Instagram takipçi satın al
Yaşam - insan

Ev Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaşayacağınız evi seçerken ileride pişmanlık ya da olası bir sorun yaşamamak için birtakım hususlara dikkat etmenizde yarar var. Bütün detaylar.

istanbul temizlik şirketi

Ev kiralarken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte o sorunun cevabı;

Yaşayacağınız evi seçerken ileride pişmanlık ya da olası bir sorun yaşamamak için birtakım hususlara dikkat etmenizde yarar var. Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli sorusu birçok insan için merak uyandıran bir soru. Özellikle öğrenci ya da ilk kez kendi evine çıkan tecrübesiz kişiler için bu hususta dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu bilmek büyük önem taşıyor. Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler arasında konumdan bütçeye, muhit ve komşulardan evin cephesine kadar birçok nokta büyük önem taşıyor. Eğer siz de ev kiralama konusunda acemi iseniz ve kiralarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ev Kiralarken Bunlara Dikkat!

Bir evden başka bir eve taşınmak hem maliyetli hem de yorucu bir süreç olduğundan seçtiğiniz yeni evi, doğru belirlemeniz son derece önemli. Ev kiralama konusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şu şekilde:

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Kiralanacak Ev ile İlgili Hususlar

  • Öncelikle dairenin genel özellikleri hakkında detaylıca fikir edinin. Evin metrekaresi, oda sayısı, balkonunun olup olmaması, banyo sayısı, cephesi, ısıtma tipi, bulunduğu kat, bina yaşı gibi özellikleri ilk bakmanız gereken özellikler arasında yer alıyor.
  • Kiralayacağınız daire bir sitede ise güvenliğinin olup olmadığından emin olun. Ayrıca balkon ve pencerelerde parmaklıklar; apartman girişinde güvenlik kamerası gibi emniyet önlemlerinin bulunup bulunmadığına da dikkat edin.
  • Dairenin içerisinde rutubet ya da küflenme olup olmadığı kontrol edin.
  • Apartmanın aidatı ve ortak ödenen masraflarla ilgili bilgi almayı unutmayın.
  • Ev kiralayan birçok insan evi tuttuktan ve içinde yaşamaya başladıktan sonra tesisat bozuklukları gibi kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Böyle olumsuzluklar yaşamamak için varsa tesisattaki bozukluklar ve boya-badana ihtiyacını tespit edin.

Kiralayacağınız evin depreme dayanıklılık raporu ve yangın merdiveni olup olmadığı sorun.

  • Evin toplu taşımaya olan uzaklığını öğrenin.
  • Evin çevresindeki okul, park, hastane gibi yapıları ve eve olan uzaklıklarını öğrenin.
  • Eğer eşyalı ev kiralıyorsanız eşyaların durumu ile ilgili mutlaka detaylı bilgi alın. Bozuk ya da arızalı eşyaların tespitinin, ev tutulmadan önce yapılması son derece önemlidir.
  • Evi tutmadan önce mutlaka birkaç kez fiziki olarak ziyaret edin. Tek seferlik ziyarette gözden kaçan bazı detaylar olabilir. Ayrıca evi günün farklı saatlerinde ziyaret etmeye özen göstererek farklı saatlerdeki durumu incelemelisiniz.
  • Eğer evin içi tadilata gereksinim duyuyorsa kira tutarından düşerek gerekli tadilatlar yapmayı teklif edebilirsiniz.
  • Komşuluk ilişkileri ve muhit sizin için önemli bir kriterse apartmandaki komşularla tanışabilirsiniz.

Sözleşme ile İlgili Hususlar

  • Ev kiralamak için atılması gereken en önemli adımlardan birisi, kira kontratını imzalamak. Gayrimenkul sahibi ya da vekili ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi, her iki tarafın da haklarını koruma altına alır. Kira sözleşmesi imzalamadan önce gayrimenkul sahibi ile bazı konuların konuşulup netliğe kavuşturulması gerekir. Bu konular; evin ne kadar süreliğine kiralanacağı, kira başlangıç tarihi, kira bedeli ve depozite bedeli konularıdır.

6092 sayılı Borçlar Kanunu’nun 342. maddesinde gayrimenkul sahibinin, kiracıdan en fazla 3 kira bedeli depozito talep edebileceği belirtilmiştir.

  • Eğer emlakçı aracılığıyla kiralama gerçekleştirilecekse, emlakçıya verilecek hizmet bedelinin ne olacağına da karar verilmelidir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 20. maddesine göre hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık ücretinden fazla olamaz.

  • Kira sözleşmesini imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse yasal vekillik durumunu araştırın.
  • Sözleşmede belirtilen adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylara dikkat etmek önemlidir.
  • Sözleşmede, kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını açıkça belirtin.
  • Kiracı ve ev sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası gibi temel bilgilerinin tam ve doğru yazılmış olmasına dikkat edin.
  • Ödenecek kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceğini net bir şekilde sözleşmede belirtin. Ödemeyi yaparken açıklama kısmında “kira bedeli” yazarak göndermeye özen gösterin.

Banka hesabına kira ödeme durumunda Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir.

  • Eğer depozito ödeyecekseniz ne için verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını açık bir şekilde yazın.
  • Kiralanan gayrimenkulün ve varsa eşyaların hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir Yorum

  1. Geçenlerde bir haber okudum verilen depozito faiziyle birlikte alınabiliyor imiş. Bu haber gerçekten de çok iyi. Çünkü haraç alır gibi depozito istiyor ev sahipleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu