Instagram takipçi satın al
Doğa - ÇevreListeler

Yıldızların Titremesi Nasıl Olur?

Bazen gök yüzüne baktığınıza yıldızlar göz kıpıyor gibi görünür. Yıldızların titremesi de denen bu olayın neden olduğunu yazımızda detaylandırdık.

istanbul temizlik şirketi

Yıldızlar Neden Göz Kırpıyormuş Gibi Görünürler?

Evren ve içerisinde var olan sayısız gezegen galaksi ve yıldızlar… Her zaman evren ve içinde varlığını sürdüren bu etkenleri merak etmişizdir. Acaba bu evrende başka canlılar ve ırklar vs… var mıdır? Yıldızların titremesi normal midir?

Yıldızların gök yüzünde göz kırpıyormuş gibi (yıldızları titremesi) ışıklarının kırpılmalarının sebebi ise; bu yıldızların ışıklarının çok uzak mesafelerden geliyor olmaları ve var olan atmosfer tabakamızdır. Yeryüzü içerisinde var olan ılık hava devamlı bir şekilde yükselme meyili halindedir. Bu oluşan durum gece boyunca devam eder. Yıldızların saçtığı zayıf ışıklar, bu yükselen hava atmosfer dalgası içerisinde kırılmaya uğrarlar. Bu kırılan ışıklar bazen gözümüze tam anlamda ulaşamazlar, yani kesik kesik bir şekilde gelirler ve bizlere yıldızların titremesi gibi gözükür.

Evrende Var Olan Yıldızlar İle Gezegenler Arasındaki Fark;

Gecenin kapkaranlık vakitlerinde gökyüzünde rastladığımız yıldızların çoğunluğu bizim güneş sistemimizden çok daha büyük bir yapıdadırlar, ama o kadar çok uzakta yer alırlar ki, ancak birer nokta şeklini alıp gözükürler. Evrende var olan gezegenlerin yıldızlardan tek farkı, güneş sistemi içerisinde bizimle beraber olan yörünge sistemi içerisinde güneşin etrafında dönüyor olmalarıdır. Bu sebeple çok uzak mesafede yer alan yıldızlar gökyüzü içerisinde sabit bir şekilde durur iken, gezegenler ise sürekli olarak yer değiştirirler. Bu bahsettiğimiz gezegenler ise güneşe yakınlık konumunda yer alan sırası ile Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüto gezegenleridir.

Yıldızlar İle Gezegenler Arasındaki Fark

Gezegenlerin Güneş Sistemine Olan İnanılmaz Uzaklıkları;

Var olan Güneş sistemimiz içerisinde bile mesafe ve uzaklıklar o kadar büyüktür ki, Dünyamıza ancak 8 dakika içerisinde ulaşabilen güneş ışığı, Neptün gezegenine ancak 4 saat gibi uzun bir sürede ulaşır. Neptün ve Plüton güneş sistemimiz içerisinde yer almalarına rağmen teleskop kullanmadan Dünyamızdan çıplak gözle asla görülemezler.

Güneş sistemimiz Neptün gezegen’ine o kadar uzak bir konumda bulunur ki, bu gezegene bakıldığı zaman görünüm olarak parlak bir yıldızdan farkı yoktur. Güneşin evrene saçtığı ışıklar, Dünyamıza varmak için 8 dakikada katettiği bu yolu, saatte 1000 km hızla yol alan modern bir uçak ancak 17 yıl gibi uzun bir zaman diliminde varabilirdi.

Güneş sistemimiz dışında yer alan mesafeler ise akla hayale sığmayacak kadar inanılmaz bir uzaklığa sahiptir. Örnek verirsek, evrende yer alan Andromeda galaksisinin saçtığı ışık Dünya semalarına 2.2 milyon yıl gibi uzun bir sürede ulaşmaktadır. Yani biz bu çok uzakta olan galaksiyi bu kadar yıl evvelki hali ile görebiliyoruz.

Evrende Varlığını Sürdüren Sayısız Yıldızlar;

Ayın çıkmadığı berrak ve net bir gecede gökyüzü içersinde çıplak gözle görülebilen yıldızların sayısı 7000 civarındadır. Küçük bir teleskop cihazı ile tam 25 milyon adet yıldız görebilme şansımız vardır. Yalnız, örnek olarak ABD’de yer alan Mount Palomar uzay gözlem evinde yer alan ileri teknolojik teleskop ile tam olarak gökyüzü taranabilirse 2 milyar civarında yıldız görülebilir. Halbuki sadece Samanyolu galaksisinde yer alan yıldızların sayısının tam 100 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor.

İlginiz Çekebilir

shafiq rehman

DEVELOPER http://www.pakistanjobs.pk/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu