Pasif İçicilik Nedir, Sonuçları Nelerdir?

Sağlığı olumsuz etkileyen pasif içicilik, yanlışlıkla duman maruziyeti anlamına gelir. Solunan dumanın neden olduğu riskleri keşfedin.

Pasif içicilik, başkalarının içtikleri ya da bir yerde yanan tütün ürünlerinden kaynaklanın dumanın solunmasıdır. Sigara, puro, pipo, nargile, elektronik sigara gibi ürünler pasif içiciliğin kaynağını oluşturur.

Her yıl tüm dünyada pek çok insan tütün dumanına maruz kalmaktan hayatını kaybediyor. Başkalarının tükettiği tütünlerin etkisiyle gerçekleşen ölümler, uyuşturucu madde ve trafik kazası kaynaklı ölümlerden çok daha fazla oluyor.

Tütün dumanında karbon monoksit, formaldehit, amonyak, siyanür, kadmiyum (pil asidi), naftalin gibi 4 bini aşkın kimyasal madde bulunuyor. Bunlardan en az 250’sinin zararlı olduğu, 50’den fazlasının da kansere sebep olduğu biliniyor. Pasif içicilik kalp krizi, kanser, amfizem gibi pek çok öldürücü hastalığa sebep oluyor. Kısa süreli maruz kalmak dahi oldukça zararlı olsa da tütün dumanına maruz kalma süresi uzadıkça zararları da artmaktadır. Çocuklar, tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassas bulunmaktadır.

Pasif İçiciliğin Olumsuz Etkileri

Başkalarından kaynaklı tütün dumanına sadece 5 dakika maruz kalmak dahi kalp krizini tetikleyebilmektedir. Süre uzadıkça risk de artmaktadır. Hemen ortaya çıkan etkiler şunlardır:

  • Gözlerde tahriş, sulanma, yanma,
  • Baş ağrısı,
  • Burunda rahatsızlık, akıntı,
  • Öksürük, boğaz ağrısı,
  • Kalp hızı ve tansiyonun yükselmesi,
  • Solunum yakınmalarda artış ve enfeksiyonlar,
  • Var olan hastalıkların alevlenmesi,
  • Kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi,
  • Astım, alerjiler.

Sigara dumanından pasif etkilenim, kalp-damar hastalıklarının artmasına neden olur. Tam dumansız hava sahası olan yerlerde kalp krizi riski yüzde 60 daha az olmaktadır. Başkalarının sigara dumanını solumaktan kaynaklı kanser ölümlerinin oranı, içme suyundaki kimyasallar, radyoaktif maddeler, endüstriyel kimyasallar, asbest, arsenik, vinil klorür, tarım ilaçları, radyasyon, tehlikeli atıklar ve madeni atıkların tamamının toplamından kaynaklı ölümlerden fazladır.

Sigara içmeyenlerde, dumanına maruz kalma akciğer kanseri riskini yüzde 32 oranında arttırmaktadır. Genç kadınlarda sigara dumanına maruz kalma meme kanseri riskini yüzde 90 arttırmaktadır. Çok az ve devamı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri riski yüzde 60 yükselmektedir.

İşyerlerinde ve sosyal ortamlarda sigara dumanına maruz kalma, erişkin astımına ve KOAH’a sebep olmaktadır.

Pasif İçiciliğin Bebek, Çocuk ve Gebelerde Sonuçları

Pasif içicilik en fazla bebekleri ve çocukları etkiler. Bebeklerin yanında sigara içmek, ani bebek ölümlerine, tedavi edilmediği taktirde işitme kaybına yol açabilir. Ciddi hastalıklar olan akut, orta kulak iltihabı, menenjit (beyin zarı iltihabı), zatürre, uyku bozukluğu, astım veya solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. İlerleyen yaşlarda da bunlar, kanser gibi hastalıkların riskini arttırır. Özellikle yanında sigara içilen çocuklarda balgam çıkarma, öksürük, burun tıkanıklığı gibi belirtiler çok daha sık ortaya çıkmaktadır. Günde an az 7 saat tütün dumanına maruz kalan gebelerde erken doğum ve düşük doğum riski yaklaşık iki kat artmaktadır.

Hamilelik süresindi sigara kullanmak hem anne hem de bebek için zararlıdır. Bu dönemde içilen sigara, bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki hastalıkların ve ölümlerin önlenebilir sebepleri arasında yer alır. Gebelik esnasında sigara kullanan annelerin bebeklerinde bebeğin anne karnında ölmesi, ani ölüm sendromu, ileriki dönemlerde davranışsal sorunlar, düşük doğum kilosu gibi pek çok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu yüzden gebelikte sigara içilmemeli ve dumanına maruz kalınmamalıdır.

Bu içerikle ilgili diğer ilginizi çekebilecek içeriklerimiz;

Sigaranın Zararları Nasıl Azaltılır?

Sigaraya “Bıraktım Gitti” Diyebilmek

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin 9 Önemli İpucu

Emzirirken Sigara İçmek Zararlı mı?

Exit mobile version