Instagram takipçi satın al
Hayvanlar AlemiListeler

Uğur Böceği ve Uğur Böceği Çeşitleri Hakkında Bilgiler

Hemen her yerde görmeye alıştığımız uğur böcekleri ve uğur böceği türleri hakkında bilmek istediğiniz her şey yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Uğur böceğigiller (Coccinellidae) familyasından kınkanatlı bir böcektir uğur böceği. Bitkilerin üzerinde yaşar. Boyu 3 ila 10 milimetre uzunluğundadır. Genellikle parlak kırmızı ve parlak sarı renkte olan gövdesi kubbe biçimindedir. Kanatları üzerinde siyah benekler bulunur. Renkleri farklı olan türleri de bulunur. 5000 kadar türü olduğu bilinmektedir. Avrupa’da 80 kadar tür yaşar.

En çok bilinenleri yedi noktalı uğur böceği (Coccinella septempunctata) ve iki noktalı uğur böceğidir. Bu böceğin başı küçüktür ve antenlerinin uçları topuz biçimindedir. Halk arasında hanım böceği, gelinböceği ve uçuç böceği olarak da bilinir.

Uğur Böcekleri

Uğur Böceklerinin Yaşantısı

Türlerinin çoğu etobur olduğundan yaprak bitleri ve diğer bitki zararlıları ile beslenirler. Bu da insanlar için yararlıdır. Çoğu ülke bu böcekleri zirai mücadelede kullanır. Fakat az da olsa bazı türleri bitkiyle beslenir. Bu da tarım açısından bu böceği önemli bir bit-ki zararlısı yapar.

Uğur böceklerinin pek çok düşmanı vardır. Larvalara, kuşlar ve çeşitli böcekler saldırır. Kertenkeleler ve fareler de ergin uğur böceklerinin parlak renklerini çok uzaktan fark ederler.

Uğur böcekleri düşmanlarını kendilerinden uzak tutmak için yere yatar, ölü taklidi yaparlar ve bacak eklemlerinden kötü koku salgılarlar. Bu sayede düşmanlarına lezzetli av olmadıkları mesajı vererek kurtulmayı amaçlarlar. Kimi türlerin binlercesi bir araya gelir ve çöp yığınları altında veya metruk binalarda kış uykusuna yatarlar.

ABD’nin batıdaki eyaletlerinde bulun türleri ise ovalardan dağlara çıkarak kışı geçirmeye çalışırlar. Kasım ve nisan ayları arasında uyuyacakları çalılar üzerine yerleşirler. Zirai mücadele ekipleri, kış aylarında dağlarda uyuyan bu uğur böceklerini cam galonlarla toplarlar.

Her bir cam galon yaklaşık olarak 1500 kadar uğur böceği barındırır. Bunlar bu cam galonlarda hiçbir zarar görmez ve ekipler onları düşük ısılarda saklarlar. Gerekli olan zamanlarda çiftçilere bitki zarlarının yok etmek için dağıtılırlar. Cam galonlar normal ısılara getirilince aç olarak uyanan bu böcekler bitki zararlılarını yemeye başlarlar.

Mayıs ayında çiftleşirler. Yaprakların üzerine 40-60 tanelik öbekler şeklinde yumurtalarını bırakırlar. Larvalar, hava şartlarına bağlı olarak 5-10 gün içerisinde yumurtadan çıkar. Önceleri üzerlerinde benekleri bulunmaz. Larvalar hareketli ve oburdurlar, ne bulurlarsa yerler.

Yaprak bitleri, uğur böceği tırtılından daha büyüktür. Buna rağmen her biri 200 ile 500 civarında yaprak biti yiyebilirler. Larvalar onları ısırarak vücut öz sularını emerler. Yaprak biti kolonisi bu şekilde kısa sürede tüketilir. Çok yemeleri sonucunda tırtıllar hızla büyürler.

Bazen karıncaların şekerli salgıları için koruduğu yaprak biti kolonilerine rastlarlar. Bu durumda çoban karıncalar alarm verirler. Karıncalar tırtılları koymak için üzerlerine karınca asidi püskürtürler. Fakat tırtıllar kaçmaz. Yaprak bitine salahran tırtıllara karıncalar formik asit püskürterek, ısırmaya başlarlar.

Karıncalar, uğur böceği tırtılını yaprağın kenarına getirip boşluğa atarak kurtulurlar. Amerika kıtasında bulunan bazı tür karıncalar da, yaprak bitlerini onları yemeye çalışan uğur böceği larvalarından korumak için özel karton kafesler inşa ederler.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu