Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Lösemi ve Parkinson Hastalığı Arasındaki İlişki

Parkinson hastalığı çocuklarda oldukça nadirdir; lösemi çocukluk çağındaki en yaygın kanserdir. Bu iki çok farklı hastalığın ortak bir özellikleri nelerdir? Parkinson ve lösemi arasındaki ilişki nedir?

istanbul temizlik şirketi

Parkinson hastalığı beyin ve sinir hücrelerini etkiler ve tipik olarak kas hareketleri ile ilgili sorunlara neden olur; Lösemi, kemik iliğini ve kanı etkileyen bir kanser türüdür. Parkinson hastalığı çocuklarda oldukça nadirdir; lösemi çocukluk çağındaki en yaygın kanserdir. Bu iki çok farklı hastalığın ortak bir özellikleri nelerdir? Parkinson ve lösemi arasındaki ilişki nedir?

Parkinsonlu hastalar ve lösemi hastaları kesinlikle çok ortak noktaya sahiptir.

Bununla birlikte, tıbbi olarak bilimsel literatür, bu iki hastalık arasında ortak bir zemin arayanlara ilgi çekici olabilecek birkaç ipucu da sunmaktadır.

Lösemi İlaçları Parkinson Belirtilerini Azaltmak İçin Kullanılır

Lösemi İlaçları Parkinson Belirtilerini Azaltmak İçin Kullanılır

Tasigna (nilotinib), belirli lösemi türlerini tedavi etmeye onaylanmış bir ilaçtır. Çok küçük bir çalışma grubuna dayanan nilotinib, demans veya Lewy cisimcikli bunama ile birlikte Parkinson belirtilerini azalttığı görülmektedir.

NPR’nin bir raporuna göre, küçük dozlarda nilotinib verilen 12 hastaya yapılan bir araştırma, hareket ve zihinsel işlevin altı aylık denemeyi tamamlayan 11 kişinin hepsinde düzeldiğini tespit etti. Araştırmacılar Chicago’daki Sinir Bilimleri Derneği toplantısında bu bulguları bildirdiler. Çok küçük bir çalışma, etkililiği ölçmek için tasarlanmamıştır ve plasebo etkisine ilişkin herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Yine de, bu bulgular son derece ilginçti ve daha sağlam araştırmalara neden olacaktır.

Nilotinib, kinaz inhibitörleri olarak bilinen bir grup ilaça aittir. Daha spesifik olarak, nilotinib, BCR-ABL kinazın bir inhibitörüdür. Kinazlar ve başka bir enzim grubu olan GTPazlar, sadece nörolojik bozukluklarla ilişkili değildir, aynı zamanda kanser ve inflamatuar koşullar da dahil olmak üzere çeşitli diğer insan hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir.

İlaç Parkinson hastalığı için tasarlanmamışken, bu bozuklukta istenmeyen faydalı etki yaratabileceği bilimsel olarak düşünülemez bir şey değildir.

Kirli İçme Suyu Parkinson ve Lösemi’ye Yol Açtı.

Kirli İçme Suyu Parkinson ve Lösemi’ye Yol Açtı.

“Environmental Health” dergisinin Ağustos 2014 sayısında yayınlanan bir araştırma, North Carolina’daki Amerikan Deniz Piyadeleri Üss Kampı Lejeune’deki içme suyunun bir bölümünün 1950-1985 yılları arasında çözücü madde ile kirlendiği gerçeğini kullandı. Bir grup araştırmacı, Lejeune Kampındaki çalışanlar arasında suyun temiz olduğu Pendleton Kampı ile ölüm nedenlerini karşılaştırarak bu kaza sonucu maruz kalmanın etkilerini inceledi.

Geriye doğru baktığınızda sebep ve etkileri sıralamak zor, bu türden araştırmaların sonuçları dikkatle yorumlanır. Bununla birlikte, bu araştırmada, Lejeune Kampı’nda maruz kalmış işçiler arasında böbrek kanseri, lösemi, miyelom ve Parkinson hastalığı gibi çeşitli hastalıkları içeren ölüm tehlikesinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Her ikisine de bağlı Pestisitlere Maruz Kalma

Her ikisine de bağlı Pestisitlere Maruz Kalma

Parkinson hastalığı ve lösemi vakalarının çoğunun çok faktörlü, potansiyel olarak bir dizi farklı çevresel maruz kalma ve ilgili birçok farklı gen ile geliştiği düşünülmektedir.

Bu tür hastalıkların bir faktöre bağlı olarak gelişimini incelemek ve geriye dönük olarak bakmak bunu yapmak çok zordur. Bununla birlikte, pestisitler, herbisitler ve toksinler ve hem lösemi hem de Parkinson hastalığı arasında bir bağ var. Mayıs 2013’te yayınlanan “Nöroloji” sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, bilimsel literatür pestisit veya çözücülere maruz kalmanın Parkinson için bir risk faktörü olduğu hipotezini destekliyor ancak bir neden ve sonuç ilişkisini kanıtlamak için daha fazla araştırma gerekiyor. Örneğin, Paraquat (parakuat diklorür veya metil viologen), Parkinson hastalığının bir risk faktörü olduğu düşünülen bir herbisittir.

Aynı şekilde, Kosta Rika’daki bir grup araştırmacı böcek ilacına maruz kalmış ebeveynler ile çocuklarında lösemi riskini araştırmaya çalıştı. Analiz ettikleri kategorilerin birçoğu için hiçbir olasılığını dışlayamamış olsa da, pestisit maruziyeti ile çocukluk lösemi riski artışı eğilimi gördüler.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu