Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Göğüs ağrısının nedenleri ve belirtilerine dikkat!

istanbul temizlik şirketi

Göğüs ağrısı neden olur? Göğüs ağrısının kendisi bir belirti olmasına rağmen diğer yan belirtiler neler olabilir? Hangisi endişe nedeni olmalı hangisi olmamalı? Göğüs ağrısının farklı tipleri ya da çeşitleri nelerdir? Bilinçli olmak hayat kurtarabilir.

Göğüs ağrısı herkes tarafından tehlikeli bir durum olarak bilinir ve kalp krizinin bir habercisi olarak kabul edilir. Fakat göğüs ağrısının farklı çeşitleri vardır ve bu farklılıklardan dolayı her göğüs ağrısını risk faktörü olarak değerlendirmemek gerekir. Göğüs ağrısının çeşitleri konusunda bilinçli olmak karşılaşılan olası durumlara daha sakin ve sağduyulu yaklaşmanıza ve daha sağlıklı düşünmenize olanak verecektir.

Göğüs ağrısı nedenleri neler olabilir? Her göğüs ağrısı çok tehlikeli midir?

Göğüs ağrısı nedenleri neler olabilir? Her göğüs ağrısı çok tehlikeli midir?

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ya da asit reflü

Bu hastalık en yaygın olanıdır. Yansıma belirtilerinden biri, göğüste ağrı meydana getirerek kalp krizini taklit etmesidir. Ancak “GERD ile ilgili göğüs ağrısı derin nefes alma veya öksürme sırasında daha şiddetli iken, kadiyak yani kalbe bağlı kalp ağrısı ise derin nefes alırken dahi değişmeden kalır” bilgisi ne kadar panik olmanız ya da olmamanız konusunda fikir verebilir.

İskelet kas sorunları

Şiddetli öksürük ve kas ağrısına (fibromiyalji, kronik kas ağrısı) yol açan bazı akciğer sorunları kemik ve kas incinmelerine yol açabilir. Çok şiddetli öksürük kaburga kırıklarına dahi yol açabilmekte ve bu durum hareket durumunda göğüs ağrılarını tetikleyebiliyor. Öksürük gibi bir durumunuz varsa, göğüs ağrısının kalp ile ilgili olmayacağı daha olasıdır.

Akciğer sorunları

Diğer yandan astım gibi solunum yolu hastalıkları ile birlikte akciğer damarları içerisindeki basıncın artışı, akciğer zarı iltihabı ya da akciğerleri tıkayan bir kan pıhtısı nedeniyle damar tıkanıklığı göğüste ağrı oluşturabiliyor.

Panik atak

Panik atak, anksiyete veya çeşitli depresif vakalar göğüste sıkışma hissi ve ağrıya neden olabilir. Psikolojik temelli böyle ağrıların en belirgin özelliği aktivite ile hafiflemesi ve dinlenirken daha hissedilebilir olmasıdır.

Göğüs Ağrısının Diğer Türleri

Kalp dışı göğüs ağrısının tek sık karşılaşılan nedeni asit reflü hastalığı değildir. Diğer nedenler arasında şunlar da yer alabilir. Bu nedenle her birisi için ayrı bir tanı, teknik ve tedavi prosedürü gerekebilir.

  • Pankreasta iltihap
  • Safra taşı hastalığı
  • Kaburgaları göğüs kemiğine tutan kıkırdağın iltihabı
  • Yaralı, morarmış veya kırık kaburga
  • Yüksek tansiyon
  • Zona

Buna rağmen, her durumda, göğüs ağrısı ciddiye alınmalıdır ve belirtileriniz hakkında doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Göğüs ağrısı belirtileri nasıldır? Göğüs ağrısının tam olarak yeri önemlidir

Yerleşimi

Kardiyak göğüs ağrısı ve kalp dışı göğüs ağrısının belirtileri göğüs kemiğinizin arkasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle iki ağrı tipinin hangisi olduğunu ayırt etmek zordur. Kardiyak göğüs ağrısı, reflü ile ilişkili ağrıdan daha fazla vücudunuza yayılma olasılığı vardır. Yayılacağı yerler,

  • Kollar, özellikle sol kolunuzun üst kısmı
  • Sırt
  • Omuzlar
  • Boyun

Asit reflü hastalığından kaynaklanan göğüs ağrısı bazı durumlarda bedeninizin üst kısmını etkileyebilir. Ancak bu ağrı çoğunlukla göğüs kafesinin arkasında veya epigastrium (göbeğin üst kısmındaki karın duvarı, üst karın) olarak bilinen bir bölgenin hemen altındadır.

Kalp dışı göğüs ağrısında genellikle göğüs kemiğinin arkasında yanma eşlik eder ve sol kolda olduğu gibi olmayabilir. Yemek borusu spazmları, gıda tüpünün çevresindeki kasların daralmasıdır. Asit reflü veya diğer tıbbi sorunlar özofagusta (yemek borusu) hasara neden olduğunda ortaya çıkar. Bu spazmlar, boğaz ağrısı ve göğsünüzün üst bölgesinde de ağrıya neden olabilir.

Duygularınız

Ne tür bir göğüs ağrısınız olduğunu, kendinizi hissettiğiniz acıyı değerlendirerek anlayabilirsiniz. Kalp hastalıkları ile ilişkili olan duygular,

  • Ezilme 
  • Yakıcı hissetme
  • Mengene gibi sıkışma hissi
  • Göğüs üzerinde bir fil oturmuş gibi ağırlık hissi

Öte yandan kalp dışı göğüs ağrısı keskin hissedebilir. Asit reflü hastalığında hastalar derin nefes alırken veya öksürürken geçici ve şiddetli göğüs ağrısı yaşayabilir. Bu fark önemli bir anahtardır. Derin nefes aldığınızda kalp ağrısının yoğunluk seviyesi ise değişmeden kalır.

Reflü ile ilgili göğüs rahatsızlığında ise ağrının göğsünüzün derinliklerinde oluştuğunu hissetmek daha az olasıdır. Cildinizin yüzeyine daha yakın gibi görünebilir ve daha sıklıkla yanan veya keskin olarak tanımlanır.

Vücut Pozisyonu

Rahatsızlığın nedenini belirlemek için vücut pozisyonunuzu değiştirdiğinizde göğüs ağrınızın yoğunluğunda bir değişim olup olmadığını veya tamamen kaybolup kalmadığını kendinize sorun. Asit reflü ile ilişkili göğüs ağrısı, vücudunuzu hareket ettirdiğinizde kas gerginliği ve göğüs ağrısı daha iyi hissedilir. Göğüs ağrısı ve mide ekşimesi gibi asit reflü semptomları vücudunuzun oturma veya ayakta durma gibi pozisyonuna gelmesinde önemli ölçüde rahatlayabilir. Özellikle yemek yedikten sonra büzülme ve yatma göğüs ağrınızı ve diğer belirtileri daha da kötüleştirebilir.

Kalp ile ilişkili göğüs ağrısına gelince; bu durumda vücudunuzun pozisyonu ne olursa olsun, kardiyak göğüs ağrısı ağrımaya acımaya devam eder ve şiddetine bağlı olarak gün boyunca gelip gidebilir. Örneğin, hazımsızlık veya çekilen bir kas ile ilişkili kalbe bağlı olmayan göğüs ağrısında ağrı gitmeden önce uzun süre rahatsızlık verici olma eğilimindedir.

Göğüs Ağrısı ile İlişkili Belirtiler

Göğüs Ağrısı ile İlişkili Belirtiler

Göğüs ağrısı ile ortaya çıkan diğer belirtileri bilmek ağrı türlerinin birini diğerinden ayırmanıza yardımcı olabilir.

Bir kalp rahatsızlığından kaynaklanan ağrıda, 

  • Baş dönmesi ve sersemlik
  • Terleme
  • Mide bulantısı
  • Nefes darlığı
  • Sol kol ya da omuzda uyuşma

Kalbe bağlı olmayan yani gastrointestinal göğüs ağrısında ise büyük olasılıkla,

  • Yutma sorunu 
  • Sık sık geğirme 
  • Boğaz, göğüs veya karında yanma hissi 
  • Mide asitinin ağza gelmesinden dolayı ağızda ekşi bir tat ortaya çıkar.

Tanı ve tedavi

Göğüs ağrısı ciddiye almalıdır. Belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bir EKG veya stres testi yapabilir. Eğer daha önce asit reflü hikayeniz yoksa, kalp rahatsızlığını altta yatan nedenlerini ekarte etmek için kalp kan testleri de yapılabilir. Genellikle, tam bir tıbbi öykü ve yapılacak testler doktorunuzun göğüs ağrınızın gerçek sebebini bulmasına ve iyileşme yolunda ilerlemenize yardımcı olabilir.

Sık sık mide ekşimesi ile birlikte ortaya çıkan göğüs ağrısı proton pompa inhibitörleri (PPI’ler) ile tedavi edilebilir. PPI, midenizde asit üretimini azaltan bir ilaç türüdür. Doktorunuz kızarmış yiyecekler, baharatlı gıdalar ve narenciye gibi belirtilerinizi artırabilecek belirli yiyecek türlerini kesmenizi isteyebilir. PPI ilaçlarının uzun süre kullanımı belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olacak ve böylece göğüs ağrısı artık hayatınızın bir parçası olmayacaktır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu