Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Dişler Neden Koyulaşır ve Renk Değiştirir?

Sağlıklı ve beyaz gülümseme herkesin isteği olarak bilinmektedir. Dişlerin koyulaşmasında ve renk değiştirmesinde pek çok sebep bulunmaktadır.

istanbul temizlik şirketi

Sağlıklı ve beyaz gülümseme herkesin isteği olarak bilinmektedir. Dişlerin koyulaşmasında ve renk değiştirmesinde pek çok sebep bulunmaktadır. Diş minesinin gelişiminde bozulabilecek ya da genç yaşlarda olan kazalar bunlardan yalnızca birkaçıdır. Bu sebeple kişiler dişlerini beyazlatmak isterlerse tüm planlamalar için diş hekimlerine başvurmaları gerekmektedir.

Hekimler, aşırı derece kahve ve çay tüketimi gibi yaşam şekillerinden ya da diş sağlığından kaynaklı olup olmadığını daha profesyonel bir bakış açısıyla söyleyeceklerdir. Beyazlatma genelde kozmetik sebeplerle yapılsa da diş hekimi, sahip olunan lekelenme türünü tedavi etmek için hangi seçeneklere sahip olunduğu konusunda kişilere rehberlik edebilmektedir. İyi bir durum olarak, çoğu diş lekelerini tersine çevirmek mümkündür. Bu, sağlıklı beyaz bir gülümsemenin peşinden gitmeye değer bir durumdur.

Yaşam Tarzından Oluşan Diş Lekeleri

Yiyecek ve İçecekler: Çay, kahve, şarap, kola, patates kızartması ve makarna gibi nişasta bazlı ürünler dişlerde lekelenmeye sebep olmaktadır.
Tütün ve Tütün Mamullerinin Kullanımı: Tütün çiğneme ya da sigara içmek dişlerde ciddi lekelenmelere sebep olmaktadır.

Diş Sağlığından Oluşan Diş Lekeleri

Diş Sağlığından Oluşan Diş Lekeleri

Kötü Diş Bakımı: Kişiler dişlerini fırçalamayı, diş ipi ve benzeri ürünlerin kullanılmasını unuttuğunda yemek lekeleri ve plaklar meydana gelmektedir.

Hastalık: Diş minesi yani dişlerdeki beyaz dış kısım ve dentinin yani kemiğe benzer yapıya sahip temel tabakanın normal bir şekilde gelişiminin engellendiği bazı hastalıklar diş renginin koyulaşmasına sebep olmaktadır. Örnek olarak baş ve boyun radyasyonu ve kemoterapi gibi bazı tıbbi tedaviler gösterilebilir. Hamile kişilerdeki bazı enfeksiyonlar bebekteki mineni gelişmesine engel olabilir ve bu durum da dişlerin renginde bozukluk yaratabilmektedir.

Kullanılan İlaçlar: Bazı ilaçlar gelişim çağındaki çocukların diş renklerinde bozulmalar meydana getirmektedir. Doksisiklin, tetrasiklin ve antibiyotikler 8 yaşından küçük çocuklarda mine tabakasının gelişimini oldukça etkilemektedir. Setilpiridinyum ve klorheksidin gibi içerisinde klorür olan gargaralar da dişlerde lekelenmeye sebep olmaktadır.

Dental Ürünler: Bazı amalgam içerikli ürünler, özellikle gümüş sülfür içeren materyaller dişlerde gri-siyah renkler oluşturmaktadır.
Yaşlılık: Kişiler yaşlandıkça diş minesindeki aşınmalardan kaynaklı sarı dentin ortaya çıkmaktadır. Diş dentininiz de yaşlandıkça büyür ve bu da pulpanın boyutunu azaltmaktadır. Dişin yarı saydamlığı azalır ve daha koyu görünmesini sağlamaktadır.

Genetik: Bazı aile yapısında daha beyaz ve daha kalın mine tabakası bulunmaktadır.
Çevresel Faktörler: Diş oluşumu esnasında, çevresel kaynaklardan (sudaki yüksek florür seviyeleri) ya da aşırı kullanımdan (florür uygulamaları, durulamalar, diş macunu) çok fazla florür, dişlerde beyaz lekeler gibi görünen florozise neden olmaktadır.

Travma: Spor esnasında çocuklar ağız kısımlarına darbe alabilirler. Eğer yaşları 8’den küçükse bu hasarlar mine oluşumuna zarar verebilmektedir. Travma bir diğer yandan spor yaralanması ya da başka bir darbe ile dişe giden kan akışının azalmasına ya da sinirin ölmesine sebep olarak yetişkin dişlerin rengini bozabilmektedir.

Rengi Değişmiş Dişler Ya Da Lekeli Dişler Ne Kadar Yaygındır?

Rengi Değişmiş Dişler Ya Da Lekeli Dişler Ne Kadar Yaygındır?

Pek çok insanın diş lekelerinden problemler yaşadığını kimse kesin bir şekilde bilmemektedir. Günümüzde beyazlatma materyalleri ve prosedürleri çok popülerdir. Bu durum sosyal statü sembolü olarak görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise pek çok kişi gülümsemeyi en önemli sosyal özellik olarak görmektedir.
Bir eczaneye girildiğinde, pek çok gargara, diş macunu be beyazlatma şeritleri bulunduğu görülmektedir. Fakat profesyonel ürünlere harcama yapıldığı kadar merdiven altı ürünlere de bir o kadar para harcanmaktadır. Eğer kişiler gülümsemelerini beyazlatmaya hazırsa, tüm bütçelere uyacak kadar ürün bulunmaktadır. Ancak böyle durumlarda dikkat edilmesi gereken husus ise etkili ve güvenli olacağını ve zararının yarardan çok olmayacağını bilmek çok önemlidir.

Diş Beyazlatmada Hangi Tedavi Yöntemleri Bulunmaktadır?

Diş beyazlatma işlemindeki tedavi yöntemleri değişkenlik göstermektedir. Herkes bu yöntemlerin hepsine uyabilecek durumda kişiler değillerdir. Kişilerin sahip olduğu lekelerin türü, dişlerin tonu ve kaç ton daha açık beyazlatmalar belirlenmelidir. Birkaç ülkede beyazlatıcı ürünlerin diş minesine zarar verdiği ve bu sebeple beyazlatma ürünlerinin onaylanmadığı görülmektedir. Bu hususta kişiler herhangi bir beyazlatıcı ürün kullanmadan önce bu durumu diş hekimlerine danışmalıdır.

Diş beyazlatma

Kaplama Veya Kron Benzeri Dişlerde Beyazlatma İşlemi Uygulanabilir Mi?

Kronlar, kaplamalar, takma dişler ya da implantlar da dahil olmak üzere genellikle porselen kaplı bu ürünler beyazlatılamamaktadır. Sadece doğal mineye sahip olan dişler beyazlatılabilmektedir. Böye durumlarda diş hekimleri birkaç çözüm yolu sunmaktadır:

Evde Beyazlatma İşlemi:

•    Leke yapabilecek potansiyele sahip içecekler ve yiyeceklerden uzak durulması gerektiği
•    Uygun diş ipi ve diş fırçasının kullanılması ve günlük temizliği yapılması
Profesyonel Beyazlatma İşlemi: Profesyonel beyazlatma işlemi için, profesyonel beyazlatıcı ürünler ve prosedürler doğrultusunda işlem yapan bir diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Bu işlemde diş hekimi, ilk önce hastaya hidrojen peroksit solüsyonu uygulamaktadır. Bazı kullanılan ürünler işlem sürecinin hızlanması için özel bir ışıkla ısıtılmalıdır. Profesyonel olarak temin edilebilen diğer ürünler, bazen hassasiyet giderici içeren daha yüksek bir beyazlatıcı konsantrasyonuna ve daha iyi beyazlatıcı yapışması için bir tür özel tepsiye sahip olacaktır. Prosedür, yetenekli bir diş hekiminin elinde güvenlidir.
Diş kronları, hasarlı dişleri korumak, kapatmak ve eski haline getirmek için yerleştirilmektedir. Böylelikle diş beyazlatılabilir. Diş hekimi bir kronun rengini diğer dişlere benzeyecek şekilde özelleştirebilmektedir.

Diş kaplamaları, gülüşteki rengi ve şekli iyileştirmek için dişin önünü kaplamak üzere tasarlanmış özel yapım porselenlerdir. Kırılgan bir yapıları vardır. Kaplama seçildiğinde, diş hekimi kırılmayı önlemek için ön dişlerle sert yiyeceklerin ısırılmaması konusunda hastayı uyaracaktır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu