Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Kızamık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kızamık nedir? Kızamık belirtileri nelerdir? Kızamık tedavisi nasıl olur? Kızamık hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Kızamık virüsü ile meydana gelen bulaşıcı bir hastalıktır. Damlacık yolu ile sık bulaşır. Ciddi bir hastalıktır. Hamilelik döneminde görüldüğünde bebeğin kızamıktan etkilenme ve buna bağlı hastalıklı bir şekilde dünyaya gelme riski de oldukça artar. Kızamık bir kez geçirildiğinde ömür boyu birey bağışıklığını kazanmış olur.

Kızamık, aşısı uygulanmadan önce dünya çapında çok kolay yayılan ve ölümcül olan bir hastalıktır. Aşısı bulunduktan ve uygulanmaya başlandıktan sonra hem dünya çapında hem ülke çapında gözle görülür bir oranda ölümlerin azaldığı gözlemlenmiştir. Eğitim, ekonomik durum, yaşanılan çevre ve ev ortamı, farklı hastalıkların var oluşu kızamığı tetikleyen ve bulaşıcı hale getirebilen unsurlardandır. Bunlara yönelik önlem alınmaz ise ölümler tekrar artabilir, çocukluk çağında sakatlıklar meydana gelebilir.

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Kızamık kuluçka döneminden sonraki günlerde en çok bulaştırıcı özelliğini kazanır. Kuluçka döneminde bazen belirti vermeyebilir. Ancak genellikle görülen belirtileri arasında başlıca:

• Yüksek ateş
• Halsizlik
• Burun akıntısı
• Gözler ve göz çevresinde ağrı ve hassasiyet
• Birkaç gün sonra ciltte makülopapüler oluşumlar ve kızarıklıklar meydana gelir.
• Bu oluşumlar eller ve yüzlerde başlar,vücudun alt kısımlarına doğru yayılmaya devam eder.

Bu belirtileri gözlemlediğinizde tedavi için hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. İhmal edildiği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde ciddi güç ve maddi kayıplar oluşturabilir. Bu nedenle çok önemlidir.

Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamığı önlemek için aşı takviminde belirtilen zamanlarda mutlaka kızamık dahil bütün aşıları yaptırılmalıdır. Kızamığın antibiyotik tedavisi hastalığı tam olarak geçirmeyebilir. Kuluçka süresinden sonra hastalık belirtileri gerilemeye başlar. Bu dönemde tedavi olarak birey bol istirahat etmeli ve bireyin odasına giriş çıkışlar azaltılmalıdır.

Kızamık geçiren biri ile aynı ortamı paylaşmak, kızamık geçirmeyen bireyler için son derece tehlikelidir. Bu dönemde ev ortamında damlacık ile yayılmayı önlemek için maske kullanımı tercih edilebilir. Ateş ve ağrıya yönelik ilaç tedavisi alınabilir. Bu tedavi doktor önerisi dışında kesinlikle yapılmamalı veya birey hastaneye götürülerek tedavi ve gözlem hastane ortamında yapılmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu