren kadınların her dördünden birinin; yaşam kalitesinin olumsuz şekilde etkilendiği, kız öğrencilerin de bu dönemlerde başarı düşüşleri yaşadığı  ifade edilmektedir.

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur?

Bu dönemde, rahimdeki kanamanın kontrollü olarak atılması için rahmin kasılması gereklidir. Rahimde üretilmiş olan çeşitli kimyasallar bu kasılmaları sağlar. Kasılmalar nedeniyle rahme giden kan akışı ve oksijende  azalma görülür, bu nedenle sancılı ağrı hissedilir.

Adet Sancısı Neden Her Kadında Değişkendir?

Rahim kasılmaları, adet görmekte olan tüm kadınlarda yaşanır, ancak bazılarında  kasılmalar ağrı olarak hissedilir. Bu farklı durum; kişinin ağrı eşiğine, sosyal statüsüne, eğitimine, psikolojisine ve genetiğe bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Adet Sancısı Geçmediği Zaman Ne Yapılmalı?

Adet sancısı, bir doğal nedene bağlı olmadan da yaşanabilir.

Organik bir süreç olarak kabul edilen bu ağrılar, 20’li yaşlardan itibaren  azalarak devam edebilir. Bu ağrılar, “Primer Dismonere” olarak isimlendirilir.

20’li yaşlardan sonra ortaya çıkan ve artma gösteren ağrılar “Sekonder Dismonere”’nin nedenleri:

  • Miyom varlığı
  • Rahimden  atılan tabakanın farklı yerlerde yerleşmesi
  • Kist
  • Enfeksiyon
  • Kanal darlıkları
  • Rahim yapışıklığı
  • Polip
  • Tümör

Ağrının nedeni ortaya koyulmalı; jinekolojik muayene ve ultrasonografi, smear gibi  testler ile ağrı incelenmeli.
Eğer, ağrılar şiddetle devam etmekteyse ve fiziksel bir neden yoksa psikolojik destek alınmalıdır.
Araştırmaların gösterdiği üzere, psikolojik nedenler de adet sancılarında oldukça etkilidir.
Ailedeki adet sancısı hikayesi olanlarda, genetik faktörler etki gösterir.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet döneminde yaşanılan ağrının nedeni; rahim bölgesinde oksijenin azalması olduğu için, bu bölgede kan dolaşımını hızlandırabilen her şey sancılara iyi gelir.

Sıcak uygulama: Karın altına koyulan sıcak kompres uygulamaları, kan dolaşımını hızlandıracağı için ağrıyı azaltır. Ilık suyla duş almak ve ayakları ısıtmak da fayda gösterir. İstenildiği kadar sayıda uygulama yapılmasının sakıncası yoktur.

Gevşemeyi sağlayacak  egzersizler: Sıcak bir ortamda uzanarak nefes alıp vermek, bütün vücudun gevşemesini sağlar. Ayaklardan başlayarak, yukarıya doğru tüm bedeninizi sırayla gevşetin. Vücuttaki gerginliğin nedeni, rahim içinde oluşan kramplar olduğu için, vücuttaki gerginlik geçtiğinde sancı da önemli derecede hafifler. Dinlenme ve uyku da vücudun gevşeyip rahatlamasını sağlar. Ayrıca düzenli olarak yapılacak egzersizler, vücudun gevşemesini “sürekli” olarak sağlayacağı için, adet dönemlerinde de olumlu etkisini devam ettirecektir.

Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Adet dönemlerindeki şişkinlik ve kramplara karşı bol bol su tüketilmeli

Suyu yeterli miktarda tüketmeye dikkat etmek, adet dönemlerinde vücutta gözlenen ödem ve kramplara karşı etkilidir. Su, krampların   şiddetini azaltır. Özellikle bu dönemde, tatlı isteği belirgin bir şekilde artıştadır. Su, artan bu isteğe karşı koymayı sağlarken, ayrıca; vücudun şeker dengesini sağlamak için, içeceğimiz suya özellikle çubuk tarçın ilavesi tavsiye edilendir.

Yağlı balıklar adet sancılarının azalmasına yardımcıdır

Omega 3 ve D vitamini zengini  somon gibi oldukça yağlı balıklar, adet ağrılarının azalmasında yardımcıdır. Bu iki besin öğesi de, adet kramp ve sancılarını dindirmede etkilidir. Zaten bu dönemde yaşanan şişkinlik şikayeti hususunda, daha da artmaması için hafif olacak şekilde pişirilmesi önemli; fırında veya ızgarada pişirme yöntemleri  seçilmeli. Balığın yanında da, tüketilebilicek olan havuç salatası da krampların etkisizleştirmesi  için çok fayda sağlayacaktır.

Adete bağlı ödemin giderilmesi için en etkili besinlerden biri olan ananas tüketin

Ananasın su yüklü bir besin ve tatlı oluşu ile kramp ve sancıların azalmasında, ödemin oluşmasının engellenmesinde en etkili besinlerdendir. Adet dönemi ödemlerinin giderilmesinde günlük kullanımı sağlandığında, bu dönemde yaşanan, adete has rahatsızlıkların minumum seviyede kaldığı gözlenebilir.

Bitki çayları adet ağrılarına karşı çok etkili

Özellikle yeşil çay, tarçın, nane limon çayı, portakal çayı ve kırmızı meyve çayları; adet döneminde  değişime uğrayan bütün vücut fonksiyonlarının bozulmalar yaşamasını engeller, düzenli şekilde çalışmasını devam ettirir. Yeşil çay; vücutta şişkinlik oluşumunu engeller,ayrıca  metabolizmanın  hızlı çalışmasında etkilidir. Kırmızı meyveli çaylar ise; içerdiği yüksek antioksidan seviyesi  ile rahatlatıcı etkisini gösterir, adet şikayetlerini azaltır. Tarçın ve portakal çayları, tatlı isteğini bastıran çaylardandır. Bulantı, gaz ve şişkinlik şikayetlerinin oluşmaması için nane- limon çayı içilmesi fayda sağlar.

Bitki çayları tüketirken dikkat edilmesi gereken nokta; güvenilir kaynaklardan temin edilen,  doğal koşullarda üretilen ve  işlemden geçmemiş olan çaylardan tercih edilmesidir.

Bitter çikolata adet sancılarını ve bu dönemde artan tatlı ihtiyacını azaltır

Adet döneminde yaşadığımız yoğun tatlı ihtiyacını gidermek için, bitter çikolata tercih etmek  doğru hamledir. Tatlı atakları bitter çikolata ile atlattıldığında, hem yüksek kalorili besinler vücuda alınmamış olur, hem de sağladığı antioksidan etkisiyle  vücudun gevşemesine, rahatlamasına ve sancılı ağrıların azalmasına destek verir.

Muz da adet kramplarını azaltan besinlerden biridir

Spor öncesinde kramp oluşunun engellenmesi için genellikle muz tüketilmesi önerilir. Aynı şekilde egzersiz öncesi yediğimiz muz, adet kramp ve sancılarının oluşmaması için de tavsiye edilmekte olan  besinlerin başında gelir. Bu dönemde yiyeceğiniz bir adet muz, kramp risklerini yok eder.

Sabah saatlerinde içilen tarçınlı süt sancılara karşı etkilidir

İçerdiği kalsiyum ile sabahları içilecek olan tarçın içeren ılık süt, adet sancısına karşı etkili olur. Ayrıca; tarçın ile tatlandırılmış olan  süt, tatlı atağının oluşumunu da engeller. Süt içtiğinde gaz ve şişkinlik problemi yaşayanlar, laktozsuz sütü tercih edebilir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir Yorum

  1. papatya çayı da çok faydalı cidden kendim kullandım ve işe yaradığını görünce o sıcak su torbalarına ihtiyaç kalmadı ve yeni bir bitki çayı çıkmış özel olarak regl çayı onu da tavsiye ederim ben ikidir içiyorum fena değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu