Instagram takipçi satın al
Yaşam - insanListeler

Sigmund Freud Freudyen Kuramının 10 Büyüleyici Özelliği

İç güdülerden cinsel dürtülere kadar mantık dışı istekleri konu edenin Sigmund Freud tarafından ortaya atılan 10 büyüleyici ve garip kuram örneği şöyle sırabiliyoruz.

istanbul temizlik şirketi

Sigmund Freud kişinin davranışını psikoloji çerçevesinde 3 temel kuram altında incelemektedir. Bunlar topografik kişilik kuramı yani kişinin bilinç altından dolayı kişi davranışı, yapısal kişilik kuramı yani kişinin egodan dolayı üç boyutlu hareketi ve diğeri de psikoseksüel kişilik kuramı olup kişinin doğumdan ölene kadar gelişim dönemlerinden dolayı davranış biçiminden bahseder. İç güdülerden cinsel dürtülere kadar mantık dışı istekleri konu edenin Freud’un 10 büyüleyici ve garip kuram örneği şöyle sıralayabiliyoruz.

Freud’un Dokuma Teorisi

Freud’un Dokuma Teorisi

Freud’a göre kadınlar doğduklarından beri bir utanç içerisindedirler. Yaradılışlarında cinsel organ eksikliği olduğunu Dokuma teorisi ile belirten Freud, kadınlar penisleri olmadığı için aşağılanır ve kendilerini erkeklere bu sebeple güzel göstermeye çalışırlar. Çalışma ve kavga rolleri bulunmayan kadınlar, toplumda her zaman geri planda kalmıştır. Bu nedenle de kadınlar evlerinde dokumayı icat ettiler. Bu teoriye göre kadınlar görünüşlerine önem vermek zorundaydılar ve böylece erkeklerin onlara ilgi duymalarını sağlayabilir, cinsel yetersizliklerini kapatabilirlerdi. Kadınların her zaman için iş alanında bulunması gerektiğini savunan Freud, bu teorisi ile kadınlar hakkında yanlış bir fikre sahip olduğu için tarih kitaplarında fikirleri genellikle yer bulmadı.

Freud’un Tanrı Teorisi

Freud’un Tanrı hakkındaki düşünceleri oldukça şaşırtıcı ve etkileyicidir. Freud’a göre Tanrı bir Yahudi Baba figürüdür. Bir kabiledeki lideri temsili Tanrı olarak gösteren Freud’a göre tüm kabile kadınlarını Baba kendine ayırır ve babanın çocukları da korunmanın verdiği rahatlık ile babaya itaat ederler. Ancak çocuklar eş cinsel olup babaya baş kaldırabilirlerse o zaman lider kendileri olabilirler. Ancak babanın korunmasından mahrum kalacak olan çocuklar bunu göze alamazlar ve tekrar babaya itaat etmek zorunda kalabilirler. Bu teori ile tanrıyı bir figüran olarak gösteren Freud, dine inanan kişileri çaresiz kişiler olduğunu, adalet, baş kaldırıların önlenmesi amacıyla dinlerin var olduğunu söyler. Ateistlik inancıyla paralellik gösteren Freud’un tanrı teorisi Ateistliğin en önemli argümanlarından biridir.

Freud’un Tanrı Teorisi

Freud’un Paranoya Teorisi

Paranoya bir kişinin diğer insan veya nesnelerin kişiye zarar vereceğini düşündüğü bir semptomdur. Freud’a göre ise paranoyanın sebebi eş cinsel arzuların bastırılması nedeni ile girilen delilik hali ve kişilik saygısını korumak için kişinin kendini savunmaya almasıdır. Freud’un ikinci teoremi daha kabul edilebilir bir fikir olarak görülmekle beraber, paranoyanın gerçek nedeni hala bilinmemektedir.

Freud’un Baştan Çıkarma Teorisi

Freud’un dramatik kuramı olan baştan çıkarma teorisinde küçük yaşta cinsel istismara uğramış kadınlar yer alır. Küçük yaştayken özellikle babası, abisi gibi yakın bireyler tarafından cinsel tacize, tecavüze uğrayan kadınların travma geçirip hatıralarını baskıladığını söyler. Fakat o dönemde yazdığı makaleler tıp dünyasında kabul edilmedi ve makaleleri reddedildi, Freud toplumdan dışlandı. İstismara maruz kalmış kadınların hikayelerinden çıkarttıklarını makalesine döken Freud, dışlanmanın ardından o olayların hiçbirinin yaşanmadığını kadınların kendilerinin uydurduğu fantezi ürünleri olduğunu kabul etmek zorunda kaldı ve baştan çıkarma teorisi tartışmaları beraberinde getiren bir teori olarak günümüze kadar gelmiştir.

Freud’un Çifte Musa Teorisi

Freud’un Çifte Musa Teorisi

Freud yaşlandıkça Ateist düşünceleri biraz daha olgunlaştı. Dini zayıf insanların inandığı bir nesne olarak görmekten, insanları birleştiren ve kişisel, toplumsal olarak iyiye yönelttiğini kabul etti. Hatta soyut bir kavramın duygusallığı evrimleştirdiğini bile söyler. Bu dönemde yazdığı Musa ve Monoteizmi kitabında Freud şöyle bir teori ortaya atar. Freud’a göre peri masallarındaki gibi gelişmiştir din. Yani her peri masalındaki çocuklar varlıklı aile çocukları olarak başlarlar fakat sonra fakir bir gerçek aileye sahip olurlar. Freud Musa’nın hikayesini buna benzeterek iki farklı karaktere dayandırır. Bunlardan birincisi Musa’dır, ikinci kişi ise Midianit bir rahip. Freud’a göre Musa’nın dinini kabul etmeyen Yahudiler onu öldürürler, fakat sonrasında psikolojik olarak büyük bir rahatsızlık duyarlar ve Midianit rahibine gidip onlara katı kurallar koyup tek tanrının olduğu bir din vermesini söylerler.

Freud’un İçsel Biseksüellik Teorisi

Freud’a göre her insanın erkeksi ve kadınsı yönleri bulunmaktadır ve insanlar kadın veya erkek olarak doğduklarında birini baskılamak zorunda kalırlar. Freud’un yakın arkadaşı Fliess’de bu teoriyle hem fikirdi. İkisi de bunu burunla alakalı olduğunu düşündüler ve hastalarına burundan kokain çekmelerini tavsiye ettiler. Daha sonra bu ikili ters düştüğünde Freud bir arkadaşına mektup yazdığında Fliess ile ilişkisini aslında bunun kendi içsel biseksüel duygularından dolayı olduğunu fark ettiğini söyledi.

Freud’un İçsel Biseksüellik Teorisi

Freud’un Ölüm Tahrik Kuramı

Freud’ın ölüm dürtüsü olarak adlandırdığı şey aslında 1. Dünya savaşı sonrası hastalarını tedavi ederken fark ettiğini sandığı mantıklı olmayan bir kuramdır. Freud’a göre korku filmlerini izlemekten zevk alan kişilerin, rüyalarda aklın yarattığına inandığı cinayet ve savaş senaryolarının bir sebebi vardı. Yaşamın hedefinin ölüm olduğunu söyleyen Freud, ölümün bir mazoşit zevk olduğunu öne sürdü.

Freud ve Hipnoz

Freud gençliğinde hipnoz okumuş ve bu teknikle ilgili çıkarımlar yapmıştır. Freud’un teorisine göre aşık olmak aslında bir tarafın diğer tarafın egosunu bastırarak itaat etmesini sağlamaktır. Öyle ki bir istek doğrultusunda karşı tarafın kendini tamamen bu isteğe bağladığı, sevgilim isterse ben yaparım diyerek aşkın hipnoz etkisine değindi. Karakterleri ilkelleştirdiğini de söyleyen Freud kişinin uyku halinden kaynaklı olduğunu söyleyerek günümüz hipnoz teorisine de ışık tutmuştur.

Freud’un Rahatlama Teorisi

Freud ve Katartik Yöntemi

Freud, hipnoz etkisinden çıktından sonra kişinin kendini daha iyi hissettiğini hastalarını deneyimleyerek fark etti. Bilinçsizlik kalktıktan sonra öfke atarak rahatlama da Freud’un katartik yöntemini desteklemektedir.

Freud’un Rahatlama Teorisi

Freud’a göre katartik bir yöntem olan gülmek, kişinin cinsel arzularını, öfkesini ve nefret gibi duyguların gülüş ile baskılandığını söyler. Böylece zararsız bir enerji patlaması yaşarız ve saldırganlıklarımızı baskılamış oluruz.

Sigmund Freud’un hayatını alttaki linkten detaylarıyla okuyabilirsiniz.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu