Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreListeler

Mars’a İnsanlı Seyahat Mümkün Mü? Merak Edilen Tüm Detaylar

Mars’a Yolculuk gerçekten mümkün mü? Mars One projesi başarılı olabilir mi? Mars'a insanlı seyahat ile ilgili merak edilen bütün detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Mars’a Yolculuk, 2026 yılı itibariyle ciddi adımlar atılması ve detayları açıklanması beklenen Mars One isimli proje ile hayat bulacak. Mars’a yolculuk için, yapılan hazırlıklarda artık yavaş yavaş son aşamaya gelindiği belirtilirken, başta Amerika eski başkanı Barrack Obama olmak üzere gelişmiş ülkelerin liderleri, Mars gezegenine yapılacak yolculuk için oldukça umutlu konuştular.

Uzun zamandır birçok spekülasyona maruz kalan Mars’a insanlı yolculuk ile ilgili çarpıcı detaylara geçmeden önce, bu gizemli gezegeni biraz yakından tanıyalım. 

Mars’a yapılan başarısız yolculuklar

Mars Gezegeninin Özellikleri

Türkçe’mde Bakır sokum ya da Sakıt, Arapça ’da Merih, Latince ’de Mars olarak isimlendirilen gezegen, dünyaya en yakın konumda bulunan gezegendir. Kısaca özelliklerinden bahsedecek olursak;

  • 2 adet uydusu bulunur.
  • Yüzeyinde bol miktarda bulunan Demiroksitten dolayı kırmızı renkte göründüğünden, Kızıl Gezegen olarak da adlandırılır.
  • Dünyadan sonra içerisinde su ve yaşam ihtimali bulunduran tek gezegendir.
  • Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter isimli 3 adet uzay gemisine ev sahipliği yapmaktadır.
  • Mars, dünyanın yarısı büyüklüğündedir.
  • Tharsis volkanik plato bölgesinin oluştuğu dönem olan Nuh Devri, geniş lav ovalarının oluştuğu dönem olan Hesperian Devri ve yüksekliği 27 km olan Olimpos Dağı’nın oluştuğu dönem olan Amazon Devri olmak üzere, 3 jeolojik devirden oluşur.
  • Toprağında magnezyum, sodyum, potasyum ve klorür bulunduğu için, bazı bitkilerin yetişmesi için oldukça elverişlidir.
  • Şu ana kadar tespit edilen, içinde sıvı su bulunan tek gezegendir.
  • Dünya yerçekiminin yaklaşık %40’ı kadar yerçekimine sahiptir.
  • Mars atmosferinin % 95’i karbondioksit, % 3’ü nitrojen ve % 1,6’sı argondan oluşur. Henüz kesinleşmese de, atmosferin içerisinde oksijen ve su bulunduğu da düşünülüyor.
  • Mars’taki 1 yıl, Dünyada 2 yıl yapmaktadır. Bunun sebebi, Güneşe daha uzak olmasıdır (Güneşe 230 milyon km uzaklıktadır)
  • Mars’ta 1 gün, 24 saat 39 dakika ve 35,244 saniyedir.

Mars Gezegeninin Özellikleri

Bugüne Kadar Mars’a Yapılan İnsansız Yolculuklar

Bugüne kadar Mars gezegenine sayısız uzay aracı gönderilmiştir. Tabii bu yolculukların hepsi insansız olarak gerçekleşmiştir.

Mars’a yapılan başarısız yolculuklar

1960 yılında başlayan Mars yolculuklarından bazıları maalesef başarısız sonuçlar elde etmiştir. Bunlar;

  • 10 Ekim 1960 tarihinde Rusya tarafından Mars’a gönderilen Marsnik 1, 120 km yükseğe çıkmış, fakat ateşleme mekanizmasındaki arıza nedeniyle yere düşmüştür.
  • 14 Ekim 1960 tarihinde yine Rusya tarafından Mars’a gönderilmek üzere fırlatılan Marsnik 2, kendisinden önce gönderilen uydu ile aynı kaderi paylaştı ve 120 km yükseklikte patladı.
  • 24 Ekim 1962 tarihinde Rusya tarafından gönderilen 3. uydu olan Sputnik 22, Dünyanın yörüngesine ulaşmayı başardı. Ancak son roketleri ateşlendiğinde parçalanarak yere çakıldı.
  • 1 Kasım 1962 tarihinde yine Rusya tarafından uzaya gönderilen Mars 1 isimli uydu, Dünya yörüngesini geçmeyi başaran ilk uydu olarak tarihe geçti. Mars’a 193 bin km yaklaşmayı başaran uydudan bazı fotoğraflar alındı. Ancak daha sonra uyduyla bağlantı kesildi.
  • 4 Kasım 1962 tarihinde Rusya’nın Mars’a yolladığı Sputnik 24, Dünya yörüngesine ulaştığı esnada patladı.
  • 5 Kasım 1964 tarihinde Amerika’nın Mars’a gönderdiği ilk uzay aracı olan Mariner 3, Dünya yörüngesinden dışarı çıkmayı başardı. Fakat daha sonra bağlantı kesildi.

Mars’a yapılan başarılı yolculuklar

1964 yılında Nasa tarafından uzaya gönderilen Mariner 4 isimli uzay aracı, Mars’a yapılan insansız yolcuklar içinde ilk başarılı olan uçuştu. İşte bugüne kadar Mars’a yapılan insansız yolculuklarda başarılı olan uzay araçları.

Mariner 4, Zond 2, Mariner 6, Mariner 7, Mars 1969A, Mars 1969B, Mariner 8, Kosmos 419, Mars 2, Mars 3, Mariner 9, Mars 4, Mars 5, Mars 6, Mars 7, Viking 1, Viking 2, Phobos 1, Phobos 2, Mars Observer, Mars Global Surveyor, Mars 96, Mars Pathfinder, Nozomi, Mars Climate Orbiter, Mars Polar Lander, Mars Odyssey, Mars Express, Spirit (MER-A), Opportunity (MER-B), Mars Reconnaissance Orbiter, Phoenix Mars Lander, Phobos-Grunt, Yinghuo-1, Mars Science Laboratory, Mangalyaan, MAVEN, InSight

Mars’a Yapılacak İlk İnsanlı Yolculuk

Mars’a Yapılacak İlk İnsanlı Yolculuk

Bugüne kadar Mars’a yapılan onlarca başarılı yolculuk neticesinde elde edilen bilgi, belge ve fotoğraflardan sonra, bilim adamları Mars’ta canlıların yaşayabileceğine dair pozitif neticeler elde etmiştir. Yıllardır sürdürülen çalışmalar netice vermiş ve Mars’a insanlı yolculuk yapma hazırlıklarında son aşamaya gelinmiştir.

200 bin kişi Mars’a gitmek istiyor

 Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçtiğimiz yıllarda Mars’a gidecek olan gönüllüleri belirlemişti. Geri dönmeme ihtimalleri bulunmasına rağmen yaklaşık 200 bin kişi başvuruda bulunmuş, bu sayı çeşitli kriterlere göre 100 kişiye düşürülmüştü. Ardından 40 kişiye düşürülecek olan liste, en son 24 kişiye düşürülerek, her 2 yılda bir 4’er kişi olmak üzere Mars’a gönderilecek.

Adına “Mars One” ismi verilecek olan bu yolculuk için detaylar 2026 yılında açıklanacak. O zamana kadar bir sır gibi saklanacak proje için, yaşça çok küçük çocuklar seçildi.

Mars’a gidecekleri zamana kadar oldukça sıkı eğitimden geçirilecek olan bu çocuklara; dalış, pilotluk, paraşüt, astronotluk, sağlık, yabancı dil, teknoloji gibi eğitimler verilecek. Uzun süre ya da hiç dönmeme ihtimallerine karşı yaşamlarını sürdürebilmeleri, hayatta kalabilmeleri için gereken her şey ayrıntılı olarak düşünülüp, bunlara göre çalışmalar yapılıyor.

Barrack Obama’dan Mars’a yolculuk açıklaması

NASA’nın asıl amacının Mars’ta koloni oluşturmak olduğunu söyleyen eski ABD başkanı Barrack Obama, Ay üzerine kurulacak özel bir istasyon ile, Mars’a gönderilecek uzay araçlarının yakıt ve yiyecek ikmalinin yapılarak, masrafları en aza indirmeyi planladıklarını dile getirmişti.

Mars’a ilk insanlı yolculuk ne zaman yapılacak?

Mars’a ilk insanlı yolculuk ne zaman yapılacak?

Mars’a yapılacak insanlı yolculuk için henüz kesin bir tarih açıklanmadı. Gerek uluslar arası havacılık daireleri, gerek özel şirketler, yoğun bir çalışma içerisinde.

  • NASA, Mars’a ilk insanlı yolculuk için 2033 tarihini hedef gösterdi.
  • SpaceX, isimli özel havacılık şirketi, ilk insanlı Mars yolculuğu için 2024 tarihini açıkladı.
  • Rusya’nın başını çektiği Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), bu yolculuk için 2020 tarihini göstermişti. Fakat bu pek olası görünmüyor.

Mars’a yapılacak ilk insanlı yolculuğun olumsuz yönleri

Mars’a insan gönderme fikri, bilim adamları başta olmak üzere tüm dünyada heyecan uyandırdı. Büyük bir çoğunluk bunun çok tehlikeli ve gereksiz olduğunu düşünse de, bu yolculuğun yapılmasını isteyen kişi sayısı da az değil. Mars’ta yaşanması muhtemel bazı olumsuzlar şunlar;

  • Mars’ta bulunan radyasyonun çok fazla olması
  • Yeterli Oksijen üretmek için gereken sistemin kurulmasının imkansıza yakın olduğu.
  • Atmosferin çok ince olması nedeniyle oluşan yüksek basınç.
  • Su, yiyecek ve enerji üretiminin çok zor olması
  • Yüksek maliyet yani para gerekmesi.
  • Mars’a inişin çok zor ve tehlikeli olması
  • Yerçekiminin zayıf olması nedeniyle, özellikle iniş esnasında kemiklerin zayıflaması yada kırılabilmesi.
  • Uzay kıyafetlerinde oluşabilecek bir yırtılma, içerisinin tozla dolmasına ve insanı öldürebilmesine neden olabilmesi.
  • Mars toprağında zararlı ya da zehirli mikroorganizmaların yaşayabilme ihtimali.
  • Mars’a sağ salim ayak basanlar arasında yaşanabilecek kavgalar.
  • Orion (Oryon) takımyıldızı gibi göktaşlarının yaratacağı tehlike.
  • Mars’tan geri dönüşün şu anki teknoloji ile mümkün olmaması.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı ortaklığıyla yürütülen ExoMars projesinde, Mars yüzeyine gönderilen Schiaparelli sondası ile Mars’a iniş konusunda bilgi elde edilmek istenmiş, ancak işler maalesef istenildiği gibi gitmemişti.

Mars’a gidiş-dönüş bileti almanın yaklaşık maliyeti ise, 500 bin $ civarında. Tabii bu bilet, Mars’a yolculuk serüveninizde sadece gidiş biletiniz olabilir.

Şu ana kadar yapılan açıklamalar, elde edilen bilgiler bu yönde. Önümüzdeki günlerde konu ile ilgili açıklamalar yapıldığında, bizler de sizlerle paylaşıyor olacağız.

Kaynaklar;

https://www.nasa.gov/content/nasas-journey-to-mars

http://www.space.com/34365-mars-missions-by-nasa-spacex-and-more.html

http://www.mars-one.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_mission_to_Mars

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu