Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Tarihi M. Ö. 6000 yılına dayanan Sakız Adası görülmeye değer tatil yerlerinden birisidir. Peki Sakız Adası'na nasıl gidilir?
Tarihi M.Ö 6.000 yıllarına kadar dayanan Sakız adası, Ege denizinde Çeşme’nin tam karşısında 842,5 km².lik yüz ölçümü ile Yunanistan’ın beşinci en büyük adasıdır. Adını sadece bu adada bulunan dünyaca ünlü sakız ağaçlarından almıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde 350 yıla yakın bir süre bulunan ada, Londra antlaşmasıyla 1913 yılında Yunanistan’a verilmiştir. Bu yazımızda Sakız Adası’na nasıl gidilir onu anlatıyoruz.Sakız Adası Yerleşik nüfusu 55.000 civarında olup bu sayı, özellikle yaz aylarında gelen turistlerle 3-4 katına kadar çıkmaktadır. Doğası ve bozulmamış kıyılarıyla, misafirlerin tatillerini geçirmek için tercih ettikleri yerlerin başında gelen Sakız adası,gece eğlenceleriyle de iyi bir üne sahiptir. Kültür gezisi yapmak isteyenler için, özellikle Ortaçağ dönemine ait kalıntı ve eserleriyle uğranması gereken yerler arasındadır.
Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler
Chios,mimari yapısı ve kalesiyle görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Feribotla gelen misafirlerin feribottan indiği yer olan bölge aynı zamanda adanın da merkezi olarak kabul edilir. Seramikle ilgilenen ve alışverişini yapmak isteyenler için Armolia en uygun yerdir. Burada seramik ve çömlek cinsinin yapım aşamaları da izlenebilir. Ortaçağ kültürüne en güzel örnek,Olympi’dir.
Mimarisi labirenti andıran ve dört ayrı girişi bulunan Mesta köyü, Bizans dönemine ait eserlerle doludur. Nea Moni Manastırı, UNESCO Dünya Kültürel Mirası listesinde olup, özellikle çok iyi durumda korunmuş olağanüstü güzellikteki mozaikleri ile mutlaka görülmelidir. Yunan mutfağının tadına bakılacağı en uygun yer ise muhteşem deniz manzarasıyla Lagkada‘dır. Burası aynı zamanda gece eğlence hayatı ile de misafirlerinin beğenisini kazanmıştır. Adanın sahilleri, temiz ve neredeyse bakir durumdadır.
Sakız Adası’nda Ulaşım Ve Konaklama
Sakız adasına Çeşme’den yapılacak yaklaşık 45 dakikalık feribot yolculuğu ile gidilebilmektedir. Türkiye’den gelecek misafirler için kapı vizesi uygulanmaktadır. Konaklama için uygun pansiyon ve evler bulunmaktadır. Yemek kültürü ise Ege kıyı kasabalarımıza çok benzemekte ve genellikle deniz mahsullerinden oluşmaktadır.