Faydalı BilgilerSağlık

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı olduğunu bildiğimiz Adaçayının faydaları nelerdir bunları biliyor musunuz? Nelere iyi gelir? Zararları var mıdır? bütün detaylar yazımızda.

Adaçayı lans şeklindedir ve boyunca akan belirgin damarlar bulunur. Adaçayı hem lezzetli hem de tıbbi özelliklere sahip olarak, tarih boyunca büyük saygı görmüştür. Her derde devşöme olan ünü, “kurtulmak” anlamına gelen “salvere” Latince sözcüğünden türetilen bilimsel ad Salvia officinalis’de bile temsil edilmektedir.

takipçi satın al

Adaçayının Sağlığa Faydaları

Adaçayının Sağlığa Faydaları

Hafızaya Faydalı: Araştırmalar, kokulu veya tüketilen küçük miktarda ada çayının bile, geri çağırma kabiliyetlerini ve hafıza tutma oranını arttırabileceğini göstermiştir. Beyin aktivitesi aynı zamanda seçilen bir konunun yoğunlaştığını ve odaklandığını gösteriyor; bu da okuldaki gençler veya zihinsel olarak zorlayıcı meslek mensupları için diyetinize az miktarda adaçayını eklemenin zarif, ancak etkili bir beyin güçlendirici olabileceği anlamına geliyor.

Enflamasyon Sorunları: Adaçayı yapraklarını çiğnemek, her zaman en hoş ilaçtır, çünkü lezzet oldukça yoğun ve keskindir.Özellikle  solunum yollarında veya midede iltihaplanma sorunlarına maruz kalırsanız, adaçayı içerek bu iltihaplardan kurtulabilirsiniz.Adrenanın anti-inflamatuar özellikleri kalp rahatsızlığına ve kan basıncının yükselmesine neden olabilen kardiyovasküler sistemin genel iltihabının yanı sıra artirit ve gut gibi sağlık sorunlarına da uzanır. Bu yararlı etkilerden adaçayında bulunan flavonoidler ve fenolik bileşikler sorumludur.

Kuvvetli Bir Antioksidandır: Kronik durumlar ve dejeneratif hastalıklar, hayatınızda karşılaştığınız en zayıflatıcı ve tehlikeli sağlık endişeleri olabilir. Bu sağlık sorunlarının çoğuna, sağlıklı hücrelere saldıran, apoptoz veya mutasyona neden olan hücresel metabolizmanın tehlikeli ürünleri olan serbest radikaller neden olur. Serbest radikalleri nötralize etmek ve kalp, organ sistemleri, cilt, eklemler, kaslar ve hatta beyinde oksidatif stres yaratmalarını önlemek için çalışabilirler.

Alzheimer’e İyi Gelir: Yukarıda belirtildiği gibi adaçayı bellek ve konsantrasyonu artırmak için beyin fonksiyonunu uyarabilme yeteneğine sahiptir; Bununla birlikte, Alzheimer ve bunama da dahil olmak üzere ortaya çıkabilecek bilişsel bozuklukların ortadan kaldırılması için de çalışır. Bu uygulamalara yönelik araştırmalar nispeten erken aşamalarda olmasına rağmen, ilaç tedavisine yönelik bitkisel alternatiflerle gerçek adımların atıldığını görmek heyecan vericidir. Özlülerin özleri ve uçucu yağları tarafından harekete geçirilen sinirsel yollar zihni taze yaşlarda ve genç yaşta daha yaşlı yaşlara kadar koruyabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Adaçayında tespit edilen bazı antimikrobiyal özellikler vardır ve adaçayı genellikle az miktarda tüketilmekle birlikte, adaçayı (salve veya tentür) topikal bir uygulaması oluşturabilir ve bunu bakteri ve viral enfeksiyonları önlemek için kullanabilir .Vücuda cilt yoluyla saldırırlar. Genellikle burun veya ağız yoluyla giren hastalıkları düşünürüz, ancak cilt yoluylada  yabancı ajanların geçidi olarak kullanılabilir. Adaçayı içeren topikal bir krem veya antibakteriyel rutin, bu hastalık vektörüne karşı ilave bir savunma hattı olabilir.

Güçlü Kemikler İçin Adaçayı: Adaçayının göz ardı edilen faydalarından biri, aslında pek çok gıdada bulunmayan vücut için gerekli olan bir vitamin olan K vitamininin üstün seviyesidir. K vitamini, kemik yoğunluğunu geliştirmede ve yaşlandıkça kemiklerimizin bütünlüğünü sağlamada çok önemli bir unsurdur. Osteoporozun erken belirtilerinden muzdaripseniz ya da besin değeri düşük bir yerken, oturmuş bir yaşam tarzınız varsa, kemik sağlığınız muhtemelen düşüktür. Diyetinize adaçayı yaprakları eklenmesi, günlük olarak önerilen alımı% 27 oranında tek bir hizmet olarak K vitamini seviyenizi önemli ölçüde artırabilir.

Sindirim: Adaçayında bulunan rosmarinik asit mide spazmlarını önleyen ve rahatsızlık veren ve utanç verici olan hastalar için diyare ve gastrit oluşumunu önemli ölçüde azaltabilen, midede bile vücudun bir çok yerinde anti-inflamatuar bir ajan görevi görür. koşullar. Adaya adaçayı eklemek, tüm sindirim işleminizi tekrar yoluna sokabilir ve bağırsak boyunca iltihabı azaltabilir.

Egzema,sedef hastalığı ve akne için adaçayı: Bilhassa adaçayı yaprakları veya bitkinin egzama, sedef hastalığı ve akne de dahil olmak üzere bazı cilt koşullarına karşı etkili olduğu gösterilen bir tentür kullanılarak topikal bir salve elde edilebilir. Bu gözle görülemeyen lekeler hızla rahatlatılabilir ve iltihaplı veya etkilenen bölgeye adaçayı özleri ve salvesini düzenli olarak uygularsanız, kademeli olarak görünümleri azaltılabilir.

Yaşlanmayı Önlemeye Yardımcı Olur:Adaçayındaki antioksidanlar, kırışıklıklar, ince çizgiler ve yaşlanma noktaları gibi yaşlanma belirtilerini tersine çevirirler. Bu antioksidanlar cildin hücrelerine zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar ve cildin erken yaşlanmasına neden olur. Bu bitki, cildinizi serbest radikallerin saldırısına karşı koruyan ve günlük hücre yenilenmesine yardımcı olan, yüz kırışıklarının başlamasını geciktiren kalsiyum ve A vitamini ile yüklüdür.

Adaçayı yağlı çiltlere iyi gelir:Adaçayı yağı, yağlı ciltte sebum üretimini düzenleyerek büyük bir tonik olarak yarar sağlar. Yaklaşık 250 ml suda bir kaşık adayı kaynatarak ev yapımı bir toner hazırlayabilirsiniz. 30 dakika dikin ve karışımı zorlayın. Soğuduktan sonra yüzünüzde bırakın.

Saç Dökülmesinin Tedavisinde:Adaçayı eski zamanlardan beri saç dökülmesi ve kellik ile mücadele etmek için kullanılmıştır. Adaçayı beta-sitosterol, erkek tipi kellik tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur 5-alfa redüktaz bileşik içerir. Aynı miktarda biberiye ve nane uçucu yağlarla 3 ila 4 damla adaçayı özlü yağ karıştırmanız ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı içinde seyreltmeniz önerilir. Kafa derinizi günde iki kez masaj yapın.

Parlak Saçlar İçin:Adaçayı, kilitlerinize parlaklık ve parlaklık kazandırmak için saç durulaması olarak kullanılabilir. Kurutulmuş adaçayı yaprakları 1 çorba kaşığı bir bardak suda kaynayarak hazırlayabilirsiniz. Bu adaçay bitki çayı, kepek koğuşuna yarar.

Aşırı Terlemeye Çözüm Adaçayı:Yakın tarihli bir Alman araştırması ya kuru yaprak özütü ya da adaçayı yaprağı vererek terlemeyi% 50 oranında azaltabileceğini gösterdi. Teri kurutan ve vücut kokusunu gidermeye yardımcı olan harika bir koku giderme ürünüdür.

Diş Sağlığı:Bu bitki, diş rutininizde önemli bir rol oynayabilir. Dişeti hastalıkları, boğaz enfeksiyonları ve kanarçaları tedavi etmek için etkili bir gargara olarak kullanılabilir. Kancalar tarafından rahatsız ediyorsanız, güçlü adaçayı çaydanlıkla gargara yapabilir veya buz küplerine dondurabilirsiniz. Kanisterleri yatıştırmak için bu küplerden birisini ağzınıza koyun.

Adaçayı Nasıl Demlenir:Adaçayını demlek çok basittir içeceğiniz kadar suyu kaynamaya koyun su ısındığı zaman 1 tutam veya isteğe göre 2 tutam adaçayı atıp 4 5 dakika kaynamasını sağlayın daha sonra demlenmesi için bi 5 dk dinlendirin ve sonrasında şeker ve limon atarak tatlandırın ve aromalı bir şekilde sağlığın kokusunu içinize çekin.

Adaçayının Zararları Nelerdir ?

Sürekli olarak tüketilmemelidir.
Düşük yapma olasılıklarını arttıran maddeler bulunmaktadır.Bu yüzden hamile bazanların kullanılması tavsiye edilmez.
Anne sütünün salgılanmasına etki yaptığı için bebek emziren bayanların kullanmaması gerekmektedir.
Bazı kişilerde kan basıncı yükselmesi olabilir.
Küçük çocuklara içirilmesi tavsiye edilmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu