Instagram takipçi satın al
Oyun Dünyası

Geleneksel Oyun Sektörünün Korkulu Rüyası GameFi (GAFI) Nedir?

GameFi Token (GAFI), oyun stüdyoları, oyuncular ve yatırımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen bir oyun ve NFT platformudur.

istanbul temizlik şirketi

GameFi Nedir?

GameFi Token (GAFI), oyun stüdyoları, oyuncular ve yatırımcıları bir araya getirmeyi hedefleyen bir oyun ve NFT platformudur. GameFi, oyuncular için oyunlara erişim, yatırımcılar ve oyun geliştiricileri için bir pazar yeri olma özelliğini taşımaktadır. GameFi, İngilizce ‘game’ kelimesinden yani “Oyun” ve ‘finance’ kelimesinden yani “Finans” (Game – Finance)türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi katılımcıların oyun oynarken aynı zamanda finansal kazanç elde etmelerini amaçlıyor. Bu kavram aynı zamanda kripto sektöründe finansal getiri elde edilmesi için çeşitli sistemlerin oyunlaştırılmasını da ifade ediyor. Geleneksel oyun endüstrisinin korkulu rüyası haline gelen GameFi projeleri, sektörde ciddi bir değişime neden oluyor. “Oyna kazan” modeli ile ve NFT gibi blok zinciri teknolojisinden yararlanarak oluşturulan “GameFi” projelerinde “çevrimiçi oyunlar”, “uygulama için satın almalar” ve “reklamlar” üzerinden kazanç elde edilebiliyor.

GameFi Nasıl Ortaya Çıktı?

GameFi (GAFI) projesi Hai Duong tarafından yönetilmektedir. IceTea Labs çatısı altında geliştirilen proje, DAO Maker ve Animoca Brands gibi birçok organizasyon tarafından desteklenmektedir. İlk GameFi oyunlarında Bitcoin blok zinciri kullanılmıştı. Ancak bu blok zincirde yaşanan; işlem ücretleri ve yavaş işleyen süreçler nedeniyle şirket, blok zinciri ağı Ethereum’u benimsemeye başladı. Kripto oyunu geliştiricileri, Ethereum’u yaygın bir şekilde kullanmış ve kullanıyor olsa da, blok zincirinin sahip olduğu sınırlı blok alanı nedeniyle performans sorunlarına sahip. Şirketin 2017’nin sonlarında kurduğu ve küresel çapta büyük bir popülerlik kazanan CryptoKitties oyununda bu eksiklik açıkça görülmüştü. Ethereum blok zinciri tıkanmış ve ücretler birdenbire yükselmişti. Oyun içi işlemler için fahiş ücretler talep eden bir oyunun kayda değer kullanıcı kitlesi kazanması elbette zor olacaktı. İşte tam bu nedenle, bu sorunla karşılaşan bazı kripto oyun geliştiricileri, Ethereum’un temel katmanından daha hızlı ağlara geçme gereksinimi duydular. Geniş kapasiteli bu ağlar arasında Solana, Polkadot, Polygon vs sayılabilir.

GameFİ Avantajları Neler? GameFi Dünyasında Neler Var?

GameFi projeleri, ilerleme kaydedilebilecek çok sayıda seviyeye sahiptir. Oyuncular, karakterlerini geliştirmeye, diğer oyuncuların ziyaret edebileceği yapılar inşa edip arazi varlıklarını paraya dönüştürmeye veya turnuvalarda diğer oyuncularla kapışmaya zaman ayırarak kazançlarını artırabilir. GameFi (GAFI) projelerinde avatarlar, araziler, kostümler, silahlar, altınlar ve evcil hayvanlar ve NFT’ler, dijital varlık olarak oyunların içinde yer alıyor. Böylelikle oyunu oynayan kişi, kazancını NFT veya kripto para birimleriyle takas edip, kâr elde edebiliyor. Staking, likidite madenciliği gibi DeFi kavramları GameFi projelerinin önemli bir parçası ve katılımcıların pasif gelir elde edebilmelerinin diğer alternatif yolları. Merkezi anlayışla işleyen geleneksel oyun geliştirme sürecine kıyasla GameFi projeleri, kullanıcıları karar alma aşamasına dâhil edebilir. Bazı oyunlar, GameFi DAO (Merkeziyetsiz Otonom Organizasyon) üyelerine paydaş oy kullanma hakkı vererek gelecek oyun güncellemelerine oyuncuların karar vermesine olanak tanıyor. Çok güzel değil mi? Bu da GameFi’ın tam anlamıyla katılımcı olmasını sağlamaktadır. Bu teklifler genellikle mali etkilere sahip oluyor. Örneğin, DAO üyeleri belirli bir oyun içi eylemin ödülünün artırılması yönünde oy kullanabiliyor. GameFi DAO’nun üyesi olmak için bir projenin yönetişim tokenine sahip olmanız gerekir. Oy verme yetkiniz genellikle elinizdeki token sayısıyla doğrudan orantılıdır.

GameFi’de Veri Saklanımı

GameFi’de tüm veriler, kullanıcıların nelere sahip olduğunun kaydını tutan merkeziyetsiz ve herkese açık blok zincirinde saklanıyor. Dolayısıyla, varlıkların tümü oyun geliştiricilere değil oyunculara ait oluyor. Buda epey avantaj sağlıyor. Çünkü sunucu kapatılsa veya oyun şirketi teknik aksaklıklar yaşasa bile oyuncu olarak elde ettiğiniz tüm oyun içi varlıklar kalıcı olarak sizin olmuş oluyor. Bu sayede kripto oyunları, oyuncuların eğlenirken bile kazanç elde edebileceği gerçek bir gelir kaynağı hâline gelmektedir. Bazı oyuncular tam zamanlı gelir dâhi elde edebilmektedir.

GameFi Projeleri

GameFi (GAFI) hızla büyürken, önde gelen blok zinciri oyunlarının toplam piyasa değeri 14 milyar doların üstüne çıkmış durumda. Ancak oyun sektörünün devasa boyutu düşünüldüğünde, toplam pazar büyüklüğü gelişim için daha da büyük fırsatlar sunuyor. GAFI video oyunu projeleri, oyuncuların oyun içinde sanal değerler satın almasına imkan veren bir dizi blok zincirine ait dağıtılmış defter teknolojisi üzerinde çalışıyor. GameFi kavramının ilk örnekleri arasında; Bitcoin ile entegre edilmiş Minecraft sunucuları, Gambit.com, Bombermine gibi çevrimiçi oyunlar ve oyuncuların çevrimiçi ortamda aksiyonlarını gelire dönüştürebildiği servisler sayılabilir. En başarılı GameFi projelerinden biri olan Axie Infinity, 2021 yılında token satışları ile 1 milyar doları aşan ilk proje oldu ve oyuna bir günde katılan kişi sayısı 1 milyonu geçti. Kripto para tabanlı bir iş ve strateji oyunu olan CropBytes ise uluslararası bir borsanın Launchpool’unda yer aldı. Axie Infinity ve CropBytes gibi oyunların çok hızlı ve kolay bir biçimde başarı elde etmesi, GameFi’ın geleceğinin parlak olduğunu da bizlere gösteriyor. Geliştirilmekte olan daha pek çok GameFi oyunu ile birlikte daha fazla yenilikle karşılaşmayı bekleyebiliriz.

GameFi (GAFI) dünya çapında başarılı daha birçok projeye sahip; Pokemon hikayesiden ilham alan CryptoZoon, ApeCoin (APE), Immutable X (IMX) ve UFO Gaming (UFO). Ayrıca şu anda geliştirme aşamasında ve yüksek kar elde etme potansiyeli olan oyunlardan bazıları; Star Atlas, Ember Sword, Guild of Guardians, The Sandbox, Dr. Who: Worlds Apart.

GameFi ve P2E İlişkisi

Adından da anlaşılacağı üzere Oyna-Kazan (P2E) oyunları, kullanıcılara oynamaları için bir şekilde ödeme yapılan oyunlardır. GameFi (GAFI) projelerinin oyna-kazan modeliyse devrim niteliğindedir. Geleneksel çevrim içi oyunlar; uygulama içi satın alımlar, satış ortaklığı ve reklam yoluyla oyuncuları para kazanır. Oyuncu olarak, kazanmanıza veya diğer oyunculardan daha avantajlı bir konuma geçmenize yardımcı olması için para harcayarak oyun içi eşyalar satın alabilirsiniz.

Yaptığınız bu harcamalar tabii ki doğrudan oyun geliştiricilere gidecektir. Bunlar üzerinden elde edilen varlıklar ise Ethereum veya stablecoin’e çevrilmektedir. Ayrıca Ethereum blockchain’ine bağlı Gods Unchained isimli kart oyununda savaş sıralamasına göre hazırlanan nadir kartlar da satışa sunulabilmektedir. Örneğin; Wax blockchain ile çalışan Farmers World P2E oyunu oyunculara mining imkanı tanımaktadır. Gamer’lar bu sayede oyunda ihtiyaçları olan madenleri elde ederken bir yandan da para kazanmaktadır. Bu oyunda NFT staking’in yeni popüler DeFi konsepti P2E kapsamında para kazandırmaya devam etmektedir. Bunun en güzel örneklerinden biri de Legends of Ancients’ın LOA token’larının stake edilmesidir. P2E kapsamında kart strateji oyunlarını destekleyen bir diğer blockchain ise Solana’dır. MixMob oyunu için Mask NFT’leri desteklemektedir. Bu sayede oyuncular bu NFT’leri oyun sırasında avatar olarak kullanabilmekte.

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu