Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Varis Nedir? Varise İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Besinler Nelerdir?

Varis nedir? Varislerden kurtulmak için neler yapmalısınız? Varise iyi gelen şifalı bitkiler ve besinler hakkında detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Özellikle bayanlarda görülen bir sağlık sorunu olan varis; toplardamarların genişlemesi ve şişmesidir. Varis vücudun en fazla basınç alan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında oluşur. Sağlık açısından önemli bir sorun olan varisler, estetik açısından da kötü bir görüntüyü ortaya çıkartır.

Varislerin dereceleri oldukça farklıdır. Birinci derece varisler kılcal varisler olarak adlandırılan ağrı ve sızısı oldukça az olan ve dışarıdan bakıldığında biraz olsun fark edilebilen varislerdir. İkinci derece varisler bakıldığında kolayca fark edilebilir ve kişiye şiddetli ağrı vererek rahatsız olmasına neden olur. Üçüncü derece varislerde belirginlik oldukça fazladır ve bacaklarda şişmeler meydana gelmiştir. Ağrılar oldukça fazladır. Dördüncü derece varislerde ayak bileği çevresinde siyah renk değişiklikleri olur. Beşinci derece varisler altıncı derece ile dördüncü derece arasında belirtiler olur. Altıncı derecede ise ayak bileğinde yaralar oluşur. En ciddi varislerde altıncı derece varislerdir.

Varis belirtileri arasında; gece yaşanan kramplar, bacaklarda şişlik, bacaklarda kaşıntı, ayakta uzun süre durulduğunda ağrı yaşanması gibi sorunlar görülür.

Varislerin tedavisi için ilk önce bir uzmanla görüşmek en doğrusudur. Varisi tedavisinde kullanılan varis çorabı fayda sağlayabilir. Ailesinde varis problemi olanlarda varis görülme riski oldukça fazladır. Bu nedenle bu kişilerin koruyucu önlemler almaları ve düşük basınçlı varis çoraplarını kullanmaları önerilir. Bunun dışında ise varise iyi gelen şifalı bitkiler ve besinlerden yardım alarak da varislerin ortaya çıkarttığı sorunları azaltabilirsiniz.

Varisi olanlar nelere dikkat etmelidir?

Varisi olanlar nelere dikkat etmelidir?

  • Sıcak damarların genişlemesine neden olacağı için varisli hastaların sıcağa dikkat etmesi gerekir. Bunun içinde çok sıcak su ile duş alınmamalı, sauna, kaplıca gibi sıcak ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yüksek topuklu ayakkabı giyilmemelidir.
  • Uzun süre ayakta kalınmamalıdır.
  • Düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır.
  • Yüzme bacakları çalıştırdığı için varisi olanlar yüzebilirler.
  • Kilo almamaya dikkat edin. Kilo varislerin artmasına neden olur. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstererek ve basit diyet programları ile kilo alımının önüne geçebilirsiniz.
  • Kot pantolon dolaşım bozukluklarına neden olduğu için kot pantolon giyilmemelidir.
  • Varisli hastalar akşamları soğuk su ile masaj yaparak rahatlayabilirler.
  • Yatarken ayaklar hafif yüksekte yatmak kişiyi rahatlatır.

Varise İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Besinler

Varise İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Besinler

Zencefil: Varislerin yol açtığı ağrıları azaltan zencefil, varislerin ortaya çıkardığı görüntünün de yok edilmesine yardımcı olur. Dolaşımı iyileştirerek varisli damarların oluşumunu önler. Zencefil E vitamini ile karıştırılıp doğrudan cilde uygulanır ise oldukça faydalı sonuçlar elde edilir.

Rezene: Rezene yaprakları ile yapılan çay düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını düzenleyerek damar hastalıklarının oluşmasını engeller. İçerisinde bulunan pektin sayesinde damarlar güçlenerek genişlemesi önlenmiş olur. Varis hastaları günde bir bardak rezene çayı içmeye özen göstermelidir.

At kestanesi: Atkestanesi içerisinde bulunan vitamin ve minareler damarların güçlenmesini sağlayarak damarlarda genişleme ve şişme olmasını önler.

Sedef Otu: İçerisinde bulunan uçucu yağ asitleri sayesinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek varise iyi gelir.

Çoban Çantası: Varis hastalığının en iyi ilacı olan bu bitki ülkemizde çok fazla bulunmayan bitkilerden birisidir. Varis bölgesinde yer alan damarların içerisindeki kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanı sulandırır. Bu sayede varise iyi gelmektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde varislerde ve varislerin ortaya çıkarttığı sorunlarda ciddi bir biçimde azalma görülecektir.

Asma Yaprağı: Tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışıp kanın sulanmasını sağlayarak kanın pıhtılaşmasını engeller. Bu sayede varisin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca düzenli olarak tüketildiğinde damarlardaki şişliklerde azalmalar meydana gelir.

Tavşan Memesi Bitkisi: Damarların güçlenmesini sağlayan bu bitki varisler için oldukça faydalıdır.

Brahmi: Varisli damarları iyileştirmekte etkili olan bu bitki cildin renginin düzenlenmesine yardımcı olan vitaminleri de içerir. Doğrudan bacaklara uygulanan brahmi ile ciltte ciddi oranda renk değişiklikleri olacaktır.

Biberiye: Kan dolaşımını hızlandırarak varisli damarlara iyi gelmektedir.

Güvercin otu: İltihap sökücü özelliği ile varislere iyi gelmektedir. Çay olarak tüketilebileceği gibi bacaklara kompres yapılarak da kullanılabilir.

Çoban Püskülü: İçeriğinde bulunan ruskogenin damarlardaki şişkinliği ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Kan damarlarını güçlendirir ve sıkılaşmasını sağlar.

Sarımsak: İltihap sökücü özelliği ile varislere iyi gelen sarımsak çiğ olarak tüketilmelidir. Vücuttaki fazla proteini de azaltarak varisli damarların görünümlerine etki ederek daha iyi görünmesini sağlar.

Soğan: Vücutta proteinlerin emilimini ve dağılımını düzenler. Bu etkisi sayesinde de varisli damarların oluşumunu engeller. Ayrıca varisli damarların cilt üzerinden görünmesini engeller. Çiğ olarak her gün tüketilen soğanın faydasını bir süre sonra görebilirsiniz.

Kiraz ve böğürtlen: Bu meyveler varislerin ortaya çıkardığı yakınmaları azalttıkları gibi hastalığın oluşmasını da önlerler. Antioksidan bakımından zengin oldukları için toplardamar içerisinde bulunan zararlı maddelere karşı direnç gösterirler.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu