Faydalı Bilgiler

Türk Sinemasının Unutulmaz Yıldızları

Yeşilçam'ın altın çağına damga vuran, Türk sinemasını zirveye taşıyan unutulmaz 10 yıldızın etkileyici hikayeleri ve sinemaya kattıkları benzersiz değerler.

Türk sineması, yüz yılı aşkın tarihi boyunca öyle değerli isimler yetiştirdi ki, onların yarattığı karakterler ve sundukları performanslar kuşaktan kuşağa aktarılan bir kültürel miras haline geldi. Güldüren, ağlatan, düşündüren ve toplumun her kesiminde derin izler bırakan bu sanatçılar, sadece beyazperdede değil, hayatımızın her anında bizimle yaşamaya devam ediyor.

takipçi satın al

İyisiyle kötüsüyle bir dönemin tanığı olan, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar ulaşan ve sinemayı halkla buluşturan bu değerli isimler, Türk sinemasının temel taşlarını oluşturdular. Kimi güldürürken düşündüren, kimi acıları en derinden yansıtan, kimi toplumsal mesajlar veren bu eşsiz yetenekler, Türk sinemasını bugünlere taşıyan en önemli değerlerimiz oldular.

İşte Yeşilçam’ın altın çağına damga vuran, her biri kendi alanında çığır açmış 10 unutulmaz yıldız

Yeşilçam Efsaneleri

1. Kemal Sunal

Kemal Sunal

Sokakta yoldan geçen birisine “Yeşilçam’ın gelmiş geçmiş en komik oyuncusu kimdir?” diye, sorsanız alacağınız yanıt kesinlikle Kemal Sunal olacaktır. Malatya’nın Pütürge ilçesinde doğan Sunal, oynadığı Kapıcılar Kralı, Gülen Adam, Süt Kardeşler, Sakar Şakir, Kibar Feyzo ve Hababam Sınıfı filmlerinin başını çektiği 82 film ile efsane haline dönüştü. 2000 yılında Balalayka isimli filmi çekmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yuman Kemal Sunal, kült haline gelen İnek Şaban tiplemesi ile günümüzde de yediden yetmişe herkesi güldürmeye devam ediyor.

2. Tarık Akan

Tarık Akan

Türk Sineması’nın Damat Ferit lakaplı oyuncusu Tarık Akan, kariyerinin ilk yarısında zengin, yakışıklı ve bebek yüzlü karakterlere hayat vermişken ikinci yarısında toplumsal mesajlar içeren ve görece daha derin filmlerde rol aldı. Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül’dür ki o dönemlerde jönler sıklıkla sahne isimleriyle anılırdı. Bizim Aile, Ah Nerede, Delisin, Tatlı Dillim, Yalancı yârim ve Hababam Sınıfı gibi ilk dönem filmlerinin dışında Canım Kardeşim, Maden ve Sürü gibi filmleriyle herkesin sevgisini kazanmıştır.

3. Şener Şen

Şener Şen

Aktör Ali Şen’in oğlu olan Şener Şen, tiyatrodan sonra atıldığı sinema macerasında Hababam Sınıfı’nda canlandırdığı Badi Ekrem tiplemesiyle tanındı. Daha sonraki yıllarda özellikle Kemal Sunal ile oynadığı filmler ile dikkat çekti. Davaro, Neşeli Günler, Banker Bilo gibi filmlerle Yeşilçam’daki yerini sağlamlaştıran aktör, Çiçek Abbas, Muhsin Bey, Arabesk, Züğürt Ağa ve Eşkıya filmleriyle birlikte yaşayan Türk Sineması’nın yaşayan efsanesi haline geldi.

4. Ayhan Işık

Ayhan Işık

Türk Sineması’nda jön denince akla gelen ilk isimlerden olan Ayhan Işık, Küçük Hanımefendi Belgin Doruk ile oynadığı aşk filmleriyle tanındı. Taçsız Kral lakabıyla ünlenen star, oyunculuğunun yanı sıra yönetmenlik ve senaristlik de yaptı. 1950’li yıllara İngiliz Kemal, Katil, Öldüren Şehir gibi filmlerle damga vuran aktör, 1959 yılında şansını Hollywood’da denemeye karar verir lakin burada tutunamaz. Ülkeye döndükten sonra Ömer Lütfi Akad ve Atıf Yılmaz filmlerinde rol alır. 70’li yılların sahne modasına ayak uydurarak bir de 45’lik dolduran oyuncu, İtalyan yapımcılarla çektiği La Mano Che Nutre La Morte ve Le Amanti Del Mostro filmleriyle ülkemizde sansüre uğramış olsa da yurt dışında büyük sükse yaptı.

5. Cüneyt Arkın

Cüneyt Arkın

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan Cüneyt Arkın, sinemada zengin ve yakışıklı adam rolleriyle tanınsa da şöhreti daha sonra lakabı da olacak Battal Gazi, Malkoçoğlu ve Kara Murat filmleriyle yakaladı. Aynı zamanda doktor olan aktör, vaktiyle çok ünlü olan Medrano Sirki’nde aldığı eğitimin de sayesinde Yeşilçam’da aksiyon filmi denince akla ilk gelen isim olmayı başardı. . 12 Mart darbe dönemi sırasında, 1972’de düzenlenen 4. Altın Koza Film Festivali‘nde en iyi aktör seçilen Yılmaz Güney’in ödülünün baskılarla elinden alınıp kendisine verilmesini reddederek askeri hükümet ile ters düştü. Süreç sonunda jön olarak başladığı, tarihi karakterlere geçiş yaptığı kariyerine Maden ve Vatandaş Rıza gibi toplumsal mesajlar veren filmleri de ekledi. 1982 yılında oynadığı Dünyayı Kurtaran Adam filmiyle tüm dünyada kült bir statüye erişti.

6. Türkan Şoray

Türkan Şoray

Yeşilçam’ın Sultanı olarak anılan Türkan Şoray, siyah beyaz filmler ile başladığı oyunculuk kariyerine oyuncu ve yönetmen olarak devam ederek büyük isim yaptı. Büyük ve güzel gözleri ile aşk filmlerinin unutulmaz oyuncusu haline gelen Şoray, öpüşme ve soyunma gibi rolleri reddetmesiyle bugün dahi Türkan Şoray kanunları olarak adlandırılan kuralların başlangıcını vermiştir. Acı Hayat, Vesikalı Yârim, Kara Gözlüm, Sultan ve Dönüş gibi filmler efsane olmuş filmlerinden sadece birkaçı…

7. Filiz Akın

Filiz Akın

Türk Sineması’nın sarışın güzel Filiz Akın; Avrupai görüntüsünün yanı sıra oyunculuğu ile de adından döz ettiren bir yıldız oldu hep. Filmleri arasında yer alan Arka Sokaklar, Akasyalar Açarken, Şakayla Karışık, Yumurcak, Adana Paris, Emine, Beyaz Güvercin Türk Sineması’nın unutulmazları arasında girdi.

8. Müjde Ar

Müjde Ar

Türk Sineması’nda Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Gülşen Bubikoğlu beşlisinden sonraki dönemde gördüğümüz en önemli kadın oyunculardan biri Müjde Ar, kadınsılık gerektiren rollerin hakkını vermesiyle izleyicilerin hafızasına kazındı. Çoğunluğunu Atıf Yılmaz’ın yönettiği filmlerle sektöre damga vuran Ar, Aşk-ı Memnu’nun ilk TV uyarlaması ile parlayarak sinemaya geçiş yapmıştır. Ah Güzel İstanbul, İffet, Adı Vasfiye, Aaah Belinda, Teyzem, Asılacak Kadın, Kibar Feyzo, Şalvar Davası, Ağır Roman gibi yapımlarda oynayarak büyük beğeni kazandı.

9. Hülya Koçyiğit

Hülya Koçyiğit

1947 yılında doğan oyuncunun hayatı, ünlü yönetmen Muhsin Ertuğrul’la tanışmasıyla değişti. Okul piyeslerinde aldığı rollerle adını tiyatro çevrelerinde duyuran yıldız, esas ününü Metin Erksan’ın Berlin ve Meksika Film Festivali’nde en iyi film seçilen Susuz Yaz filmiyle elde etti. Sadri Alışık ve Fikret Hakan’dan oyunculu konusunda çok şey öğrenen Koçyiğit, Şerif Gören ve Ömer Lütfi Akad filmleriyle kariyerinin zirvesine çıkmıştır.

10. Fatma Girik

Fatma Girik

Kariyerindeki ilk başrolünü henüz 14 yaşında, 1957 yılında çekilen Leke filmiyle oynayan Fatma Girik, 1960 yılındaki Ölüm Peşimizde filmiyle dikkatleri üzerine çekti. Keşanlı Ali Destanı, Sürtüğün Kızı, Şeker Hafiye, Karakolda Ayna Var, Ezo Gelin ve Ağrı Dağı Efsanesi gibi filmlerle büyük sükse yapan aktör, köylü kızı ya da şehirli güzel kadın tiplemeleriyle efsane oyuncular arasına adını yazdırmayı başardı. Siyasi hayatında 1989 yılında seçildiği Şişli Belediye Başkanı unvanı da bulunan yıldız isim, oyuncu koçluğu yapmaya devam etmektedir.

sevda öztürk

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu