Faydalı BilgilerSağlık

Antep Fıstığı Yemenin Sağlığa 17 Faydası

Antep fıstığı içerisinde barındırdığı E vitamini ile sağlığımız için oldukça faydalıdır. Bu yazımızda antep fıstığının içerisinde bulunan mineraller ve faydalarını sıraladık.

Antep fıstığı kalbe, obeziteye ve diabete iyi gelen çok lezzetli bir kuruyemiştir. Dışta bulunan sert kabuğu bile cilt ve saç dökülmesi problemi için tam bir şifa deposudur. Zengin bir enerji kaynağıdır; 100 gramı 557 kcal enerji verir.Düzenli fıstık tüketimi, kötü LDL-kolestrolün düşürülmesine ve kandaki iyi HDL-kolesterolün yükselmesine yardımcı olmaktadır.

takipçi satın al

Antep fıstığı mükemmel bir E vitamini kaynağıdır; Özellikle γ-tokoferol bakımından çok zengindir; 100 g başına yaklaşık 23 gr. E vitamini içerir. E vitamini zararlı serbest radikalleri temizler.

Bu lezzetli kuruyemiş, riboflavin, niasin, tiamin, pantotenik asit, B6 vitamini ve folik asit gibi birçok önemli B grubu vitaminini içermektedir (Bu vitaminler sağlığımız için hayati öneme sahipir.)

Antep fıstığının yapısında aşağıdaki mineraller bulunur;

  • Bakır
  • Manganez
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Magnezyum
  • Çinko
  • Selenyum

100g Antep Fıstığı, günlük tavsiye edilen bakır seviyesinin % 144’ünü tek başına karşılar. Bakır, sinir hücrelerinde uyartı iletimi başta olmak üzere, metabolik reaksiyonlar ve kırmızı kan hücrelerinin (Alyuvarlar) üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir.

Antep fıstığı yağı, yemek pişirmek için kullanılabileceği gibi cilt ve saç bakımı için de güvenle kullanılabilecek harika bir bitkisel yağdır.

Antep fıstığının faydaları

1- Antep Fıstığı Kalbe İyi Gelir

Bildiğiniz gibi kolesterol önde gelen kalp hastalıklarının nedenlerindendir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini hızla düşürür ve iyi kolesterol (HDL) seviyesini yükseltir. Kalbe giden sinirleri de güçlendirir. Bütün bu etkileri birlikte değerlendirirsek, günde bir avuç antep fıstığı tüketmenin kalp damar sağlığı açısından koruyucu olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

2- Antep Fıstığı İltihap Gidericidir

Yapısında bulunan A ve E vitaminleri sayesinde vücudun herhangi bir yerinde bulunan iltihabın hızla iyileşmesini sağlar. Enfeksiyonlara karşı direnci artırır ve yaraların iyileşme süresini kısaltır.

3- Tip 2 Diyabete Karşı Etkilidir

Bir avuç Antep fıstığı, günlük almamız gereken fosforun %60 ını tek başına karşılar. Fosfor, şeker duyarlılığını azaltarak insülinin etkisini artırmaktadır. Bu da dolaylı yoldan da olsa Tip 2 Diyabetin olası zararlarını azaltmaktadır.

4- Hemoglobin ve Kan Değerleri Üzerinde Etkilidir

B6 vitamini, kandaki oksijenin taşınmasına yardım eden hemoglobin proteininin yapımını hızlandırır. Antep fıstığındaki yüksek B6 vitamininin günlük düzenli bir şekilde alınması, kandaki oksijen miktarını artırabilir. Böylece hücrelere daha çok oksijen ulaştırılır ve hücrelerin ortalama yaşam süresi artar.

5- Antep Fıstığı Sinir Sistemine İyi Gelir

Antep fıstığında yüksek miktarda bulunan B6 vitamini sinir sistemi için çok faydalıdır.

Aminler, sinir sistemindeki mesaj molekülleridir. Bu moleküller, düzgün bir şekilde çalışabilmek için, B6 vitaminine ihtiyaç duyarlar. Bu vitamin, sinir liflerinin etrafında miyelin adı verilen bir kılıf oluşturur ve mesajlar sinir lifleri vasıtasıyla bir sinirden diğerine geçer.

Özetle, B6 vitamini, impulsların düzgün şekilde iletilmesine yardımcı olan pek çok amino asidin sentezlenmesini sağlar.

6- Antep Fıstığı Makula Dejenerasyonuna İyi Gelir

Makula dejenerasyonu, ilerleyen yaşla birlikte görülen yaygın göz hastalıklarından biri olup gözlerin görme yeteneğini yavaş yavaş kaybetmesi ile birlikte seyreder.

Makula dejenerasyonunda, serbest radikaller sağlıklı göz hücrelerine saldırır ve bu hücrelerde büyük hasara neden olur.  Antepfıstığı’nda bulunan Lutein ve Zeaksantin adlı antioksidanlar bu serbest radikallere karşı savaşır ve gözleri makula dejenerasyonuna karşı korur.

7- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antep fıstığında bolca bulunan B6 vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bu vitamin, kan dolaşımı ve dokulara yeterli kanın ulaşmasından sorumludur.

8- Beyin Sağlığına İyi Gelir

Antep fıstığında yüksek miktarda bulunan vitamin B6, kandaki hemoglobin sayısını artırmaya yardımcı olur. Oksijen açısından zengin olan kan, beyni aktif hale getirerek, tümör oluşumunun önüne geçer.

9- Antep Fıstığı Endokrin Bezlere İyi Gelir

Dalak, timüs gibi önemli salgı bezleri enfeksiyonlara karşı savaşmak için daha fazla beyaz kan hücresi üretir ki bu hücreler enfeksiyonlara, bakteri ve virüslere karşı savaşmaktadır.

10- Cilde İyi Gelir 

E Vitamini, sağlıklı bir cilt için çok önemlidir ve bu antioksidan antep fıstığında bol miktarda bulunur. Derideki mukoza membranlarının hücre zarlarını güçlendirir. Ayrıca, cildi zararlı UV ışınlarından korur, cilt hastalıklarından muhafaza eder ve cildi daha sağlıklı ve daha güzel görünümlü yapar.

11- Yaşlanmayı Geciktirir

Antep fıstığında bulunan E vitamini, cildin yaşlanmaya karşı mücadelesine yardımcı olur. Özellikle antep fıstğının kabuğunda bulunan yağ cildi yumuşatıp gençleştirir, cildin taze ve nemli görünmesini sağlar.

12- Kanserleri ve Enfeksiyonları Önler

B6 vitamini kan değerlerini önemli ölçüde iyileştirir ve kansere neden olabilecek trigliseritleri ortadan kaldırır. Antioksidan olan ve Antep Fıstığında bol miktarda bulunan E vitamini, kansere neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Düzenli olarak antep fıstığı tüketen kişilerde kanser görülme olasılığı düşüktür.

13- Doğal Bir Nemlendiricidir

E vitamini aslında bir cilt vitaminidir, cildi nemlendirir. Parlatır ve esnekliğini artırır. Bütün nemlendirici kremlerde mutlaka e vitamini vardır, çünkü bu güçlü antioksidan, cildinizde gözle göremeyeceğiniz hasarları tamir eder, kollojen sentezini artırır ve cildin ipeksi bir görünüm kazanmasını sağlar.  Antep fıstığı yağı bol miktarda E vitamin içerdiğinden 1 tatlı kaşığı ile yüzünüze ve ellerinize bakım yapabilirsiniz.

14- Antep Fıstığı, Cilt ve Deri Sağlığını Korur

Yağda çözünen güçlü bir antioksidan olan E vitamininin zengin bir kaynağı olan Antep fıstığı yağı, güneş yanıklarından hasar görmüş cildinizi hızla iyileştirir, cilt kanserinden de korur. Güneşlenmeye çıkmadan önce bir miktar antep fıstığı yağını vücudunuza sürmenizde fayda var.

15- Gözlerimizin Görme Gücünü Artırır

Sağlıklı görmeyi desteklemeye yardımcı olur ve sıklıkla görme güçlüğü yaşayanlara doktorlar tarafından tavsiye edilir. Özellikle yaşlanmayla birlikte görülen görme gücünün zayıflaması problemi düzenli Antep Fıstığı tüketimi ile tamamen ortadan kalkabilir.

16- Antep Fıstığının Saçlara Faydaları

Cilde olduğu gibi, Antep Fıstığının saçlara da sayısız faydası bulunmaktadır. Yapısındaki önemli yağ asitleri ve özel aminoasitler sayesinde saçların daha kısa sürede uzamasını sağlar. Saçların koparak dökulmesini engeller, saçları nemlendirir, dolgunluk ve hacim kazandırır.

Antep Fıstığı saç dökülmesini engeller, hatta antep fıstığının kabuğundan yapılan bıttım sabunu dökülmeyi tamamen durdurmaktadır. Bunun nedeni ise Antep Fıstığında bulunan Biotin maddesidir. Biotin, saç dökülmesini durduran çok güçlü bir organik bileşiktir ve günümüzde yaygın olarak kullanılan çok sayıda dökülme önleyicinin de formülünde yer almaktadır. (Bioxcin gibi..)

17- Antep Fıstığı Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Antep Fıstığı yüksek kalorili bir kuruyemiş olsa bile yağ ve lif oranı yüksek olduğundan tokluk hissi verir ve kan şekerini yükseltmez. Böylece gün içerisinde daha az kalori almanıza yardımcı olabilir.

Bir araştırma, 12 hafta boyunca 240 kalori değerinde Antep fıstığı tüketen katılımcıların vücut kitle indekslerini ve trigliserid düzeylerini, 220 kalori değerinde simit tüketenlere göre daha düşük bulmuştur.

SONUÇ: Bol miktarda antioksidan içerdiğinden özellikle kalp ve damar sağlığı için önemli bir yere sahiptir.

İçerisinde yüksek miktarda E vitamini bulundurur. E vitamini cildin yaşlanmasını engeller, kollojen sentezini artırır ve kırışıklıkların önüne geçer.

Antep fıstığı yağı saçlara iyi gelir, saç dökülmesini durdurur ve yeni saçların çıkması için saç foliküllerini harekete geçirir.

NOT: Bu yazımızı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak daha fazla okuyucuya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu