Instagram takipçi satın al
TarihListeler

Tanrıların Dünyası Asgard

İskandinav mitolojisine göre dünya nasıl oluştu? Bir kaç farklı dünyadan birisi olan tanrıların dünyası Asgard hakkında bilgiler.

istanbul temizlik şirketi

Herkes  Dünya’nın nasıl yaratıldığını hep merak etmiştir. Dünyanın ve insanın adım adım nasıl yaratıldığına dair bilimsel ve dini yaklaşımın farklı versiyonları vardır, aralarında en ilginç olanlar efsanelerdir. Farklı ülkelerin mitleri, en iyi dünyayı farklı şekillerde yaratma sürecini tanımlar, ancak bunun İskandinav mitolojilerinde nasıl olduğunu biliyor musunuz?

Alman-İskandinav mitolojisinde ilk tanrıların, OdinVili ve Ve kardeşlerin üç farklı dünya yarattığı söyleniyor, bunlar: Asgard, Aesirler ve tanrıların yaşadığı dünya, cennet ve geleceğin dünyası; Midgard insanların yaşadığı dünya ve bugünün dünyasıdır; Helheim yeraltı, ölü ataların ve geçmişin dünyasıdır.

Aesirler Neresidir?

Eski İskandinavların efsanelerine göre, ilk yaratık olan Dev Ymir, ateş ve alev kıvılcımlarından ortaya çıktı. Dev Ymir’den  ilk üç tanrı ortaya çıktı: Odin, Vili ve Ve. Sonra onları üreten devi öldüren tanrılar, devin etinden toprak, kandan su, kemiklerden dağlar, saçtan orman, beyinden bulutlar ve hemen kafatasından yeni gökyüzü yaratmışlar.

Gökyüzünün yukarısında, kimsenin bakışlarına ulaşamadığı kadar yüksekte tanrılar tarafından Ymir’in servikal omurlarından Asgard kenti yaratılmış, onun yaşayanları Aesir olarak bilinir. Tanrı Odin, Asgard’ı oğulları Aesirler, diğer dünyaların nadir sakinleri ve ellerinde bir kılıçla ölen ve son savaşlarını bekleyen savaşçıların ruhlarıyla doldurdu.

Walhalla

Aesirler Neresidir?

Aesirler, Dünya’yı ve insanları devlerden koruyan tanrılardır ve aynı zamanda insanlığın yaşamını da izlerler. Tanrıların ve tanrıçaların birçok görevleri vardı, bazıları askerlerin zafere ulaşmasına yardımcı oluyordu, diğerleri mutluluk ve yeni aileler kurmak için yardım ediyorlardı. Aesir, sığırların büyümesine ve meyve dökülmesine de yardımcı oluyordu. Bu arada, Viking inançları ve diğer halklar arasındaki ana farklılıklardan biri tanrıların olumsuz niteliklerinin varlığıdır, kesinlikle iyi veya yanılmaz değildir ve eylemleri için tam sorumluluk taşırlar.

Daha sonra eski İskandinav “orta zemin” anlamına gelen Midgard oluşturuldu. Tanrılar orada yarattıkları insanları yerleştirdiler. En son olarak da ölü Helheim’ın krallığı ortaya çıkar, tanrıça Hel yeraltı dünyasını yönetir. Böylece, Alman-İskandinav mitlerinin eylemlerinin ana arenası oluşur: Tanrıların dünyası Asgard, Midgard halkının dünyası ve ölü Helheim dünyası.

Asgard Nerede?

Asgard Nerede?

Asgard ve Midgard arasındaki etkileşim için, gökkuşağının tüm renkleri ile parıldayan Bifrost köprüsü inşa edildi. Gökkuşağı köprüsü, insanları kurtarmaya çabucak gelebilmesi için yapıldı. Büyülü alev sayesinde, sadece tanrılar köprüden geçebilirdi, hiçbir adam bu sıcağa dayanamaz ve köprüye girer girmez yanar.
Asgard’a kimsenin izinsiz girmemesi için Aesirlerin en keskin olanı Heimdallr Bifrost köprüsünün bekçisi olarak atanmıştı. Asgard’ın en iyi muhafızıydı, bir kuştan daha az uyudu ve yüzlerce mil boyunca her şeyi görürdü, zemindeki çimlerin büyümesi gibi en sessiz sesleri de duyabilirdi. Efsaneye göre, dünyanın sonundan (Ragnarok) önce Heimdallr  sesi tüm dünyalara ulaşacak olan altın boynuzuna üflenecek ve tüm tanrıları son savaşa çağıracak.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu