Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer

Diş ağrısı probleminiz mi var? Bu yazımızda diş ağrısına ne iyi gelir ve diş ağrısı nasıl geçer konuları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

istanbul temizlik şirketi

Diş ağrısı, genelde dişlere ait sinir yapısının tahrip olması, diş etinde meydana gelen tahriş, deforme ve enfeksiyon tehditli bozukluklardan dolayı meydana gelen oldukça önemli bir rahatsızlıktır. Diş ağrısını önemli kılan, ağrının dayanılmaz şiddeti ve ihmal edildiği takdirde ciddi rahatsızlıklara neden olmasıdır.​​Bu yazımızda diş ağrısına ne iyi gelir ve diş ağrısı nasıl geçer konuları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağızda, yoğun bir trafik içinde olan dişlerin, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, enfeksiyon ve mikrobik bakterilere maruz kalması, diş yapısındaki kısa ve uzun sürede meydana bozukluklar diş ağrısı için yeterli, bir o kadar da tehlikeli nedenlerdir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ve Diş Ağrısı Belirtileri 

Şiddeti yüksek olan diş ağrısının, kişiye kendini hissettirmesi çok da zor değildir. İnsanlar için yaşam kaynağı olan yemek ve içmek, diş rahatsızlıklarında tam bir eziyete dönüşür. Diş ağrısına neden olan sorun nedeniyle, çiğnemede zorluk yaşanması gündelik yaşamı etkileyen en önemli belirtidir.

Diş ağrısının sebebi ne olursa olsun, belirtisi çenede ve yüz bölgesinde hissedilir. Fakat çene ve yüzde oluşan bu ağrı, bazen ciddi bir kalp rahatsızlığı belirtisi de olabilir. Bu yüzden, bu bölgede oluşan ağrının diş ağrısı olduğunu teyit etmek, diğer belirtilerinin bilincinde olmaktan geçer. Diş ağrısı belirtileri arasında;

  • Çiğneme sırasında zorlanmak, hatta çiğneyememek.
  • Diş etinde kısa süreli veya devamlı kanama olması.
  • Enfeksiyona bağlı iltihaplanma olması durumunda, diş çevresinde oluşan şişlik meydana gelebilir.
  • Diş ve diş etindeki negatif reaksiyonun sonucu olarak yüz ve çenede oluşan şişlik oluşur.
  • Özellikle diş ağrısının olduğu dönemde, sıcak ve soğuk temasında aşırı duyarlılık olur.
  • Diş ağrısının bir günden fazla müdahalesiz bekletilmemesi gerekir. Erken müdahale erken tedaviyi sağlar. Bir veya iki günden fazla süren ağrılarda, gözde şişlik oluşması, yüksek ateş, yutma zorluğu çekme gibi daha ileri belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durum mutlaka diş hekimine başvurmayı gerektirir.

Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş ağrısı çeken kişi için, o an tek isteği bu ağrının dinmesidir. Hafiflemesine ihtiyaç duyulan böylesine büyük bir ağrı için yapılması gereken ilk şey, diş hekimine başvurmaktır. Fakat hiçbir hastalık, hastaneye yakın bir yerde ya da doktora ulaşılabilir şartlarda karşımıza çıkamayabiliyor. Gecenin bir vakti ya da hafta sonu evde başlayan bu ağrı için, evde uygulanabilecek ağrı kesici yöntemler var. Bu yöntemlerin genel özellikleri, ağrının neden olduğu enfeksiyon etkilerini azaltmak, uyuşturmak ve rahatlatmak şeklindedir.

Sizi, ilk fırsatta gideceğiniz bir diş hekimine kadar rahatlatacak bu yöntemleri sıralayalım.

Tuzlu Su: Bir bardak sıcak su ile yarım çay kaşığı tuzun karışımı ile yapılan gargara, ağrıyı hafifletir.

Biber Salçası ve Tuz: Biber salçası ve tuz karışımı, ağrıyan dişin üzerine tatbik edilir. Bir süre bu şekilde bekletilen karışımın, ağrı kesici özelliği vardır. Rendelenmiş biber ve tuz karşımı da aynı etkiyi gösterebilmektedir.

Sarımsak Tozu ve Tuz: Sarımsak tozu ile tuz ile oluşturulan karışım, diş ağrısı olan diş üzerine lokal olarak uygulanır. Karışımın ağrıyı hafifletici etkisi vardır.

Karanfil: İçeriğindeki eugenol maddesi, uygulanan bölgeye uyuşma hissi verir. Hafif ve orta şiddetteki bir diş ağrısı için etkili olmaktadır. Karanfil, anti-bakteriyel özelliği sayesinde, enfeksiyona maruz kalan diş, diş eti ve ağız bölgesi için şifalı bir baharattır.

Sarımsak tozu, Karanfil ve Tuz: Bu üçlü karışım veya üçünden her hangi ikisinden oluşan karışım, diş ağrısını hafifletir. Diş sağlığı için pozitif etki sağlar. Sarımsak tozu yerine ezilmiş sarımsak da kullanılabilir.

Karanfil Yağı: Piyasada satılan, doğal bir ürün olan karanfil yağı da bu dayanılmaz ağrılar için etkili çözümdür. Karanfil yağı, suyla karıştırılarak gargara yapılır. Sadece diş ağrısı rahatsızlıklarında değil, her gün uygulanması gereken sağlıklı bir yöntemdir.

Karanfil ve Zeytinyağı: Öğütülen veya rendelenen karanfil, organik zeytin yağı ile karıştırılır. Oluşturulan karışımın, diş üzerine uygulanması yöntemi, evde diş ağrısı nasıl geçer? Sorusuna cevap olan etkili bir yöntemdir.

Soğan: Çiğ soğan, ağrı yaşanan diş üzerine bir süre tutulur. Ağrıyı hafifletici etkisi bu şekilde sağlanmış olur.

Çadır Kuşağı Tozu ve Limon Suyu: Çadır kuşağı bitkisinin öğütülmesi ile elde edilen toz, iki çay kaşığı limon suyu ile karıştırılıp, pamuklu kulak temizleme çubuğu ile ağrıyan bölgeye tatbik edilir.

Ispanak: Ispanak yaprakları, çiğ halde suyu çıkana kadar çiğnendiğinde, ağrı kesici bir etki yaratacaktır.

Vanilya: Diş üzerine uygulandığında, hissizleşen bölgede ağrıyı hafifletir. Antioksidan özelliği de vardır.

Kekik: Su ile karıştırılarak gargara şeklinde uygulanır.

Karabiber: Karabiber de rahatlama hissi veren bir diğer baharattır.

Buz:  Diş ağrısı için evde uygulanacak yöntemler arasında yer alan buz tedavisi, ağrı dindirir. Ağrıyan diş tarafında yanağa uygulanan buz, hem diş ağrısını hem de dişten dolayı şişlik oluşan yanak ve çeneye iyi gelir.

Diş Ağrısına İyi Gelen Çaylar

Nane Çayı: Naneyi kaynatıp elde edilen çay, ağızda gezdirilerek içilmesi ile ağrıya etki eder.

Susam Yağı: Gargara yöntemiyle susam yağı, diş ağrısı tedavisi için kullanılabilir.

Zerdeçal: Su ile karıştırılan zerdeçal da gargara yöntemi ile diş ağrısına karşı uygulanan yöntemler arasındandır

Siyah Çay: Siyah çayın da karanfil gibi uyuşturucu ve ağrıyı hafifletici etkisi vardır.

Poşet Çay: Sıcak su ile ıslatılan poşet çay, ağrı yapan diş üzerinde bekletilir.

Papatya Çayı: Ağrıyı hafifletici etkisi vardır.

Sıraladığımız bu yöntemler, diş ağrısı çekenler için rahatlatıcı etkiye sahip, diş hekimine gidene kadar daha rahat bir süreç geçirmeye yarayan, geçici çözümlerdir. Bazılarının antioksidan ve anti-bakteriyelözellikli yöntemler olmasından dolayı, sadece ağrı olduğunda değil, devamlı uygulanması, ağız ve diş sağlığı için önemlidir.

Diş ağrısı, ihmal edildiğinde beyin kanaması, beyin apsesi ve kalp hastalıkları gibi hasarlara yol açabilir. En küçük bir ağrıyı ihmal etmemek, olası bir hayati riskin önüne geçecektir. Dişlerin, günlük bakımının öneminden bahsetmiyoruz bile.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu