Instagram takipçi satın al
Sağlık

Çocuklar Neden Tırnak Yer? Tırnak Yeme Alışkanlığının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

istanbul temizlik şirketi

Günümüzde çoğu ebeveynin ortak sorunu olan çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı çocuklara yüklediğimiz stres ve sorumluluk ile birlikte artış gösteriyor. Peki, çocuklarda tırnak yeme hastalığı nasıl tedavi edilir? 

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Çocuğunda tırnak yeme alışkanlığı bulunan ebeveynlerin öncelikle çocuğa karşı sergiledikleri tutumu sonra da aile içi iletişimi gözden geçirmeleri gerekiyor. Çocuğunda tırnak yeme hastalığı olan ailelerin çoğunda çocuğa karşı ailenin davranışları oldukça önemlidir. Çocuklarda 3-4 yaş aralığında yani çocuklar için en hassas dönem aralığında başlayan tırnak yeme alışkanlığının en önemli sebebi anne ve babanın çocuğa olan tutumudur. Bundan sonraki yaşlarda ortaya çıkan tırnak yeme hastalığı ise genellikle uzmanlar tarafından psikolojik sebeplere dayandırılmaktadır.

Aile bireyleri arasında sürekli eleştiri yağmuruna tutulan, azarlanan ve aile büyükleri yanında küçük düşürülen çocuklar bu yaşlarda içine attığı sorunlar yüzünden ileride bazı psikolojik hastalıklara yakalanabilir. Bu sorunların başlangıç aşaması ise genelde çocukların içine kapanması, aile bireylerine karşı daha agresif davranışlar sergilemesi ve tırnak yemesidir.

Şunu unutmamalısınız ki karşınızda duran çocuğunuz kendini henüz kelimeler ile tam olarak ifade edecek düzeyde değildir. Çocuklar bunun yerine bir sorun ile karşılaştıkları zaman davranışlar ile tepkilerini belli ederler. Tırnak yeme alışkanlığı da aslında bu tepkiden ortaya çıkmıştır. İçine attığı sıkıntılardan sonra birkaç kere tırnak yiyen çocuklar, bu davranışın kendini rahatlattığı hissine kapılırsa bundan sonra her stres ve sorun ile karşılaştığında tırnak yemeye başlayacak ve tırnak yeme alışkanlığı oluşacaktır.

Tırnak Yeme Alışkanlığının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

PEKI, OLUŞAN BU ALIŞKANLIĞIN TEDAVI SÜRECI NASIL OLMALIDIR?

Öncelikle çocuklarınızın duygularını yaşamasına izin vermeniz gerekiyor. Yani sinirlenen ya da ağlamak isteyen bir çocuğu zorla bunu yapmamaya itmemelisiniz. Tırnak yeme alışkanlığının yanı sıra saç çekme ve parmak emme gibi rahatsızlıklar da bu yolla oluşmaktadır. Bu rahatsızlıkları gözlemlediğiniz çocuklara bağırmak ve sert şekilde konuşmak yerine onun annesi ve babası olarak her zaman yanında olduğunuzu güzel bir dille ifade etmelisiniz. Bağırarak konuşmak ve en önemlisi tehdit etmek çocuklarda ilerleyen yaşlara yönelik ciddi hastalıkların başlangıcı olabilir.

TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞININ TEDAVI SÜRECI

Çocuğunuzun tırnak yediğini fark ettiğiniz anda onun dikkatini dağıtmaya çalışın. Uyarmak ve yapmamasını söylemek sadece o an için ise yarayacaktır. Bunun yerine çocuğunuzdan getirmesi için bir şey isteyin ya da ellerini kullanarak oynaması için oyun hamuru gibi oyuncaklar ile çocuğunuza belli etmeden dikkatini dağıtmaya çalışın.

ÇOCUĞUNUZA SEVGINIZI HISSETTIRIN

Tırnak yeme alışkanlığı psikolojik bir sorundur. Bu yüzden çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını evde büyük bir sorun gibi göstermek yerine ona bu sorunu güzel bir dille anlatın ve tırnak yerse olabilecek şeyleri öğretin. Güvensizlik ve stres yüzünden tırnak yiyen çocuğunuza onu sevdiğinizi göstermek için her fırsatta sarılın. Güven ve sevgi ortamında büyüyen çocuklarda stres azalacaktır. Evdeki kuralları söyleme şeklinizde ise ses tonu ve sertliğe dikkat ederek, yumuşak bir tavır ile kuralları anlatın.

Çocuğunuza siz ya da başka birisi tarafından baskıcı davranılıyor ise bunun önüne geçmelisiniz. Buradan kastımız çocuğunuzu %100 şımartmak ve her istediğini yapmak değil kendini hissettirdiğiniz kurallar çerçevesinde rahat hissetmesini sağlamaktır. Eğer iki ve daha fazla çocuğunuz var ve ilgi diğer çocuğun üzerinde yoğunlaşmış ise iki çocuğunuza da eşit miktarda ilgi göstermelisiniz. Aksi takdirde ilgi görmeyen çocuğunuzda ilerleyen yaşlarda önüne geçilemeyecek psikolojik rahatsızlıklar oluşabilir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu