Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Seo Uyumlu Makalede Başlık Nasıl Kullanılır

Şimdi seo uyumlu makalede başlık kullanımını hem içerik başlığı açısından hem de teknik olarak seo kriterlerine uyumlu olması açısından iki farklı yönden ele alacağız.

istanbul temizlik şirketi

Seo Uyumlu Makalede Başlık Kullanımı

Seo uyumlu makalede başlıkların düzgün ve etkin bir şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor. Çünkü iyi bir başlık kullanmak, kötü bir içeriği üst sıralara çıkarabilirken, kötü bir başlık kullanmak da iyi bir içeriğin daha aşağı sıralarda yer almasına sebep olabilir.

Makalede başlık, her şey demek değildir ama oldukça önemlidir. O yüzden Google’da ilk sıralara çıkmak için güzel hazırlanmış seo uyumlu bir makale ve seo kriterlerine uygun başlık kullanmak arama sonuçlarında daha iyi yerlere gelmenize katkı sağlayacaktır.

Şimdi seo uyumlu makalede başlık kullanımını hem içerik başlığı açısından hem de teknik olarak seo kriterlerine uyumlu olması açısından iki farklı yönden ele alacağız.

1- İçerik Yönüyle Başlık Kullanımı

Başlık okuyucunun ilk dikkat ettiği şeydir ve okuyucu aradığı en doğru şeyi bulmak ister. O yüzden içeriğiniz ne ile alakalı ise onu anlatan ve ona uygun bir başlık seçmelisiniz. İçerikle alakasız başlık kullanmak hem okuyucu açısından hem de arama motorları açısından istenmeyen bir durum olacaktır.

Diğer yandan seçeceğiniz başlık gayet açık, net ve anlaşılır olmalıdır. Aynı zamanda dikkat çekici olması da kullanıcıları tıklamaya teşvik edeceği için büyük avantaj sağlayacaktır.

Bir de makaleniz sadece özel bir kitleye hitap etmiyorsa, bazı teknik terimleri açıklamıyorsa ve dar alanda özel bir konu hakkında değilse yazacağınız başlık insanların arayacağı genel bir başlık şeklinde olmalıdır.

Seo Uyumlu Başlık Kullanımı

Makale başlıkları en az 3 kelime olmalıdır. En fazla 6-7 kelimelik başlıklar kullanmanız ideal olacaktır. Yazacağınız yazıya göre değişmekle birlikte 6-7 kelimeden daha az ya da daha çok kelime kullanılabilir.

Makale başlığı mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir ve mümkün olduğu kadar da anahtar kelime ile başlamalıdır.

Örneğin bu yazıda benim anahtar kelimelerim “Seo uyumlu makalede başlık” olduğu için başlık bu anahtar kelimeler ile başladı. Siz de üzerinde çalıştığınız anahtar kelimelerde benzer şekilde bir başlık kullanabilirsiniz.

Oluşturduğunuz her içerik için kullanacağınız başlıklar benzersiz ve özgün olmalıdır. Yani tekrar eden başlıklar olmamalıdır.

Örneğin bir konu hakkında makale yazıp bir başlık kullandıysanız aynı başlığı bir daha kullanmayın. Eğer eklemek istediğiniz bir şeyler varsa o başlık altındaki içeriğe ekleme yapabilirsiniz. Fakat aynı başlıkla farklı bir içerik yazmak gereksiz olacaktır. Ayrıca bu durum seo açısından bazı istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.

Benzer içerikler için benzer başlıklar kullanmakta bir sakınca yok elbette ama birbirinin aynısı olacak şekilde başlıklar olmamasına dikkat etmelisiniz.

Makale başlığı (boşluk karakteri dâhil) en fazla 66 karakterden oluşmalıdır. Çünkü 66 karakterden fazla olan başlıkların devamı arama sonuçlarında tam olarak görünmeyecektir.

Başlıkta kullanılan kelimelerin sadece ilk harfleri büyük yazılmalıdır. Tamamı büyük harflerle yazılmış bir başlık pek tavsiye edilmez. Çünkü böyle kullanılan başlıklar okunmayı zorlaştıracaktır.

Dikkat çekip olumlu katkılar sağlamanın aksine, okunması zor olduğu için olumsuz olarak geri dönüşler sağlayabilir. Bu durum tamamen kullanıcıların algısı ile alakalıdır. Fakat bazı kelimelere dikkat çekmek adına tamamı büyük yazılabilir.

Örneğin:

“SEO UYUMLU YAZMAK İÇİN 13 ALTIN KURAL” şeklinde bir başlık atılması arama sonuçlarında okumayı zorlaştırırken, “SEO UYUMLU Makale Yazmak İçin 13 Altın Kural” şeklinde bir başlık atmak daha kolay okunup anlaşılacaktır.

Sitenizi İlk Sıralara Çıkartacak Dikkat Çekici İfadeler Kullanın!

Bir içerik oluşturulurken ve yayına hazırlanırken seo gibi pek çok teknik detay göz önünde alınması gerektiği gibi günümüz toplumunun sosyolojik yapısı, algıları ve beklentileri de göz önüne alınmalıdır.

Çünkü toplum olarak bazı temel kavramlardan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz ve insanımız artık işe yarar, etkili ve dikkat çekici şeyler görmek istiyor.

“Muhteşem, Harika, En Etkili, Denenmiş, Garantili” vb gibi ifadeler çok dikkat çeken ifadelerden bazıları olarak zikredilebilir. Fakat burada bu tür başlıklar ile içeriklerin uyumlu olmasına çok dikkat edilmelidir.

Çünkü vaat edilen içerik ile sunulan içerik uyumlu olmazsa kullanıcılar üzerinde olumsuz etkiler bırakacaktır.

Örneğin “Seo” hakkında araştırma yaptığınızı düşünürsek basit bir şekilde yazılmış “Seo Teknikleri” şeklindeki bir başlık pek ilginizi çekmeyebilir. Fakat “İlk Sayfa Garantili Seo Teknikleri” ya da “Uzmanından Seo Teknikleri %100 Garanti” gibi başlıklar dikkat çekici olacaktır.

Netice itibariyle burada önemli olan nokta: kullanılan başlıklar hem içerikle uyumlu olmalıdır, hem anahtar kelime içermelidir, hem kullanıcının aradığı şeyi karşılamalıdır hem de dikkat çekici olmalıdır.

Seo Uyumlu Başlık Kullanırken Önce Kendinizi Düşünün

Bir içerik oluştururken ve o içeriğe başlık kullanırken öncelikle kendinizi düşünün.

Oluşturduğunuz içerik ve başlık sizi tatmin ediyor mu? Kendi içeriğinize yabancı bir gözle baktığınız zaman dikkatinizi çekiyor mu? O başlığı arama sonuçlarında görseniz tıklar mısınız?

Unutmayın ki, seo hem kullanıcılar için hem arama motorları için yapılır. Ama asıl amaç doğru içeriği doğru kullanıcılara ulaştırmaktır. Makale yazarken, içerik oluştururken her zaman kullanıcıya yönelik olmalıdır.

Burada bir yönüyle “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” mantığı vardır. Öncelikle insana hitap edin ki diğer teknik konular da fayda sağlasın.

Teknik Detaylarla Makale İçinde Seo Uyumlu Başlık Kullanımı

Makalenin genel başlığını belirlemek önemli olduğu gibi makale içerisinde kullanılacak başlıklar da oldukça önemlidir. Seo uyumlu bir makalede;

1- H1 Başlık(Title) Kullanımı

Yazının tamamında bir tane H1 etiketine sahip başlık olmalıdır ve bu başlık mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir. Zira H1 başlığı en önemli ve en vurgulu başlıktır. Makaleyi anlatan başlık bu olduğu için büyük önem arz eder.

Bunu bir kitaba benzetebiliriz. Örneğin bir kitabın bir tane ismi vardır fakat içerisinde birden fazla başlık kullanılmış olabilir. İşte kitabın adı ana başlık, içerisinde kullanılan diğer başlıklar da alt başlıklar olarak ifade edilir.

Seo uyumlu bir yazıda da başlık kullanırken bu şekilde bir mantık yürütmek doğru olacaktır. Yani bir çatı altında şekillenen çeşitli başlıklar gibi düşünebiliriz.

a-) H1 etiketi anahtar kelime ile başlamalıdır. En can alıcı başlık bu olduğu için mutlaka anahtar kelime içerip onunla başlamalıdır.

b-) Diğer başlıklar sırasıyla H2, H3, H4… şeklinde kullanılmalıdır. Bu başlık (title) etiketlerin sırasıyla kullanılmasının yanı sıra anahtar kelime içermelerine de dikkat edilmelidir.

Kullanılacak bu başlıklar aynı zamanda “uzun kuyruk başlık” görevi görecektir. Yani farklı anahtar kelimeleri de buralarda kullanarak ekstradan fayda sağlamış olursunuz.

2- Önce Başlık Sonra Site Adı

Başlık konusunda önemli noktalardan birisi de budur. Arama sonuçlarında önce “konu başlığı” sonra “site adı” gelmelidir.

Mesela bu yazı google aramalarında şu şekilde görünecektir.

“Seo Uyumlu Makalede Başlık Nasıl Kullanılır | Lafmacun.net ”

Gördüğünüz gibi önce asıl başlık geldi daha sonra site adı geldi. Bu ayar genelde wordpress temalarında ayarlanmış olarak sunulmaktadır. Fakat ayarlı olmaması durumunda mutlaka bu şekilde düzenlenmelidir.

Özellikle blogger kullanıcıları buna çok dikkat etmelidir. Çünkü Blogger’in kendi temalarını kullananlar ilk olarak bu örneğin tersi bir durumla karşılaşacaklardır. Yani arama sonuçlarında “Site Adı – Konu Başlığı” şeklinde bir sonuç ortaya çıkacaktır. Bu da Seo uyumlu başlık ve seo kriterleri açısından istenmeyen bir durumdur.

Bu durumu düzeltmek için şu adımları takip edebilirsiniz. Öncelikle blogger tasarım sayfasını açıyoruz ve oradan sol taraftaki menüden “tema” butonunu tıklatıyoruz. Açılan pencereden “HTML’yi Düzenle” butonuna tıklıyoruz.

Açılan kod ekranından aşağıdaki kodu buluyoruz.

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Bulduğumuz bu kodu siliyoruz bunun yerine aşağıdaki kodu aynen yapıştırıyoruz.

<b:if cond=’data:blog.pageType == &quot;index&quot;’>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

 

Bu kodu yapıştırdıktan sonra yukarıdan “Temayı Kaydet” butonuna tıklatıyoruz ve işlemimiz bitiyor. Ve artık yayınladığımız yazıların başlığı, blog başlığımızdan önce görünecektir. Bu da arama motorlarında daha iyi sonuçlar verecektir.

Sonuç Olarak:

Seo uyumlu başlık kullanmak içeriklerinizin ve sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralara gelmesini sağlayacaktır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu