Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Trafo Nedir ?

Tam adı transformatör olup trafo olarak da adlandırılan ve elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarayan Trafo hakkında tüm detayları bu makalemiz de bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Tam adı transformatör olup trafo olarak da adlandırılan ve elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürmeye yarayan Trafo hakkında tüm detayları bu makalemiz de bulabilirsiniz.

“transformer” olarak ingilizce adı ile bilinen ve günümüze kadar Trafo adını almıştır. Transformer kelimesinin Türkçe  anlamı da dönüştürücüdür. İsminden anlaşılacağı gibi Trafo dönüştürmeye yarar. Elektrik enerjisini istediğiniz değere getirebilen Trafo‘nun bir çok kullanım alanı mevcuttur. Manyetik indüksiyon ile Frekans değiştirmeden dönüştürmeye yarar.

Günümüzde Trafo bir çok alanda kullanılabilir. Elektrik enerjilerinden kullanım alanına gelene kadar enerji düşüşü oluyor ve bu enerji düşüşlerini normale döndürmek için Trafo gerekiyor. Trafo’nun bu durumdaki amacı akımı düşürmek yada akımı yükseltmek oluyor.

Trafo Çeşitleri Nelerdir?

Trafo Çalışma Prensibi Nedir?

Silisli ve ince saclardan oluşan trafolar bu sayede manyetik bir gövdeye sahip olurlar. Gövdesi manyetik kısmın üzerine satılmış olan iletken sargılar sayesin de akım düşer veya çıkar. Bu sarımın sipir sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bazen 220 volt giriş 24 volt çıkışa dönüştürülürken bazen de 24 volt giriş 200 volt çıkışa dönüştürebilir. Bu tamamen trafo üzerinden ki sargı sayısına bağlıdır. Bu sargıların 2 adı vardır. Primer ve sekondor olarak adlandırılır. Bu iki bağlantı arasın da sarım esnasın da bir bağ yoktur. Halk arasında trafoların enerji tükettiği yada enerji sağladığı sanılsa da durum hiç de böyle değildir. Yalnız Trafonun sarım esnasın da oluşabilen yada sonrasında oluşan etkenlerden kaynaklı küçük enerji kayıpları yaşanabilir.

Trafo Çeşitleri Nelerdir?

Kullanım alanlarına göre değişebilen bir çok Trafo çeşidi mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanlarından örnek vermek gerekir ise.

  1. kuru tip
  2. yağlı tip trafo
  3. akım trafo
  4. izolasyon trafoları
  5. oto-trafolar
  6. iç ihtiyaç gerilim trafoları
  7.  harmonik trafo
  8.  harmonik filtre reaktorleri
  9. Şönt Reaktör

Bunların dışın da da bir çok trafo çeşidi var ama sizlere en çok kullanılan trafo çeşitlerini sıraladık.

Kuru tip ve yağlı tip trafolar nasıl olur

Hava ile yalıtımı sağlanan trafolara Kuru tip trafo denir.

Akım trafoları nasıl olur

Her hangi bir devre üzerindeki bir akımın ölçümlenmesi sağlayan trafolara Akım trafosu denir.

İzolasyon trafoları

İzolasyon trafolarında  bir dönüşüm oranı yoktur. İzolasyon trafosu kullanımda ki  amaç elektrik devresinin iletken kullanmaya gerek olmadan bağlantısını sağlamaktır bu sayede trafonun bir bölümünde arıza durumu söz konusu olursa, devrenin diğer tarafı izole edilmiş olur. Burada amaç kısa devre akımlarının devrenin diğer tarafına etki etmemesidir.

Daha detaylı bilgiyi cagtrafo.com adresinden edinebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu