Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Soğuk Algınlığı ve Gribe İyi Gelen Bitkiler

Kış aylarının en büyük problemi kesinlikte soğuk algınlığı ve grip hastalığıdır. Doğal çözüm olarak soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen bitkiler nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Kış aylarının vazgeçilmez hastalığı olan grip birçok kişiye kışın zor zamanlar yaşatmaktadır. Gribe yakalanan kişilerin iyileşmeleri için yapmaları gereken en önemli şey dinlenmek ve bol bol sıvı tüketmektir. Gribe iyi gelen bitkiler nelerdir yazımızda yer verdik.

Gribi ilerleyen ve oldukça fazla rahatsız olan kişiler doktor desteği alarak çeşitli antviral ilaçlar kullanıp hastalığın tedavi edilmesi sağlanır.

Solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olan grip burun, boğaz ve akciğeri etkiler. Öksürük, baş ağrısı, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun tıkanıklığı grip sırasında görülen sorunlardır.

Bu sorunların giderilmesinde ilaç tedavisi kullanılabileceği gibi çeşitli bitkilerin yadımı ile de bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Grip oluşumunu önlemek için de bitkilerden yardım alınabilir.

Gribe iyi gelen bitkiler ve faydaları

Gribe iyi gelen bitkiler ve faydaları ise şunlardır:

Nane çayı: Grip olan bir kişinin yapacağı ilk şey nane çayı hazırlamaktır. Oldukça eski ve bilinen bir uygulama olan nane çayı vücudun hastalıklara karşı savaşmasını ve vücudun korunmasını sağlar. Balgam söktürücü özelliği olan nane boğazın rahatlamasına da yardımcı olur.

Grip sırasında oluşan baş ağrısını geçirmede de oldukça etkilidir. Nane çayı taze yapraklardan veya kurutulmuş nane yapraklarından hazırlanarak tüketilebilir.

Ihlamur: Gribe iyi gelen bitkiler listesinde ilk sıralarda yer alan ıhlamurun ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Boğazı yumuşatır ve doğal bir iltihap gidericidir.

Boğazda tahrişi önler. Grip olanların tüketebileceği çaylardan birisi iken grip olmadan önce de kış aylarında sık sık tüketilmesi gereken bir çaydır.

Adaçayı: Ağız ve boğaz iltihaplarında etkili olan adaçayı gripken içildiğinde kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Bunun yanında adaçayı ile hazırlanan karışım ile gün içerisinde boğaza gargara yapılarak boğazın rahatlaması sağlanır.

Ekinezya: Bağışıklık sistemin güçlendiren ekinezya, grip virüslerine karşı vücudu korur. Vücudun hastalıklara karşı kendi savunma mekanizmasını oluşturmasına destek olarak vücudun direncini düşüren etkenlere karşı savaşır.

Ekinezya bitkisinden hazırlanan çay içilebileceği gibi hazır poşet çaylar içerisinde bulunan ekinezya çayları da içilebilir.

Zencefil: Pek çok hastalığa iyi gelen bir bitki olan zencefil sindirim sorunları, bulantı ve mide bozukluğuna karşı oldukça etkili bir bitkidir. Grip, soğuk algınlığı ve baş ağrısı tedavisinde kullanılan oldukça etkili bir iltihap gidericidir.

Akciğer ve sinüslerde toksinlerin barınmasını önleyip kişinin rahat nefes almasını sağlar. Solunum sisteminde hava yollarının açık kalmasına yardımcı olur. Ter atmak içinde etkili olan zencefil ile grip daha kolay bir şekilde atlatılır.

Zencefil çayı hazırlamak için; bir bardak suya taze doğranmış zencefil dilimleri ve bir tarçın kabuğu eklenir ve 20 dakika demlenmesi beklenir. Hazırlanan çay demlendikten sonra süzülerek içilir.

Gribe ne iyi gelir?

Zerdeçal: Boğaz ağrısı ve öksürük sorunlarının tedavisinde oldukça etkilidir. İçerisinde bulunan akurukumin maddesi ve diğer bileşenler boğaz ağrısı ve öksürük gibi sorunların yanı sıra gribin neden olduğu diğer sorunları da ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Bir bardak ılık süt içerisine eklenen iki tutam zerdeçal ile hazırlanan karışım grip süresinde içildiğinde kişinin rahatlamasına yardımcı olur.

Zerdeçal çayı için ise; 4 fincan su kaynatılarak içerisine 1 tutam toz zerdeçal ilave edilip 10 dakika demlendirilir. Ilıdıktan sonra çay içerisine bir tatlı kaşığı bal ilave edilir limon sıkıldıktan sonra tüketilebilir.

Yeşil çay: Vücuttan zararlı toksinlerin atılmasında odlukça faydalı olan yeşil çay gün içerisinde tüketilmesi gereken çaylar içerisine mutlaka eklenmelidir. Günde 2 bardak tüketilen yeşil çay ile kışın grip olma riski azaltılır.

Grip sırasında tüketilen yeşil çay ile de hastalığın daha kısa sürede daha hafif geçmesi sağlanabilir. Grip sırasında tüketilen yeşil çay içerisine limon sıkılarak balgamdan kurtulabilirsiniz. Ayrıca içerisine bal ekleyerek de balın anti bakteriyel özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Sarımsak: Güçlü bir doğal antibiyotik olan sarımsak vücuttan iltihabın atılmasında oldukça etkilidir. Bakteri ve mantarlara karşı koruma sağlayan sarımsak ayrıca virüslerin vücuda girmesini önlemeye de yardımcı olur.

Grip sırasında günde 3-4 defa sarımsak tüketerek gribi daha kolay atlatabilirsiniz. Çiğ olarak bu şekilde tüketemezseniz yine çiğ olarak domates çorbası içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.

Bunların yanında dövülerek diğer çorbaların içerisine eklenerek de tüketilebilir. Sarımsak çayı hazırlamak için ise; 1 fincan sıcak su içerisine 1-2 diş sarımsak ufak ufak doğrandıktan sonra dövülerek eklenir. Demlenen bu karışım ılıyınca içilebilir.

Limon: C vitamini deposu olan limon grip zamanında ve öncesinde mutlaka tüketilmelidir. Limon içerisindeki C vitamini vücut direncini arttırarak vücudun kendini korumasına yardımcı olur. Balgamın azaltılmasında da yardımcı olur.

Limon hazırlanan bitki çayları içerisine eklenerek kullanılabileceği gibi çorbalar içerisine eklenerek de kullanılabilir.

Yapılan limonatalar ile de grip sırasında vücudun direnci arttırılıp hastalığın daha çabuk atlatılması sağlanabilir. Limonata içerisine 3-4 kaşık bal ve taze zencefilde eklenerek etkisi arttırılabilir.

Kuşburnu: İçerdiği C vitamini ile vücut direncini arttıran kuşburnu, kışın mutlaka tüketilmesi gereken gribi önleyici bitki çaylarından birisidir.

Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur. Grip sırasında tüketildiğinde de hastalığın hafiflemesini sağlanır.

Meyan kökü: Balgam söktürücü özelliği olan meyan kökü solunum yollarındaki salgıyı da azaltarak boğazın tahriş olmasını önler.

Karanfil: Birçok bitki çayı çerisinde kullanılan karanfil ağız ve boğazda mantar, virüs ve bakterilerin yol açtığı etkilerin azaltılmasında etilidir. Antiseptik özelliği ile ağrı giderici faydası vardır.

Tarçın kabuğu ile birlikte çayı hazırlanıp tüketilebileceği gibi farklı bitkiler ile hazırlanan çaylar içerisinde de kullanılabilir. Hazırlanan çayı ile boğaz gargara yapılarak enfeksiyonlar giderilebilir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu