Instagram takipçi satın al
Sağlık

Vücutta Kaşıntı Neden Olur ve Nasıl Engellenir?

Sağlığı yerinde bir birey günde en az 100 kez kaşınır. Peki neden kaşınırız? Kaşıntıya karşı ne iyi gelir? Detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Sağlığı yerinde bir birey günde en az 100 kez kaşınır. Doğal bir dürtü halini alan kaşıntı, genellikle vücuda temas eden böcek veya bitki gibi nesneleri uzaklaştırmak, toksit maddelere karşı belirli bir bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek amacıyla oluşur.

Esneme gibi bulaşıcı olduğu tahmin edilen kaşıntı bazı zaman dilimlerinde rahatsız edici bir cilt sağlığı problemine dönüşebilir. Tıp literatüründe Pruritus olarak isimlendirilen kaşıntı, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelebileceği gibi bütün vücuda da yayılabilir. Cildin korunmak uygun olmayan çeşitli kozmetik mamullerinde uzak durmak ve doğal kumaşlardan imal edilmiş kıyafetler giymek vücutta kaşıntı hissinin azaltılmasında etkilidir.

Kaşıntı dürtüsünün sonucunda bireyde huzursuzluk ve uykusuzluk gibi durumlar meydana gelir. Deri hastalıkları, alerji ve hormonal değişimlerin yanında aynı zamanda İmmün sistem, karaciğer, böbrek ve tiroid bezi rahatsızlıkları gibi çok ciddi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir.

Vücutta meydana gelen kabarma ve kaşıntı gibi bir reaksiyon şiddeti ve bulunmuş olduğu alan kaşıntının meydana gelme nedeni hakkında kısmen de olsa bilgi verir. Fakat uzman bir hekime muayene olmak gerektiğinde tetkikler yaptırmak, kaşıntının sebep olduğu ve kaşıntının neden meydana geldiği ile ilgili çok daha kapsayıcı bilgiler verir.

Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı Neden Olur?

Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde bakıldığında İnsan vücudunda kaşıntının kısmen ya da tamamen meydana gelmesinin sebeplerinin başında egzama, böbrek yetmezliği, uyuz, cilt kuruluğu, siroz ve sarılık gibi çok ciddi hastalıkların habercisi olduğu bilinir.

Vücut içerisinde kaşıntının tedavi yöntemleri ile ilgili olarak yapılan tıbbi çalışmalara bakıldığında ise bireyin hayat kalitesinin oldukça düşmesine sebep olan hastalıklardan biri olan vücutta kaşıntı altta yatmakta olan ve kaşınmaya neden olan hastalığın tedavi edilmesi ile beraber ortadan kalkma özelliği gösterir.

Bu nedenle kaşıntı şikâyeti olan bireylerin hiç vakit kaybetmeden bu durum ile ilgili uzman bir hekime başvurması oldukça önem taşır. Hekim, hasta olan bireyin fiziki muayenesini yerine getirir. Gerekli olduğu takdirde ek tetkikler ile kaşıntıya sebep olan rahatsızlığın tanısının konulması için çeşitli tahlil ve tetkik sonuçlarına göre durum değerlendirilmesi yapılır.

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Uzman hekim tarafından gerekli görülen diğer tetkikler uygulandıktan sonra kaşıntının sebebinin alerjik olduğu açıklanır ise alerjiyi düşürmeye yarayan antihistaminik denilen bir ilaç reçete edilerek hasta olan bireyin düzenli aralıklarla kullanması ve bu sayede alerjik kaşıntının zaman içerisinde yavaş yavaş ortadan kalkması sağlanır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu